A „sötétség a mi barátunk”, avagy lehet tudni valamit egyáltalán a közvilágítás várható korlátozásáról Kaposváron?

Százmillióba kerül, és egy hónapos munka az átállítás?

Frissítés: már folyik a lámpatestek eltávolítása egyes utcákban!

Azt már tudjuk, hogy adventi fényekben ma estétől lehet gyönyörködni Kaposváron, ám a belengetett, a kormány által strébereknek kvázi-kötelezővé tett közvilágítási korlátozások részletei egyelőre nem nagyon akarnak kirajzolódni. Természetesen, mint mindent, ami nem sikerpropaganda, az erre vonatkozó információmorzsákat is úgy kellett kitaposni Szita Károlyból a közgyűlésen, ám Pintér Attila ellenzéki képviselő kérdéseire meglehetősen kétértelmű válaszok születtek. Úgy tűnik, a városvezetésnek egyelőre fogalma sincs, hogy a végrehajtás hogyan, kinek a közreműködésével, s főleg mennyiért zajlik majd, ahogy az sem fordult meg a fejükben eddig, hogy talán a körzetek képviselőit és a lakosságot is be kéne vonni az elsötétítő procedúrába.

Ezt is Pintér Attila javasolta, miután az egyéniben megválasztott képviselők

jól ismerik a körzetüket, napi kapcsolatban vannak az ott élőkkel. Ha az előbbi megállapításban éreznek némi iróniát, az nyilván nem véletlen: elképzeltük Szép Tamást, a Donner örökös képviselőjét, amint éppen levezényli a lámpaoltást az Iszák, Zrínyi vagy épp a Jókai utcában, miután megnézte a térképen, valójában merre is vannak. Ettől függetlenül valóban elengedhetetlen volna a körzetek képviselőinek közreműködése.

Ennek az igencsak húsba vágó témának a részleteit hiába is keresnék

a csicskamédia oldalain: a Kapos Tv honlapján mindössze annyit olvashattak erről, hogy „lesz közvilágítás Kaposváron”. Próbál úgy tenni a barma, mintha lenne olyan önkormányzat Magyarországon, ahol teljesen lekapcsolnák. Erről természetesen szó sincs, sőt: a teljesség igénye nélkül néhány város, ahol már döntöttek arról, hogy egyáltalán nem korlátozzák a közvilágítást:

Pécs, Szombathely, Debrecen, Szeged, Érd, Székesfehérvár, s még sokan mások.

Kérdésre kinyögte Szita azt is, hogy a korlátozásnak bizony ára van: a közvilágítás kezelője az E.ON, s amint azt már többször említettük, Kaposváron a 9600-ból csak 2600 köztéri világítótest lett kicserélve korszerű, energiatakarékos, vezérelhetőre, a többi energiazabáló „hagyományos”, ráadásul csak egy részük olyan – ezt nem is tudta számszerűsíteni sem a polgármester, sem a közgyűlésen résztvevő Szirják Imréné műszaki igazgató – amelyet az oszlop alján ki lehet kötni, vagy kapcsolni. A többihez kosaras emelővel fel kell fáradni – forgalomkorlátozás s hasonló nyalánkságok keretében – eltávolítani az égőt, majd a vészhelyzet elmúltával visszatenni.

Nos, ez fog előzetes becslések szerint kb. százmillió forintba,

és egy hónapos munkába kerülni az üzemeltető szerint. Ez nagyságrendileg megfelel annak a konkrét árajánlatnak, amelyet Komló önkormányzata – ahol már november 7-én döntöttek a korlátozásról – kapott az üzemeltetőtől: ott 1203 lámpát fognak kikapcsolni bruttó húszmillióért. Ennek nagyjából a háromszorosával kell számolni Kaposváron, miután a 7000 hagyományos lámpa feléről van szó, így a komlóihoz viszonyítva 60-60 milliós költség a ki- és visszakapcsolás.

Azért azokra a jelenetekre befizetnénk, mikor a fideszes képviselők piros festékkel,

mint az erdészek a kivágandó fákat, megjelölik a lámpaoszlopokat, s arra is, mikor kisebb-nagyobb kézitusára kerül sor a környéken lakókkal egy-egy lámpa védelmében. Azért fogalmaztunk feltételes módban, mert arra is van tippünk, hogy az egészből nem lesz semmi: a kormány végül, látva az önkormányzatok teljesen tarthatatlan költségvetési helyzetét, megkönyörül rajtuk, esetleg az energiapiaci helyzet vált kedvezőbbre, s lefújják a riadót,

amelynek a kormány részéről amúgy is volt némi önkormányzat-csicskáztatás szaga.

H. I.

Címkép: az autók fényszórói szolgáltatják a közvilágítást az Ezredév utcában, november 25-én kora este.

Frissítés: míg a cselédmédia a belváros  “csodálatos karácsonyi díszkivilágításán” élvezkedik, olvasóinktól folyamatosan kapjuk a jelzéseket, hogy a város egyes részein, pl. a Kinizsi lakótelepen, a Sopron és Győr utcákban már folyik a lámpatestek eltávolítása:

 

Felirat – narancsszínnel – a közvilágítás oszlopain.

 

Ez amiatt különös, hogy csütörtökön Szita Károly Pintér Attila kérdésére még semmi konkrétumot nem tudott – azt mondta, hogy még ezután kérnek árajánlatot – ma már a tényleges munka is zajlik. Azokon az oszlopokon, amelyeken eltávolították a lámpatestet, felirat díszeleg: “A lámpatest ideiglenesen üzemen kívül” – stílszerűen élénk narancssárgával. Ezenkívül abban sem vagyunk biztosak, sőt, hogy a lámpatestek eltávolításának mikéntjébe ilyen rövid idő alatt bevonták-e az érintetteket…


Ezt olvasta már?

Szórakoztató városházi telefonkönyv: szépen bővül a polgármester „fekete serege”, a sajtómunkatársi gárda…