Kulturális padlássöpés, első rész: címzetesek, címeresek

L. Simon László és a seggekről készült gipszlenyomatok

Ez a most kezdődő sorozat afféle egyveleg az elmúlt hetek-hónapok kisebb-nagyobb történeteiből, melyek említésre mindenképp érdemesek, mindazonáltal nem volna szerencsés túlbeszélni a jelentőségüket. Együtt viszont már alkotnak olyan kritikus tömeget, hogy jelezzék: a kultúra felszámolása, amely a Fidesz-rezsim egyik lényegi vonása, zavartalanul folyik e sors által különösebben amúgy sem kegyelt vidéken. De, hogy mindig a legalja, mindig a mócsing jusson… ezt azért kár lenne megszokni. Mi nem is tudjuk, ezért nem fogjuk be pörös szánkat.

Teljes és áhítatos hallgatás övezte a kaposvári médiában, s így a tisztelt nagyérdemű csupán itt és most szerezhet tudomást arról, hogy a Kaposvári Egyetem évnyitó ünnepségén

címzetes egyetemi docensi címmel ruházta fel L. Simon László költőt, fideszes képviselőt,

akit nemrég rúgott ki a Miniszterelnökség államtitkári posztjáról Orbán, szokatlan egyértelműséggel utalva az illető alkalmatlanságára. L. Simon zavaros üzleteivel teli volt a sajtó (l. a fentebb hivatkozott Népszabadság-cikkben), azonkívül még fideszes politikushoz képest is túl sokszor csinált magából hülyét, amin egy ország szórakozott kiválóan:

hírhedt kijelentése szerint, mellyel a paksi beruházást védte, „azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni, mert áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél”,

cége árulta a „rákellenes hatású” barackmagot, melyről kiderült, hogy be sincs vizsgáltatva, de először simán letagadta: azt mondta, a cég a feleségéé. Előfordult, hogy újságírók hada előtt derült ki: fogalma sincs arról, hogy mi szerepel az általa benyújtott előterjesztésben.

l_simon_ante_portas

L. Simon László ante portás. Igazi kultúrember, ráadásul magas körökben mozog, felettébb befolyásos. Csak nyerhetünk vele.

Két évvel ezelőtt még azon merengett, hogy a magyarok miért Facebookot használnak, miért nem iwiw-et, ehhez képest két FB-profilja is van (további nyalánkságok minderről a Ténytár cikkében).

És akkor még híres verséről nem is tettünk említést, amelyben ez áll: „egy röhögő törpét követtem akivel szétbaszott zsidó kurvák seggéről készítettünk gipszlenyomatokat”.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ez a vers nem ám valami megbocsátható fiatalkori botlás: 2002-ben, a Prae c. folyóiratban jelent meg, és ez a sor antik epigrammákhoz mérhető tömörséggel foglalja össze azt, amit róla, Orbán Viktorról és az általuk képviselt kultúrafelfogásról tudni érdemes.

Ami viszont a legerősebb, hogy Tatán, a Patara Török kori Történelmi Fesztiválon olyan beszédet rittyentett, hogy Gelencsér Attila még ipari tanuló sem lehetne mellette minapi agymenésével: arról beszélt, hogy a hódoltság idején a törökök vallási alapon akarták felszámolni a kereszténységet, és megszüntetni a magyar kultúrát. A beszéde után a török nagykövet és több diplomata lemondta részvételét a fesztiválon. Nesze neked, Üsküdar, török kapcsolat…

Úgy tűnik tehát, hogy a Kaposvári Egyetem, mely eddig is profi kommunikációjáról volt híres – és a weboldalán ennek megfelelően gondosan hallgat is az esetről – Vidnyánszky Attila, Eperjes Károly, vagy Takaró Mihály után megint belenyúlt a legjobbakat rejtő zsákba: haszon nulla, de legalább a szégyen velünk marad sokáig.

Viszont, ha Vidnyánszky és Eperjes szédítő karrierjét nézzük a címzetes egyetemi tanárságtól a valódiig, reménykedhetünk, hogy L. Simon – és esetleg Szita Károly, a másik címzetes – aktivizálják magukat, hogy Gelencsér Attiláról, aki szintén dédelget ilyen álmokat, ne is beszéljünk.

Barackmag-intézet, segglenyomat-kurzus, törökverő-doktori iskola, iwiw-fejlesztő-tanszék – nekünk és gyermekeinknek épül az új világ, csak tessék mindig jó szorosan követni a röhögő törpét.

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!