Makovecz-harangház: Kaposvárnak minden jó, ha ingyen van, nem kell, hogy értelme is legyen

És a harangok honnan jönnek?

„Úgy tűnik, az ilyen akciók csupán mondvacsinált ürügyek a lopásra. Akárcsak a stadionok, a külföldre talicskázott milliárdok.” Ezt kivételesen nem mi mondtuk, hanem egy „Independent” fedőnevű kommentelő, miután a „Makovecz-harangház” Kaposváron történő megvalósításának első híreire kicsit körüljártuk a témát a Magyar Narancs Online-on idén januárban megjelent írásunkban. Most, hogy „élesbe fordult” a nagy projekt, legyen csak meg itt, a KAPOS-T-n is: felidézzük a cikk legfontosabb megállapításait. Kaposvár vezetésének, úgy tűnik, megint fogalma sincs, mibe kezd…

…mindegy, csak történjen valami, főleg, ha egy fillérbe sem kerül.

Mármint a városnak, de azt azért mondjuk ki, hogy a majd’ félmilliárdos költségvetésű épület minden petákja közpénz, ugyanis a kormány 2019 végén 12.4 milliárd forintot adott a Makovecz-alapítványnak a mester örökségének ápolására. És persze arról megint nincs szó, hogy ki fogja fenntartani, netán működtetni ezt az „idegenforgalmi látványosságot”.

Azt már megszokhattuk, hogy a kaposvári beruházások közül úgy általában

minden másodiknak van egyáltalán valami értelme: a Modern Városok Programban pl. a 67-es korszerűsítése és a Csiky felújítása régi adósság volt, de a sportuszoda, az új aréna és a Kaposvári Közlekedési Központ – főleg az új donneri, „világokat összekötő” kábelhíd – szükséges volta finoman szólva is vitatható. Az viszont nem, hogy valaki(k) – igencsak közel

a Fidesz nevű zabrálógépezethez – qrva jól kerestek rajta.

Hogy miért vannak súlyos aggályaink a Makovecz-harangház Kaposváron történő megépítésével kapcsolatban? Szerintünk a mester maga is kézzel-lábbal tiltakozna ellene, ugyanis az épületet kimondottan Hajdúszoboszlóra szánta. A lényeg – és ezt Makovecznek az Alföld c. folyóirat 1998. júniusi számában megjelent írásából pontosan tudható –, hogy néhai Oborzil Edit és Jeney Tibor iparművészek

különleges, alumíniumból öntött „Világharangjainak” elhelyezésére szolgált volna.

Az alumínium harangokat a művész-házaspár készítette, egy teljes kompozíciót, szerves egészet alkotnak, és ami a legfontosabb: mindez Hajdúszoboszlón már húsz éve meg is valósult. (Címképünkön.) A látványosság a harangokkal, melyeket a művészházaspár a városnak adományozott, minden útikalauzban megtalálható. A város nem a Makovecz-féle tervet valósította meg, hanem egy fiatal építészét, Rácz Zoltánét.

 

Makovecz Imre egy alkalommal írt a harangház tervéről, az Alföld c. folyóiratban. Ezt a vázlatot mellékelte a szöveghez, amelyből egyértelmű, hogy az Oborzil-Jenei házaspár Világharang együttesének elhelyezésére szolgált volna az épület.

 

Kérdés, ha nincsenek harangok – mert a Világharang együttes hangsúlyozzuk, egyedi iparművészeti alkotás, és nem tudunk róla, hogy Hajdúszoboszló városa le kíván mondani róla Kaposvár javára – akkor mivel fogják benépesíteni a kaposvári „Harangházat”? Oborzil Edit és Jenei Tibor ugyanis 1995-ben, ill. 1996-ban

elhunytak, életművük lezárt, ahogyan Makovecz Imréé is.

Jellemző, hogy az Origo nevű lezüllött pártszócső számolt be a kaposvári, Szita Károly polgármester és a Makovecz Alapítvány vezetői által tartott sajtótájékoztatóról legrészletesebben, nem a helyi tányérnyalók. Csak ők említik, de feltételes módban: „felmerült”, hogy talán az iparművészek családja adományoz harangokat.

Tehát egyelőre nincsenek harangok, vagy, ha lesznek, semmiképp sem az eredeti „Világharang” együttes, amelynek kedvéért Makovecz Imre az épületet tervezte. Akkor minek?

Az Alföld c. folyóiratban maga a mester – akiről amúgy közismert,

hogy Orbán Viktor jóbarátja volt – arról ír, hogy a harang-kompozícióhoz egy kunhalomhoz hasonló épületet képzelt el, melyekről tudható, hogy csak az Alföldön vannak, többek közt épp Hajdúszoboszló közelében. Más szóval egy buckát, ahogyan a vázlaton is látható, s amelyet nehéz elképzelni egy dunántúli városban, bármelyik helyszín is legyen a befutó.

Adott tehát egy tájidegen, feltehetőleg valódi tartalom és cél nélküli épület, amely máshol, más formában más által megvalósult, s a lelkes városvezetők még most tanakodnak, hogy hol is legyen voltaképpen.

Megkérdeztük Makovecz Pált, az alapítvány kuratóriumi elnökét, ha már ők finanszírozzák az építkezést, valójában miféle harangoknak is ad majd otthont az épület. Ha esetleg válaszol, frissítjük írásunkat.

H. I.

Címképünkön a megvalósult Harangház Hajdúszoboszlón. Forrás: manda.blog.hu


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!