Légszennyezettség, Kaposvár: a fűtési szezonban sürgősen felejtse el az esti sétát és szellőztetést!

Létkérdés: figyeljük a levegőminőségi adatokat!

Kegyetlenül rossz volt tegnap este a levegő minősége. A fűtési szezon kezdete óta számos ponton extrém szennyezett szálló porral a város levegője minden nap kora estétől, de ez sokszor már napközben is megmarad. Az általunk – és csakis a KAPOS-T-n olvashatók teljes értékű információk ebben a témában – többször tárgyalt kaposvári légszennyezettségi mértékek folyamatosan kritikus szinteket lépnek át. A helyzet komolyságát épp egy nemrég megjelent Index-cikk információival igazolhatjuk, amely szerint évente Magyarországon 13 ezer ember korai halálát okozza a szálló por, különösen a PM2.5, amely a tüdőn keresztül a véráramba is bejut.

Kezdettől és érdemben a kaposvári médiumok közül csak a KAPOST-T

foglalkozott ezzel a kérdéssel, kezdve a folyamatos, online adatokat közlő mérések hiányától a helyzet súlyosságának hangsúlyozásáig. Egy mérőműszert is beszereztünk, hogy legalább valami fogalmunk lehessen arról, milyen is a levegő minősége. Tapasztalatainkról, melyeket még a városi mérőműszerek telepítése előtt gyűjtöttünk, itt olvashatnak:

Mocskos ügy: Kaposváron ma két és félszer szennyezettebb volt a levegő, mint Pécsen, pedig ott sem kifogástalan

Arról is beszámoltunk, hogy végül, öt évnyi huzavona után megérkezett

a hivatalos mérőműszer, fel is állították a Jégcsarnok mellett, csak éppen azóta sem helyezték üzembe. Sejthetően elhúzzák az átadást a fűtési szezon végéig. Ez azért baj, mert a már működő, városszerte kihelyezett mérőműszerek értékeinél mindenhol ott a figyelmeztetés: „a mérési adatok nem hitelesítettek.” A Jégcsarnoknál elhelyezett „fő” műszer adatai viszont azok lennének – már, ha működne.

Öt év vajúdás után megszületett: áll a légszennyezettségmérő-állomás, és online láthatóak egyes levegőminőségi adatok

Ezzel együtt – ugyancsak a HungAiry programból, a Miskolci Egyetem

közreműködésével – egy húsz állomásból álló mérőhálózatot is felszereltek a városban, amely kifejezetten a szálló por szintjét méri, külön a PM10, és a PM2.5 értékeket. Ezek, ahogy már többször megírtuk, online, a https://kaposvar.pmmonitoring.hu/ oldalon követhetők. Íme, a tegnap esti állapot:

 

A tegnapi, december 7-i esti állapot. Látható, hogy a legtöbb mérési ponton “extrém szennyezett”, (lila) vagy “erősen szennyezett” (vörös) a levegő PM2.5 porral.

 

Kaposvár hivatalos honlapján, s persze a nyomukban lihegő csicskamédia

oldalain összesen egy alkalommal, egy bejegyzésben „intézték” el a kérdést: szerintük „jó a levegő minősége Kaposváron”. Ezt Szita Károly is elismételte számos alkalommal, közgyűlésen, Orbán Viktort utánzó pénteki rádiószózataiban, s praktikusan minden létező helyen. Ehhez képest

ilyen a gyilkos PM2.5 porszennyezettség mértéke december 7-én az esti órákban:

 

A fenti térképről az egyes mérési pontokra kattintva láthatók az egész nap óránkénti értékei. „Jó a levegő minősége Kaposváron.”

 

A fenti képsorozat a 2.5 mikron nagyságú porszennyezést mutatja, a másik mérőszám, a PM10 sem volt sokkal jobb a mérési pontokon:

 

Ez pedig a PM10, tehát a 10 mikronnál nagyobb porszemcsékkel való szennyezettség a városban, ugyanebben az időben. Forrás: minden esetben a pmmonitoring.hu

 

Sajnos azonban van még ennél rosszabb hírünk is:

a tegnap esti brutálisan rossz értékeket látva mi is elvégeztünk néhány mérést a belvárosban, a Zsolnay kút közelében:

 

Saját mérőműszerünkkel végzett mérés, közel ugyanabban az időben a belvárosban, a Zsolnay kúthoz közeli ponton. A PM10-es érték 130, a telepített műszer értékéhez közeli, ám a PM2.5-öt a telepített műszerek csak 75 mikrogramm per köbméter értékig mérik, saját műszerünk pedig – közel ugyanebben az időben, ugyanazon a ponton 116-ot mutatott, tehát a veszélyesebb, 2.5 mikronos szennyezés minden ponton jóval magasabb is lehet a mért értéknél.

 

Az eredmény azért sokkoló, mert a műszerek a PM10-es értéket 150 mikrogramm per légköbméter értékig mutatják, ám a veszélyesebb, PM2.5-öt csupán 75-ig, ehhez képest saját mérésünk alapján – egy fél órával később, a közelben – az érték 116 volt, tehát

a helyzet esetenként még a műszerek által mutatottnál is sokkal rosszabb.

Természetesen az időjárás függvényében rövid idő alatt is megváltozik a levegőminőség, hiszen pl. az eső, ahogy ma délután is, kimossa a porszemcséket a levegőből, ill. a széljárás is nagyban befolyásolja a levegő portartalmát. Az viszont az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a szennyezést szinte száz százalékban a szilárd tüzelőanyagot használó háztartások okozzák, ezért koncentrálódik az esti órákra a csúcs, amely rossz légköri viszonyok esetén egész nap megmarad.

Az viszont, ahogy a képekről is leolvasható, csak kis részben igaz,

hogy a légszennyezés forrása a szegényebb kerületek, a Nádasdi utca, és – ahogyan Szita Károly fogalmazott a legutóbbi közgyűlésen – a „Söröskorsó” környéke. A légáramlat ugyan elviszi a füstöt, de fontos tudni, hogy mindenféle szilárd tüzelőanyag, így a legjobb minőségű tűzifa is okoz porszennyezést, nem is keveset. Így fordulhat elő, hogy az Egyenesi úton, s a város más pontjain mért

porszennyezés tegnap este vetekedett a Móricz Zsigmond utcai értékkel.

Természetesen, ha valaki nem megfelelő anyagot – pl. műanyagot, stb. – éget, az nagyságrenddel jobban szennyezi a levegőt, többek közt súlyosan mérgező dioxinnal, ám az, hogy a szegregátumok volnának a kaposvári légszennyezés fő forrásai, nem több sunyi hangulatkeltésnél. Az önkormányzat dolga, hogy felvilágosítással, tűzifa-támogatással, ha kell, hatósági ráhatással érje el a normáknak megfelelő tüzelőanyag-használatot. Amit viszont mi tehetünk magunk és családunk egészsége érdekében, s erre mindenképp jó lenne „rászokni”: mielőtt sétára, futásra vagy más szabadtéri programokra adnánk a fejünket

mindig vessünk egy pillantást a kaposvári levegőminőségi adatokra.

H. I.


Ezt olvasta már?

Úgy fest, valamibe nagyon beletrafáltunk: eltüntették a fűtőmű projektleírásából a szennyezőanyagokra vonatkozó adatokat!