Válaszolt az illetékes: Kaposvár polgárai még akár egy évig boldog tudatlanságban szívhatják a város levegőjét

Szökőkútra volt pénz – mérőállomásra lesz?

Ma már tudományos kutatások sora bizonyítja, hogy a koronavírus okozta tünetegyüttest súlyosbítja, ha a beteg szennyezett levegőjű környezetben él. Elemi elvárás volna, hogy minden nagyobb város, ahol a légszennyezés koncentrálódik, rendelkezzen automata mérőrendszerrel, amely állandó, pontos és főleg online hozzáférhető adatokat szolgáltat. Ez volna az első lépés a valódi változások felé: a város több pontján elhelyezett szondákkal pontos képet lehetne arról kapni, hogy időben és térben hogyan oszlik meg a szennyezés, mikor nem tanácsos sétálni, vagy gyerekkel a játszótérre menni. Közérdekű adatigényléssel fordultunk a Hungairy program szervezőjéhez, a Herman Ottó Intézethez, hogy mikor is várható a kaposvári automata mérőállomás üzembe helyezése, miután már csak két megyei jogú város van az országban – a másik Békéscsaba – ahol nincs ilyen.

Azzal már ne is foglalkozzunk, hogy az új főszerkesztővel súlyosbított

Kaposvár Most (ha valaki nem tudná, Szekeres-Marno Alán polgármesteri sajtókomisszárból kis helyi médiamogullá avanzsérozott) azzal próbálta nemrég a kaposváriak torkán lenyomni az új Budai Nagy Antal utcai szökőkutat, hogy az oda telepített növényzet „ökológiai szerepet” is betölt, ezzel mintegy sugallva, hogy lám, ez is környezetjavító beruházás.

Akinek ezzel el lehet terelni a figyelmét, annak persze úgyis mindegy, de azt minden épeszű ember tudja, hogy minden levegőtisztasági program alapvető és első eleme a mérés. Aminek bárcsak az lenne az eredménye, hogy Kaposváron nagyon tiszta a levegő. Ám amíg nincsenek pontos, kalibrált adatok, amelyeket az földi halandó is bármikor megnézhet a telefonján, addig marad a találgatás,

a rémhírek, vagy éppen a hivatalosság önünneplő propagandaszólamai.

A Herman Ottó Intézet válaszlevelében ez áll:

„A kaposvári légszennyezettség-mérő állomást a Hungairy projekt keretében, annak jelenlegi ütemezése szerint Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint társult kedvezményezett fogja beszerezni, előreláthatólag 2021-ben. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az üzemeltetés kérdésében felvették a kapcsolatot az illetékes kormányhivatallal.”

Szóval már felvették a kapcsolatot, az nagyon megy. Azt is tudjuk ugyanakkor Kaposvár honlapjáról, hogy a Hungairy, bár jelentős, közel hatmilliárdos költségvetésű program, csak hatvan százalékos EU-támogatottságú. Tehát valójában Kaposvárnak kell beszereznie a rendszert, negyven százalékot saját forrásból előteremteni, s nyilván nemcsak ezt, hanem a program más elemeinek (szemléletformálás, ökomenedzser-hálózat, stb.)

Kérdés, hogy lesz-erre pénz: persze, ha olyan jól áll az „erős város”,

hogy futja Szita Károly Orbán Viktor stadionmániájára hasonlító szökőkút-rögeszméire – valódi környezetkímélő, egészségvédő megoldások helyett – akkor nem lesz gond kicsengetni azt a másfél-kétszáz milliós összeget.

Kérdés, hogy mikor: eddig ugyanis még egyetlen beruházás sem készült el időre, így lehet, hogy még a következő télen is boldog tudatlanságban szívhatjuk Kaposvár csodás levegőjét.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!