Bréking: beismerésben a Homatech: lecserélték a gyanús tanúsítványt a honlapjukon!

Így jár a sánta kutya, ha gumit akar égetni

Borítékolhattuk volna a tegnapi cikkünk után bekövetkezőket: a Homatech Recycling Zrt. törölte a weboldalán fennen hirdetett tanúsítványt, és feltette azt, amely tartamában is megegyezik az ISCC honlapján találhatóval. Ez lényegében maga a beismerés: amíg a korábbiban, a kétséges tartalmúban ott volt a „biodiesel plant”, a biodízel üzemre való utalás, az érvényesben nincs, és a tanúsítvány az előállítható anyagok tekintetében is teljesen másról szól. A cikk megjelenése után pár órával a tanúsítványra utaló link az alábbi képünkön látható módon megváltozott, ezzel a cég elismerte, hogy a korábban fent lévő dokumentummal valami nincs rendben. Ezek után már csak az a kérdés, hogy mindez hogyan és meddig maradhat következmények nélkül, és minek kell kiderülnie még, hogy elveszítsék a mögöttük álló politikai és pénzügyi körök támogatását.

Annyi eszük persze nem volt, hogy teljesen eltüntessék a dokumentumot a honlapról: a képünkön látható módon megváltozott a link, de a korábbi dokument az eredeti linken keresztül (amely már nincs feltüntetve sehol) még elérhető. Kérdés, hogy ez utóbbinak mikor vész nyoma…

homa_uj_link

Így néz ki a képernyőmentés az új linkről: a baloldali piros nyíl mutatja, hogy megváltozott a dokumentum elérése, ha a jobb oldali linkre kattintunk. Szégyenérzet nélkül, simán lecserélték a tanúsítványt a kétes eredetűről. Sehol semmi bocsánat, vagy elnézést, tévedtünk…

 

Ha valaki nem akar kattintgatni, ez az eredeti: www.homatech.hu/userfiles/ISCC_EU_Cerificate.pdf és ez az új: www.homatech.hu/userfiles/EU-ISCC-Cert-DE120-30150170.pdf  Szemmel látható különbség.

homa_tanusitvany_magyarazkodas

Zavaros, hazug magyarázkodás: nem siklottunk át semmin, mert nem ez volt a kérdés: az volt a kérdés, hogy MIÉRT VOLT UGYANAZON A SZÁMON KÉT, ELTÉRŐ TARTALMÚ TANÚSÍTVÁNY, ÉS A CIKK MEGJELENÉSE UTÁN MIÉRT CSERÉLTÉTEK KI A SAJÁT VERZIÓTOKAT? (Hátha a nagybetűket jobban ismerik.)

A szánalmas nyomeltüntető próbálkozást még megfejelték azzal, hogy ma a már említett Facebook-oldalukon elpöttyintettek egy gyermeteg magyarázatot az eltérésre: „az úgy volt, hogy volt” egy ISCC Plus és egy ISCC EU-s tanúsítvány. A válasz nemhogy sántít, de nettó hazugság: mindkét tanúsítvány, az érvényes és a gyanús egyaránt EU-s számot visel. A kétségeink nem arra irányultak, hogy miért van egy lejárt tanúsítvány IS a Homatech honlapján (az ISCC is megtartja a régi, lejárt tanúsítványokat a listájában, csak pirossal jelöli), hanem,hogy a technológiatulajdonos DRON weboldalán miért van CSAK a lejárt?

De messze nem ez volt a fő kérdés, hanem az, hogy a Homatech miért közölt egy, a hivatalostól eltérő tartalmú tanúsítványt a honlapján, és most már az is, hogy miután lelepleztük, miért cserélte le azt szélsebesen? Miért volt annyira fontos, hogy a “biodízel üzem” fent legyen, és persze a feldolgozható anyagok listája egyezzen azzal, amit a prospektusaikban és a weboldalukon reklámoznak?

Nos, erre kéne valami épkézláb magyarázatot összekaparni. Érthető, vagy esetleg rakjuk ki legóból a Homatech-kommunikáció számára?

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!