Öt év vajúdás után megszületett: áll a légszennyezettségmérő-állomás, és online láthatóak egyes levegőminőségi adatok

A Miskolci Egyetem műszerei már működnek

Frissítés, 2022. október 18. 22.00: Aha… Szóval bombajó a levegő minősége Kaposváron, csak az utcára ne nagyon tessék kimenni – képpel!

Megszámoltuk: 2017 óta nem kevesebb, mint 27 cikkben foglalkoztunk konkrétan a kaposvári légszennyezettség mérésével, pontosabban annak hiányával. Most végre valamelyes örömre ad okot, hogy annak a folyamatnak, amelyben – tűnjön bár ez némileg szerénytelennek – a KAPOS-T-nek is tulajdonítunk némi részt, végre kézzel fogható eredménye is van: a Jégcsarnok mellett már áll az a mérőállomás, amely a kaposvári levegő minőségének adatait továbbítja majd a hivatalos országos mérőhálózatba (címképünkön). Annak viszont még jobban örülünk, hogy a HungAiry program másik eleme, a Miskolci Egyetem által működtetett húsz, a szálló port mérni hivatott egység már ténylegesen működik: adatai elérhetők a https://kaposvar.pmmonitoring.hu/ webcímen, s egy telefonos applikáció is letölthető hozzá.

Megvalljuk, az utóbbinak jobban örülünk: a szálló por,

a PM10 és különösen a PM2.5 jelű a legkárosabb az emberi egészségre minden, levegőben megtalálható szennyező közül. Utóbbi azért, mert a 2.5 mikron alatti nagyságú porszemcsék a tüdőhörgőkön át bejutnak a véráramba, s romboló, rákkeltő, keringési betegségeket okozó hatásukat akadálytalanul kifejtik. Súlyosan károsítják a fejlődésben lévő szervezetet, s az arra érzékenyeknél számos krónikus betegség alakulhat ki tartósan szennyezett közegben.

Két ok miatt voltunk elszántak abban, hogy ezeknek a mérőeszközöknek

minél előbb működniük kell a városban: egyrészt a „hivatalosság”, a várost irányító tisztségviselők egyike sem mondhat többé olyan baromságot, amit Gíber Vilmos fideszes képviselő engedett meg magának nemrég egy közgyűlésen: azt bírta mondani, hogy „Kaposváron kiváló a levegő minősége, hiszen „a zselici zölderdő-tenger veszi körül”.

Most elég ránézni a képernyőre, és látjuk, hogy ez nem így van:

 

Így néz ki a pmmonitoring.hu oldalán Kaposvár levegőminősége 17-én az esti órákban. Még alig van fűtési szezon, az idő is jó, ám a családi házas övezetek egy részében már látható a szennyezés emelkedése.

 

Másrészt maximálisan bízunk abban, hogy a város polgárait

sokkal nagyobb tudatosságra ösztönzi az, ha pontosan látják, mit is lélegeznek be, és hol, s főleg miből származik az aktuális szennyeződés. Eláruljuk, bár biztosak vagyunk abban, hogy nagyon sokan és sokszor fogják böngészni, főleg a fűtési szezonban: a háztartások tüzelőanyag-használata miatt. Amint fentebb látható – és még csak a fűtési szezon legelején vagyunk – a családi házas övezetekben magasabbak az értékek – a Móricz Zsigmond utcában pl. extrém magas – és ahol jellemzően gázzal fűtenek, ott kedvezőbbek.

Azt azért halkan megjegyeznénk, hogy Toponáron nem biztos,

hogy a Kemping utcába, a Desedához vezető útra kellett volna telepíteni a mérőegységet: a településrész központjában lehet, hogy más értékeket mutatna. Nem értjük azt sem, hogy Töröcskére miért nem telepítettek, és hiányoljuk a két forgalmas főút, a 67-es, valamint a 610-es utak közvetlen közeléből, pl. a Berzsenyi utca elejéről is. Azt, hogy ki és milyen szisztéma alapján osztotta el a húsz mérőegységet, igyekszünk kideríteni: megkérdezzük a Miskolci Egyetem illetékesét.

Hangsúlyozzuk: a címképen lévő fő mérőállomás adatait még ne tessék keresni

a http://www.levegominoseg.hu/automata-merohalozat honlapján, még nincs beüzemelve. A https://kaposvar.pmmonitoring.hu/ weboldalon viszont élőben követhetik a légszennyezettségi adatokat – roppant tanulságos. A képernyő jobb felső sarkán található az a kapcsoló, amellyel a PM10 és a PM2.5 között váltogathatnak.

És az esti értékeket nézve: szó sincs róla, hogy olyan nagyon jó lenne a levegő minősége Kaposváron, ahogy azt a Szita-propagandista cselédsajtó sugallni próbálja…

H. I.

Frissítés, 2022. 10. 18. 22.00: ilyen a levegő minősége ebben a pillanatban:


Ezt olvasta már?

Még néhány megjegyzés a légszennyezettség-mérő állomásról – és a hitelességről