Mocskos ügy: Kaposváron ma két és félszer szennyezettebb volt a levegő, mint Pécsen, pedig ott sem kifogástalan

Onnan tudjuk, hogy megmértük a saját eszközünkkel…

…miután valahogy az idei fűtési szezonra sem akart elkészülni az elátkozott kaposvári légszennyezettség-mérő állomás, a KAPOS-T kénytelen volt ennek a terhét is magára vállalni annyi más mellett. Már hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a városvezetés direkte szabotálja a kaposvári levegőminőség hivatalos monitorozását, amin nem csodálkoznánk: most, hogy egy újabb füst- és porkibocsátó fűtőmű beruházására készülnek, púp volna a hátukra egy eszköz, amin online módon, folyamatosan ellenőrizhetné minden helyi polgár, hogy éppen érdemes-e kimenni a levegőre, vagy pont azzal árt a legtöbbet az egészségének.

Az általunk használt kis eszközről nyilván nem állítjuk, hogy a világ legpontosabb

és megbízhatóbb műszere, éppen ezért – megint csak a magunk praktikus módján – „bekalibráltuk”. Nem voltunk restek elvinni a legközelebbi hivatalos mérőállomás egyik mintavevő egységének közelébe, Pécsre, a Szabadság utcába, ahonnét, az ország számos más pontjához hasonlóan az Interneten elérhető módon online értékeket szolgáltat az Országos Meteorológiai Szolgálat:

 

Az OMSZ honlapképe, benne a Pécs, Szabadság úti adatokkal. A 16 órás adatokat piros nyíllal jelöltük, akkor végeztük el mi is a saját mérésünket

 

Az elvárásunk semmiképp sem lehetett az, hogy a két műszer,

a sok tízmilliós, masszív telepített eszköz és egy gyufaskatulyánál alig nagyobb, ugyanakkor a kontrollméréseken meglepően jól teljesítő kis szerzeményünk a levegőben lebegő, két és fél vagy tíz mikron nagyságú porszemcsék mennyiségét tekintve hajszálpontosan ugyanazt az értéket fogja jelezni. Elég volt, hogy mindkettő nagyságrendileg ugyanazokat az értékeket mutatta, már csak azért is, mert nem a Szabadság utcai mérőállomás közvetlen közelében mértünk, hanem kint, a forgalmas utcán.

Eltérések tehát voltak, és még egyszer hangsúlyozzuk, az általunk közölt adatok nem hivatalosak és nem pontosak – tegyük hozzá, a OMSZ honlapján is ott a figyelmeztetés: „az adatok csak tájékoztató jellegűek”.

A kontrollmérésnél azt tapasztaltuk, hogy a nagy „hivatalos”

műszer ma, 20-án 16.00-kor Pécsen, a Szabadság úton a PM10-es, tehát a 10 mikron átmérőjű porszennyezettségre 63 mikrogramm per köbmétert adott (lásd a fenti képen a piros nyíl), s íme ugyanakkor a mi mérésünk, kicsit korábban, 15.40-kor ugyanannyit, 63-at mutat:

 

Légszennyezettségi adatok Pécsről, a Szabadság úti hivatalos mérőhely közeléből saját műszerünkkel: az általunk mért PM10-es érték szinte pontosan egyezik a hivatalossal, a PM2.5 esetében mindig magasabbat mértünk. Ez adódhat abból is, hogy a hivatalos műszer érzékelői több méterrel a talajszint felett vannak.

 

Nem hagyható figyelmen kívül ugyanakkor, hogy a másik, egészségre veszélyes

szennyező komponensből, a PM2.5-ből a mi mérésünk rendre jóval többet mutatott – ez esetben pl. míg a nagy műszer adata 35 volt, nekünk 49-et jelzett a műszer. Lehet, hogy szakszerűtlen és elfogult, de hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi mérésünk van közelebb a valósághoz.

A pécsi összehasonlító mérések után Kaposvárra visszatérve sokkoló

élményben volt részünk, talán magyarázni sem kell, miért: Pécsen, a pályaudvar közelében, a délutáni csúcsforgalom idején a légszennyezettség komplex értéke az ún. AQI (Air Quality Index) 64 volt, ami közepesen jónak számít, két órával később, a csúcsforgalmi időn kívül

Kaposváron, a Berzsenyi utcában elképesztően magas, 152!

A PM 2.5 értéke 117 mikrogramm, a PM10-é 125, minden légszennyezettségi skála szerint durván szennyezett: itt lehet böngészni az egyes országokban eltérő légszennyezettségi skálákat.

 

Levegőminőség, Kaposvár, 2022. január 20. 18.00 A “közepesen szennyezett” minősítés igencsak diplomatikus, ugyanis a 139-es PM10 és a 125-ös PM2.5 már súlyosnak számít.

 

Hangsúlyozzuk még egyszer: méréseink nem hivatalosak,

csupán hozzávetőleges értékek, bár a Pécsen végzett kontrollmérések azt mutatják, hogy nagyságrendi eltérés nincs az általunk mért és a hivatalosnak tekinthető adatok között.

Így talán nem véletlen, hogy a kaposvári városvezetésnek nem szívügye, hogy végre legyen a városban is hivatalos mérőműszer, bár éppen cikkünk írása közben értesültünk arról, hogy végül a sokadik közbeszerzés úgy tűnik, eredményes volt, és talán-talán legutolsóként a megyei jogú városok között Kaposváron is lesz levegőminőség-mérés. Talán egyszer majd azzal is elvégezhetjük az összevetést.

H. I.


Ezt már olvasta?

Fake news a köbön: Kováts Imre DK-s képviselő már 2002-ben leleplezte Szita Károlyt?