Vírustámadás a kaposvári középiskolákban: aggódnak a szülők, feltettük kérdéseinket

Karantén? Tesztelés? Kontaktkutatás?

Tegnap a Sonline-on, a Kaposvári Tankerületi Központ tájékoztatására hivatkozva megjelent, hogy a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnáziumban és a Munkácsy Mihály Gimnáziumban egy-egy igazolt koronavírus-megbetegedés történt diákoknál. A tudósítás hozzáteszi, hogy „járványügyi elkülönítés az osztályok esetében nem történt, nem kellett hazaküldeni a diákokat, ugyanis a Kaposvári Járási Hivatal szerint ez nem volt indokolt”. A KAPOS-T viszont a szokásos csatornán levelet kapott aggódó szülőktől, mely szerint a helyzet e pillanatban korántsem megnyugtató.

A magyar járványügy végtelenül szűkmarkú és rosszul szervezett

tesztelési protokolljáról már tengernyi cikk született: többen azt feltételezik, hogy a kedvezőnek tűnő megbetegedés-adatok csupán a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően alacsony számú tesztnek köszönhetők. A SOTE rektora, Merkely Béla szerint valószínűleg százezer körüli lehet a magyarországi esetszám, húszszorosa a regisztráltnak.

Másrészt az országban már számos oktatási intézmény bezárására sor került megbetegedések miatt. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint folyamatosan kapnak adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központtól és jelentéseket az oktatási intézményektől. Ha szükséges, akkor a kidolgozott protokoll szerint először rendkívüli szünetet rendelnek el 2-3 napra, amíg kiderül, hogy a fertőzött tanuló karanténba helyezésével

sikerült-e megállítani az intézményben a járvány terjedését.

A Munkácsyban azonban az igazolt megbetegedés ellenére erre nem került sor. Idézet az „aggódó szülők” aláírású levélből:

„Gyermekem a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumba jár. A tegnapi napon a gyerekek azt tapasztalták, hogy az egyik osztály (12/b) elhagyta az iskolát. A gyerekek egymástól úgy tudják, hogy az egyik tanulónak – aki sportoló – igazoltan pozitív lett a koronavírus tesztje. Az iskolától sem a szülők, sem a tanulók nem kaptak semmilyen formában tájékoztatást az esetről a mai napig. A mai napon már tanárok is hiányoztak, az oka általunk nem ismert.

A tanulók közül sokaknak élnek még a nagyszüleik, nem fiatalok már a szüleik, és kisebb testvérek is vannak a családban, akik szépen csendesen bevihetik a vírust az általános iskolákba. Az eset csak a Munkácsyban kb. 900 tanuló és kb. 70 tanár családját érintheti. Azért is értetlenül állunk a helyzet előtt, mert a középiskolákban sokkal könnyebb lenne a helyzet tisztázásig tanítás nélküli napot, vagy online oktatást bevezetni, mint az általános iskolákban.”

Az elgondolkodtató, hogy a város hivatalosnak tekinthető

koronavírus-tájékoztatási felületén sem a korábban a vízilabda-szakosztályban, sem a középiskolákban történt esetekről nincs szó, ahogyan a polgármester Facebook-oldalán is csak üres frázisok puffognak a legutóbbi 12 perces videójában.

Mi mindenesetre feltettük a kérdéseinket a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának, bár a legutóbbi kérdésünkre sem válaszoltak:

Konkrétan milyen indokok alapján tekintettek el a járványügyi intézkedésektől, mint pl. a karantén elrendelése a betegekkel kapcsolatba került személyek esetében?
Végeztek-e nagyobb számban tesztelést az érintettek körében?
Végeztek-e kontaktkutatást, kiderült-e valami konkrétum a fertőzés gócával kapcsolatban?

Hangsúlyozzuk: a járványügyi intézkedések helyzetnek nem megfelelő mértéke csupán a levélíró szülők feltételezése, s nyilvánvalóan a hiányos tájékoztatásra vezethető vissza. A tankerület és az iskolavezetés nyilván azért nem rendelt el rendkívüli szünetet, vagy átállást digitális oktatásra,

mert a népegészségügy ezt nem látta indokoltnak.

Elképzelhető, hogy az ő álláspontjuk megalapozott, viszont jó volna, ha legalább annyira felnőttnek tekintenék a kaposvári polgárokat, hogy erről részletesebb tájékoztatást is adnak, mert szűkszavúságuk egyáltalán nem megnyugtató. És az is elvárható: ha már azzal fényezi magát a kaposvári önkormányzat koronavírus-tájékoztató oldala, hogy „hiteles és naprakész információk a koronavírusról”, akkor ez valamelyest közelítene a valósághoz.

Amint újabb információk jutnak el hozzánk az ügyről, frissítjük cikkünket!

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!