Különleges gazdasági övezetek: vajon Kaposvár is megszívja? Elviszi a „somogyvári alsótagozat” Szita orra elől a naperőművet?

„Járulékos veszteség”

Már szinte gyakorlat, hogy a nála is közutáltabb Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel adatja be Orbán azokat a törvényjavaslatnak csúfolt szemétségeket, amelyek az őszi választáson meglepő sikert aratott ellenzéki önkormányzatok kifosztására, megalázására irányulnak. A legújabb ezek közül – melyet még a szokásosnál is aljasabb módon próbáltak ki az ellenzéki vezetésű Gödön a náci Németországból átvett kifejezéssel „felhatalmazási törvényre” hivatkozva – hogy „különleges gazdasági övezeteket” hoznak létre, ahol nem a helyi, hanem a fullfideszes megyei önkormányzatok lesznek lényegében a helyhatóság: ők szedik az adót.

Arról már sokszor írtunk, hogy ebben a gazdaságfejlesztési-beruházási

versenyben Kaposvár, s úgy általában a Dél-Dunántúl a többi megyei jogú városhoz és régióhoz képest a fasor legvégén tartózkodik, ezt jól mutatja a lentebb látható, Portfolio-animációból kivágott pillanatfelvétel.

Fájdalmas látni, hogy az egész régióban nincs is más, mint a CMC 32 milliárdos naperőmű-beruházása, amely inkább szegénységi bizonyítvány, mint büszkeségre okot adó tény: ahol nincs megfelelően képzett munkaerő, infrastruktúra, technológiai és munkakultúra, ahová max. egy naperőművet érdemes telepíteni,

az vagy a Góbi-sivatag, vagy a Kaposvárhoz tartozó termőföld.

És most felmerül(het) a valós veszélye annak, hogy ezt a soványka eredményt is elveszi a Fidesz-kormány, csupán azért, mert az ellenzéki önkormányzatok ellen indított szőnyegbombázás során időnként járulékos veszteségek is adódhatnak (l. collateral damage). Más szóval – s ez már milliószor előfordult – ők azt kapják jutalmul, amit az ellenzékiek büntetésül.

Megjegyeznénk, amint arra több lap is rámutatott, hogy a Miniszterelnökség ugyan kiadott egy értelmező állásfoglalást, melyben egy félmondattal szerepel, hogy Budapestre és a megyei jogú városokra nem vonatkozik a tervezet, a törvényjavaslat szövegében viszont már egy

szó sincs arról, hogy utóbbiak, pl. Kaposvár kimaradnának belőle.

 

Tervezett gazdasági beruházások Magyarországon: az egyes a Mercedes (Kecskemét, 490 milliárd, 2. Mol (Tiszaújváros, 396 Mrd.), 3. Samsung (Göd, 390 Mrd.), 4. BMW (Debrecen 320 Mrd.), 5. FAKT Ag, (Bezenye, 320 Mrd.) … 20. CMC (Kaposvár, 32 Mrd.) Mindez jórészt a torz, csak az északi és középső régiókat támogató gazdaságpolitika következménye, és persze köszönet a dél-dunántúli ilyen-olyan képviselőknek, akik sokat tettek ezért a kiábrándító helyzetért.

 

Megeshet tehát – hangsúlyozzuk, megeshet – hogy Kaposvár helyett

a Gelencsér-klónok által igazgatott Somogy Megyei Önkormányzat zsebében fog landolni az a többszáz milliós iparűzési- és telekadó-bevétel, amelyre Kaposvár oly nagyon számít. Ugyanis a törvénynek elvileg mindenben megfelel a beruházás: ötmilliárd forint felett van, kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűnek nyilvánította a kormány, és „a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű”.

Munkahelyet ugyan nem teremt jelentős számban, de annyit biztosan, hogy elég legyen hivatkozási alapnak, ha a kormány úgy gondolja.

Ha marad minden a régiben, a Gelencsér-árvák játszhatnak

továbbra is a fütyülőjükkel a porban, miután költségvetésük, a megyeháza felújítására kapott, levegőben lógó pénzt leszámítva most akkora, mint egy kisebb falué. Somogyban – ellentétben Komárom-Esztergommal, Borsoddal, Fejérrel és még sorolhatnánk – ez az egyetlen, az ötmilliárdos kategóriába beférő beruházás. Azt pedig tudjuk, hogy a két fideszes helyi potentát, Gelencsér és Szita között korántsem felhőtlen a viszony, tehát nem lennénk meglepve, ha a „somogyvári fiúk”

megpróbálnák kiénekelni Kaposvár szájából ezt a sovány sajtdarabkát is.

Ehhez persze a törvényjavaslatnak a most beterjesztett formájában kell(ene) átmennie, s a kormányra is szükség van hozzá, mely ezentúl fel lesz hatalmazva, hogy kénye-kedvére hasítson ki darabokat a települések testéből. Ám minderre az elméleti lehetőség – pillanatnyilag – megvan, hála a Fidesz-kormány önkényének, a széljárás pedig bármikor fordulhat, s akkor az „ezeréves megye”, élén a teljes somogyvári alsó tagozattal ismét régi fényében ragyog majd.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük! Ja, és mindehhez #maradjotthon!