A nemakarás esete a nyögéssel: úgy tűnik, mostanában nem lesz légszennyezettség-mérő állomás Kaposváron…

…miután ismét eredménytelen lett a közbeszerzés

Hamarosan újabb egyedülálló teljesítménnyel büszkélkedhet Kaposvár azután, hogy sikerült beszopatni a fél országot az „Európa legszebb főtere” címmel. A somogyi megyeszékhely lesz az egyetlen megyei jogú város az országban, ahol a polgárok még jó sokáig vakon bolyonghatnak a porban és a füstben, mert egyelőre kilátásban sincs a levegő szennyezettségének mérése. Hiába hát a csatlakozás a „HungAiry Programhoz”, hiába a fogadkozás: aki fut néhány kört a Városligetben, vagy levegőzni viszi kisgyermekét egy parkba, úgy tér majd haza a közeljövőben is, hogy tudtán kívül elszívott öt-hat szál cigarettát. Az önmaga által kitalált „legegészségesebb város” címre hajtó városvezetésnek viszont pontos adatok híján addig sem kell szembesülnie azzal, hogy hol, milyen szennyezési forrásokat kellene felszámolni. Kényelmes ez, legalább annyira, mint Kaposvárról a Mészáros-Várkonyi esküvő és JLo fellépése felett vekengeni, legfeljebb belefulladunk.

A Herman Ottó Intézet, a program gazdája közérdekű adatigénylésünkre adott válasza szerint idén, 2021-ben kerül sor az állomás beszerzésére, melyet Kaposvár Megyei Jogú Város önkormányzata végez.

Ez a mostani közbeszerzés elbukásával erősen kétségessé vált.

Az uniós közbeszerzési értesítőben az áll: „a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel”. A „fedezet” nettó 67.882.949.- HUF lett volna, aminek ugyan a legkedvezőbb ajánlatot tevő Ysselbach Kft. aláígért (nettó 61.015.876.-), ám a 2026-ig fizetendő, félévente 7.1 millió forintnyi karbantartási igényre már nem futja. Utóbbit hat félévre adták meg a kiírásban a kötelező garanciális időszakon túlra, tehát összesen nettó 42.75 milliót jelentene, amit persze három év alatt kellett volna kifizetni.

Megnéztük, hogyan áll a másik szerződő város, Békéscsaba:

a közbeszerzési dokumentumok közt az utolsó a tenderbontási jegyzőkönyv, mely szerint ugyanaz a két ajánlattevő szállt ringbe, mint Kaposváron, ám ott a rendelkezésre álló összeg – ki tudja, miért – jóval magasabb, 77 millió 438 ezer forint, tehát tízmillióval több, az ajánlati árak viszont mindkét ajánlattevőnél alulmúlják a kaposvárit, 55.8, ill. 58.8 millió nettó értékben.

Ami viszont igazán feltűnő, hogy Békéscsaba nem vár el a kötelező, ill. önként vállalt garancián túli karbantartást, amelyet Kaposvár, úgy tűnik, a pályázati pénzből próbált kiszorítani. A viharsarki város eszerint saját költségvetéséből vállalja ezt, míg a somogyi megyeszékhely már régóta, a polgármester titkárnőjének a parfümjét is az EU-val akarja megfizettetni, s inkább hagyja veszni a légszennyezettség-mérőt, minthogy a zsebébe nyúljon,

elvégre legfeljebb egyes kaposváriak egészsége érdekes, nem mindenkié.

Így vélhetően a békéscsabai tender sikeres lesz, és még az idén elindulhat a mérés, a kaposvári állomás sorsa pedig egyelőre a füstös-homályos jövőbe vész.

Bezzeg – Európa legszebb főtere mellett – az egyik legszegényebb megyei jogú város büszke címére is esélyes Kaposvár az, amely fajlagosan és abszolút értékben is az élsportra, pl. botlábú, mindenhonnan kieső futballistákra, és sámánhívő sarlatán sleppjükre a legtöbbet költi az országban. Mert a legfontosabb az egészség – kérdés, hogy kié.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!