Orrriási szenzációóóó: a kpsvr című hazugsággyár országos második helyezett a facebookos politikai propaganda-költések rangsorában!

A legjobb helyre ment minden fillér…

Azon már biztosan nem lepődik meg senki, hogy megint az Átlátszó c. tényfeltáró portál volt az, amely részletesen dokumentálta, hogy az egyes politikai szervezetek mennyit költöttek a legnagyobb közösségi oldalon hirdetésekre az októberi választási kampányban. Meglepő, hogy az ellenzék – költésben – megverte a Fideszt, persze csak a Facebookon. Számunkra pedig az, hogy a grafikon milliós összegei között ismerős névre bukkantunk: a Kaposváriakért Egyesület, amely egyértelműen politikai szervezet, hiszen jelölteket állított az önkormányzati választáson, 834.014 forintért hirdette a „függetlennek” kikiáltott kpsvr.hu cikkeit a közösségi médiában. Kibújt a szög a zsákból.

A Fideszt persze nem kell sajnálni: az állami, évi százmilliárdos nagyságrendű

hirdetési pénzeket természetesen a saját médiájába folyatta, bolondok lettek volna Zuckerberg bankszámláját hizlalni.

Az ellenzék kommunikációs stratégiáját feltehetően az befolyásolta, hogy a tavaszi EP-választásokon jól kivehetően az ún. „médiapártok” erősödtek meg: a DK és a Momentum, amelyek intenzív közösségi médiakampányt folytattak – saját üzenetekkel. Ebben természetesen semmi kivetnivaló nincs, hiszen – amennyire tudjuk – átlátható módon, törvényes pénzekből ment.

A baj szerintünk ott kezdődik, amikor egyes pártok, szervezetek függetlennek

álcázott, az emberek hiteles, valódi információkra irányuló igényét kihasználó ilyen-olyan „hírportálok” megjelenését finanszírozzák. Ez a sandaság most a kpsvr.hu, ill. a Kaposváriakért Egyesület esetében egyértelműen lelepleződött, hiszen a Facebook adatszolgáltatásában mindketten a „politikai szereplők” költései rovatban tűntek fel.

Tegyük hozzá: relatíve nem is kis összeggel. Ha csupán az ellenzéket nézzük, az MSZP-közeli Ez a lényeg! című, szintén kissé gyomorfordító „híroldal” költött a legtöbbet, 58.672.103.- Ft-ot, persze nem ők, hanem nyilván a párt. A közfelfogásban már eltemetett szocialisták, úgy tűnik, ezt a csodabalzsamot találták, kérdés persze, hogy valóban ezzel hozták-e vissza magukat a sírból, vagy az

összefogásban sikerült sokkal jobban pozicionálni magukat, mint Kaposváron.

Mindegy is, viszont az ő ötvennyolc milliójuk és a kpsvr között csupán a Gulyás Márton-féle Partizán c. videoblog található 1.486.698 forintos költéssel, de ők, amint köztudott, a Mérce.hu egyik blogfelületén működnek, ill. a Youtube-n, s adományokból, átláthatóan finanszírozzák magukat – a megrendelő itt amúgy sem politikai szervezet volt, hanem maga Gulyás Márton.

Így aztán a közreadott számokból az látszik,

hogy – és itt ügyeljünk a pontos fogalmazásra – politikai szervezet által fizetett Facebook-hirdetési költségben, amelyet nem közvetlenül, hanem magukat valamiféle „tájékoztató” médiumnak nevező szervezet tartalmainak népszerűsítésére költöttek el, a kpsvr.hu

az ellenzék körében az ezalenyeg.hu után az előkelő második helyet foglalja el.

Szép teljesítmény – legalább ebben, ha már a minimális célt, a kaposvári önkormányzat részbeni meghódítását sem sikerült elérni. Ebben, úgy gondoljuk, az egyik fontos tényező éppen ennek a „zsoldos” oldalnak a

végtelen amatőrsége, silánysága és ezzel együtt járó gátlástalansága volt.

A kpsvr a mai napig nincs regisztrálva a médiahatóság rendszerében, pedig a sajtótörvény hatálya alá esik, hiszen üzleti, ill. reklámtevékenységet végzett pl. mozijegyek sorsolásával. Lopta a Facebook-támogatóinak nagyobbik felét, hiszen a kpsvr Facebook-oldal korábban más tartalmakkal szerzett követőket. (Jegyezzük meg, eme sportszerűtlenségben emlékeztet a DK-s Kováts Imrére, aki a személyes Facebook-profiljával gyűjtögetett ismerősöknek oszt meg közéleti tartalmakat, miközben a hivatalos politikusi oldalán ötvenen követik.)

 

Az őszi választási kampányban a Facebookon a résztvevők többnyire saját tartalmaikat hirdették, csak elvétve fordult elő, hogy politikai szervezet bármiféle sajtóterméket nyíltan támogatott volna, világossá téve annak elfogultságát. Naná, hogy az egyik, korántsem üdítő kivétel a kpsvr. (Grafika: Átlátszó.hu)

 

A kpsvr nyíltan szembeköp minden sajtótisztességet azzal,

hogy egy, valószínűleg a telefonkönyvből véletlenszerűen kiválasztott név szerepel az „impresszumban”, Paizs Lajos, aki állítólag a kiadásért felelős, s azt is tudni lehet, hogy a szép emlékű Bogdán Eriknek hónapok óta semmi köze hozzá, ennek ellenére ő a „felelős szerkesztő”.

Mindegyikük – már, ha Paizs Lajos egyáltalán létező személy – irtózatos ostobaságot követ el azzal, hogy eltűri, ugyanis bármikor beleszaladhatnak akár milliós személyiségi jogi perbe, holott köztudott, hogy Felder Frigyes áll a tartalmak mögött. Az a csoda, hogy még nem történt meg.

Nekünk a névhasználattal is lennének gondjaink:

létezik ugyanis egy KPSVR 2002 Kft. nevű ingatlanhasznosító cég, nem is jelentéktelen, 400 milliós árbevétellel, a sokszoros milliárdos, plázabizniszben érdekelt Jellinek Dániel tulajdona. Mi az ő helyükben nem hagytuk volna szó nélkül a névbitorlást, ahogy pl. annak a Made in KPSVR (?) c. interneten és nyomtatásban szintén régóta megjelenő programmagazinnak a helyében sem (amely szintén NMHH-s regisztráció nélkül működik, egy Pamuk községben székelő, BBCOM Hungary nevű kft. adja ki). (Frissítés: megnéztük, a „kpsvr” névre az oltalom fennáll, 217114 lajstromszámon, 2014 óta a KPSVR Kft. javára. Megkérdezzük őket.)

A kpsvr.hu az utóbbi időben már szinte csak átvett tartalmakat oszt meg

– Felder képességeihez mérten – viszont ragyogóan leolvasható róla az LMP kaposvári anyaszomorítójának pillanatnyi politikai helyzete. Legutóbb pl. megosztotta az MSZP-s Árok Kornél fantasztikus alakítását, mellyel a politikusfenomén egyszemélyben „helyretette” a teljes közmédiát.

A több mint egyszerű kis bejegyzésből úgy fest, mintha Árok személyesen

osztott volna szét 11 millió forintnyi ajándékot, holott ez az egész országra érvényes összeg volt. Amúgy pedig azért a hirtelen támadt nagy barátság, mert köztudomású, hogy Árok Kornél és az MSZP kaposvári elnöke, Pintér Attila között nem túl jó a viszony, miután a kaposvári szervezet – többségi szavazással – annak idején nem vette fel soraiba Árokot, színes politikai múltja miatt. Ám valami rejtélyes okból az MSZP lehetővé tette Kornélnak, hogy alakítson „saját”, „városkörnyéki” szervezetet, ami meglehetősen abszurd: képzeljük el, ha mindenkinek, akit

nem vesznek fel egy pártszervezetbe, megengednék, hogy alakítson magának egyet.

„Ellenségünk ellensége a barátunk” megfontolással Felder most beállt Árok Kornél politikai felszopójának, ugyanilyen meggondolásból tárgyalja – maradjunk stílszerűek – bő nyállal a kpsvr Gréczy Zsolt egyszemélyes szexbotrányát: a DK-sokkal sincs jóban mostanában. Felkészül: a Jobbik. Így üt vissza a politikai csőlátás.

Hogy teljes legyen a kép, említsük még meg: a Kaposváriakért Egyesület

Horváth Ákos polgármesterjelölt reklámozására is elköltött 784.734 forintot, és valaki más – talán nagyvonalúan maga Ákos – 58 ezret. A „Kaposvár” keresőszóra még a Polgári Szabadság Platformot adja ki a táblázat, ők 284.746 Ft-ot költöttek, ezen kívül van még néhány, 5-10 ezer forintos összeg is. Mindez teljesen rendben van: jelöltek, jelölő szervezetek hirdetik magukat, erről szól a választási kampány.

Ami ezzel szemben nincs rendjén, hogy magukat „független”, „pártatlan”, „elfogulatlan”, sajtóterméknek kikiáltó képződményeket politikai szervezetek finanszíroznak. Ez pedig most, hála a Facebook átláthatóságának, feketén-fehéren kiderült.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!