Kaposvár is őrizte a köztársaságot: levél a Magyar Narancsnak a kaposváriak gumiégető elleni fellépéséről

Az ellenállás városa

Na jó ez utóbbit viccnek szántuk, különösen a tegnapi közmeghallgatási kutyakomédia után, de talán valami pislákoló kis láng azért maradt, amit érdemes életben tartani. Főleg pedig arra volnánk kényesek, hogy utólag ne próbálja se Szita Károly, se a helyi cselédmédia, se más emberfia számításból vagy egyszerű pökhendiségből negligálni azt a teljesítményt, amit tavaly nyáron az ellenzéki összefogás és a civil szerveződés nyújtott Kaposváron. Hiába próbál úgy tenni a várost irányító díszes társulat, mintha nem történt volna semmi, az aláírásgyűjtés és a népszavazás körüli harc a rendszerváltás óta az egyik legjelentősebb helyi belpolitikai esemény volt, amit, ha valaki egyáltalán érdemesnek tartja majd összefoglalni a város újabb kori történetét, nem hagyhat figyelmen kívül. Ellentmondásosnak éreztük persze az esemény országos visszhangját is: az ember mindig úgy érzi, hogy nem kap annyi figyelmet, amennyit érdemel, de…

… mikor elolvastuk a Magyar Narancs című hetilapban, amely amúgy vitán felül a magyar médiapiac legtartalmasabb és legszínvonalasabb hetilapja, A köztársaság őrzői című terjedelmes elemzést, amely a 2016-os évben nyújtott emlékezetes, ráadásul vidéki ellenzéki teljesítményeket veszi sorra, erős diszkomfort-érzetünk támadt.

A cikk amúgy már olvasható online is, itt: http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-koztarsasag-orzoi-101915

Ami a hiányérzetet okozta – maximálisan elismerve persze a kecskeméti, veszprémi, székesfehérvári ellenzékiek erőfeszítéseit – az volt, hogy a cikk csupán két mondatnyi lábjegyzetben intézte el Kaposvárt:

„Így került képbe Kaposvár, ahol a fideszes polgármester, Szita Károly örömmel fogadta a gumiégető tervét, az építkezés helyszíne is gyorsan meglett. Végül a somogyi megyeszékhelyen is a civilek, illetve az ellenzéki pártok, köztük a DK, az MSZP és az Együtt helyi arcai tiltakoztak addig, amíg idén nyáron ott is bedobta a törülközőt az önkormányzat.”

Nos, miután tiltakozásnál jóval többről volt szó, ez így leegyszerűsítő és téves, különösen abban, hogy bedobta a törülközőt az önkormányzat”. Csányi Sándor dobta be a törülközőt, Szita csak szeretné elhitetni legalább a saját rajongótáborával, hogy ő volt a kezdeményező. Emiatt gondoltuk úgy, hogy nem ártana egy – ha úgy tetszik olvasói – levélben hozzászólni, és kifejteni a Magyar Narancs közönsége számára kissé bővebben, mi is történt Kaposváron. Már csak a jegyzőkönyv kedvéért is.

A levél szívélyes fogadtatásra talált Bojtár B. Endre főszerkesztőnél, s az e heti számban meg is jelent, íme:

 

Levél a Narancsnak: a gumiégető-háború hiteles története

 

Ha valaki nem ismerné a csodarabbi történetét, aki ellátott Lembergig, itt megtalálja.

H. I.

Szóljon hozzá, lájkoljon minket a KAPOS-T Facebook-oldalán!