Lépcsőházi gondolatok: Lamperth Mónika a Kaposvár Mostnak

„A baloldali szavazók gyökértelenek”, a jobboldali szájtépők meg gyökerek

Akár fogalmazhatnánk úgy is, hogy leltünk egy gyöngyszemet abban a rettenetes, valóban az altalajig érő semmiségben, amivel a helyi sajtó címben említett részét érzékletesen le lehet írni, de inkább nem tréfálnánk komoly dolgokkal: a lelkünk mélyén számítottunk rá, hogy az „ellenségem haragosa”-effektus következményeképp majd előkerül egy ilyen interjú, legalábbis az említett médium majd megpróbálkozik azzal, hogy a sértett hiúság fals hangjait előcsalogassa. És akkor Kaposvár egykori, valaha kétségkívül a legnagyobb támogatottsággal rendelkező országos politikusa majd elegánsan kitér a felkérés elől. Tévedtünk.

És nem is kéne a miértekbe túlságosan belemenni, csupán annyira, hogy jóérzésű, ráadásul valamennyire tájékozott közszereplő nem ad interjút egy olyan médiumnak, mely a demokratikus baloldal (ellenzék) gyalázásában, köpködésében olyan mélyre süllyed, mint a Kaposvár Most. Habár nehéz émelygés nélkül, de idézzünk fel néhány „emlékezetes” megnyilvánulást azokból, amelyekkel a még pár napja is a baloldalt illették:

Zichy László, nyilván március 21. alkalmából büszkén állítja párhuzamba az emberek – ma már nyugodtan kijelenthetjük – százezreit legyilkoló Iszlám Államot a Tanácsköztársasággal. Gondoljon utóbbiról bárki bármit, a csecsemőket, várandós anyákat, nyolc-tízéves gyerekeket keresztre feszítő, tűzhalálba küldő vallási fanatikusokat összemérni egy, a huszadik század elejének bármilyen rossz elgondoláson alapuló társadalmi kísérletével, mely leginkább az első világháború pusztításainak és a történelmi Magyarország szinte biztosan bekövetkező elveszése felett érzett kétségbeesés „következménye” volt – nos, ez nem több szimpla emberi hitványságnál, az ellenfelet mindenáron bemocskolni akaró alávalóságnál.

Ráadásul a nyomorult, aki ezt a piszokáradatot hétről hétre a helyi nyilvánosságra önti, Zichy László, még alapfokú, alsó tagozatos szinten sem „magyarja a beszélt”: legutóbbi agymenésében pl. a nemrég meggyilkolt fiatal budapesti prostituáltat hozta összefüggésbe Gyurcsány Ferenccel, miután utóbbi fel merte emelni a szavát Orbán és a Fidesz halálbüntetés-kampánya ellen, s Zichy ott villantotta meg nyelvi zsenialitását imígyen:

zichy_magyarul_beszel

Isten segíts: “az alkohol lefolyt a gondos szülő nyakán”. Nem a torkán, ugye, mélymagyar? Ettől kezdve legyen a neved Zichy “mélytorok” László…

Schenk János pedig, a másik „jófirma”, épp a húsvét napjait találta alkalmasnak baloldali honfi- és embertársai bemocskolására: önálló gondolatok híján Zichybe kapaszkodva rugdalózik és köpköd a politikai ellenfél felé: ő szintén az Iszlám Államot hozza egy nevezőre a mai magyar baloldallal, akik Párizsban, Nigériában és világ számos helyén keresztényeket gyilkolnak, ők ugyanolyan „schenki” megítélés alá esnek, mint a jelenlegi magyar ellenzék, mely vallási szempontból semleges alaptörvényt akar. Ráadásul ellopja annak a Babits Mihálynak a verscímét, aki közismerten támogatta a Tanácsköztársaságot.

A végtelenségig lehetne folytatni a sort, tisztelt XV. kerületi jegyző asszony, így aztán ezen ízlésvilág jegyében izgatottan várjuk itt, Kaposváron a következő, „kurucinfónak” adott nagyinterjúját…

Még ennél is komolyabbra fordítva a szót: lehet hosszasan és udvariasan borongani a vérjobbos, a sajtóetika és a tisztesség legalapvetőbb szabályait sem tekintő, konkrétan a Fidesz és Szita Károly által kitartott, az ő primer politikai céljaikat szolgáló médium felületén arról, hogy miért is van ilyen állapotban a helyi – és az országos – ellenzék, sőt lehet a nagyon is egyértelmű és világos választ oly módon megkerülni, ahogy itt tetszett tenni, de az attól még kiüti bárkinek a szemét, akár akarja, akár nem: éppen ezért.

Ha nem világos, leírom nagybetűkkel: EZÉRT. Azért, mert Ön interjút ad annak a Kaposvár Mostnak, amely, és a többi, a baloldalt levadászandó ellenségnek tekintő médium: a Somogyi Hírlap, a Kapos Extra, a Kapos Tv, a Somogy Tv, pl. roppant jól szórakoztak az Ön potencianövelő szereket forgalmazó vállalkozásán, s akikben épp olyan kevés a jóindulat, a korrektség a baloldallal szemben, mint árvaházban a szülői értekezlet.

Kihagytam valakit?

Nem, mert nincs több szóba jöhető, nyilván magunkat most nem számítjuk ide. Kinek a hibája-bűne az, hogy gyenge Kaposváron az ellenzék? Például azé, aki, míg Orbánék ellenzékben Budapesten és vidéken egyaránt gőzerővel építették ki médiabirodalmukat, csak variált, tehetetlenkedett, saját budapesti karrierjét építgette, és – hogy ne menjünk messzire példáért – abban a Somogyi Hírlapban, abban a Kercza Imrében látta a kaposvári baloldali nyilvánosság garanciáját, aki a legtöbbet tette azért, hogy Szita Károly az idők végezetéig hatalmon maradjon – szennyes pártállami, besúgó múltja ellenére.

És ez Ön volt, kedves Lamperth Mónika. Nincs még egy magyarországi közepes nagyságú város, ahol ennyire ne lenne ellenzéki média, ahol a pálya ennyire durván lejtene. Három választáson éltük át az elmúlt évben azt, amit a sajtónyelv „nyomasztó médiafölénynek” nevez, s amely minden lehetséges módon megnyilvánult. És ne tessék azt mondani, hogy a média nem minden: a totális agymosás, az állandó, monomániásan ismételgetett sikerpropaganda-szólamok hatását, vagy épp az elhallgatás, a szisztematikus médiabojkott világát, a demagógia erejét száz és száz történelmi példából ismerjük.

Persze nekünk nem kell törikönyveket lapozgatni: mi ezt, itt Kaposváron, a saját bőrünkön érezzük. Most volt itt az alkalom s az idő mindezt elmondani: ez, az interjúnak csak jóindulattal nevezhető sunyi manipuláció nem szolgált egyebet, mint, hogy a Kaposvár Most elsüthesse a baloldal „gyengeségéről”, „versenyképtelenségéről”, „eltűnésükről” szóló patronjait – jószerivel érdektelen volt számukra, hogy mit válaszol. Nagy hiba volt ebbe a csapdába belesétálni, anélkül, hogy akár egyetlen szót is szólt volna arról, amit Orbán, Szita és a többiek éppen a Kaposvár Most aktív bűnsegédletével az országgal művelnek.

És biztos lehet benne, hogy e kis szívesség hatására még gyümölcsözőbb lesz a Szita Károllyal ápolt, még a régi szép „megyei tanácsi” KISZ-idők óta tartó kapcsolata.

H. I.