Még néhány megjegyzés a légszennyezettség-mérő állomásról – és a hitelességről

Szita Károlynak a sikerpropaganda a fontos, nem a kaposváriak egészsége

Nemrég adtunk közre egy írást az időjárási viszonyok miatt éppen aktuális levegőtisztaságról, és arról, hogyan is viszonyul a kaposvári városvezetés a kérdéshez. Tudjuk: félszívvel, mint mindenhez, amit nem Szita Károly talált ki. A téma azonban nemcsak Kaposváron aktuális, és ahogy egyre újabb tények, felismerések kerülnek napvilágra – már, ha a szmog miatt egyáltalán használhatjuk még ezt a szófordulatot – az is egyértelmű, hogy Kaposváron nagyobb szükség lenne egy ilyen mérőállomásra, mint bármikor is gondoltuk. Most az Index közölt egy terjedelmes interjút Horváth Gyulával, az Országos Meteorológiai Szolgálat főosztályvezetőjével és Dézsi Viktorral, az OMSZ levegőtisztaság-védelmi szakértőjével, akik konkrétan, Kaposvár említésével visszaigazolták megállapításainkat: régóta szükség lenne itt egy mérőállomásra.

Megdöbbentő volt olvasni a cikkben, hogy az egyre terjedő szegénység milyen mértékben pusztítja a környezetet, az egészséget: a szakértők szerint a közlekedés 5-8 százalékban felelős a szmogért, az ipar 10-ben, a többit mind, tehát 82-85%-át a lakossági szilárd tüzelőanyagok okozzák. És akkor még nem beszéltünk az egyre terjedő, kályhákban, kazánokban történő szemétégetésről, a rutinból bedobált tejes dobozokról, a kissé ugyan nehezebben égő Szita-brosúrákról, no meg a Kapos Extráról és a többi hulladékról.

A világért sem akarnánk ismételni magunkat, de semmi okunk azt feltételezni, hogy az ország egyik legszegényebb megyéjében, az ország egyik legszegényebb megyei jogú városában kevesebben tüzelnek szeméttel, alacsony fűtőértékű tüzelővel, mint az ország más városaiban, ahol az átlagjövedelem jóval magasabb, mint itt.

A szakértő így fogalmaz:

Dézsi Viktor, a Levegőtisztaság-védelmi Referenciaközpont osztályvezetője szerint is kellene Kaposvárra egy mérőállomás. Csak hát Szita Károly egykori állítólagos környezetvédelmi szakember szerint vannak más fontosabb dolgok, mint pl. az ő sikereinek fényezése.

 

Tehát azzal, hogy korábbi cikkünkben a mérőállomás hiányát jelöltük meg a legfontosabb problémának, úgy tűnik, a közepébe találtunk – a szakemberek is így látják. Aki nem így látja, az Kaposvár városvezetése. Igaz ugyan, hogy a legutóbbi, január 26-i közgyűlésen szóba került a kérdés: Pintér Attila képviselő (DK-Együtt-MSZP) rákérdezett, és Szita polgármester szerint a hulladékgazdálkodási kft. igazgatója, „most fog tárgyalni egy pályázatról”, amelynek eredményeképpen lehet mérőállomás Kaposváron.

Nem tárgyalgatni meg pályázgatni kellene, hanem már hosszú évekkel ezelőtt rá kellett volna szánni azt a százmillió forintot, amelybe az Index-cikkben megszólaltatott szakértők szerint kerül, és megvenni. Ha csupán egy évben kevesebbet költöttek volna agyatlan, Szita-fényező brosúrákra, hasonló célú és színvonalú közvélemény-kutatásokra, ótvar fotóalbumokra, már két mérőállomás is lehetne a városban.

Igen ám, de szerintünk azzal, ha egy műszer, ráadásul az Interneten mindenki által folyamatosan hozzáférhető adatokat közöl, számos megoldandó probléma elé állítaná a városvezetést: először is egyértelművé válna, hogy Kaposvár levegője korántsem olyan tiszta, mint azt pl. egyes, a helyi Fidesz hóna alól kikandikáló „orgánumok” állítják. Oda a sikerpropaganda.

Konkrétan a „74nullanulla” címűről van szó, amelyről egyik kommentelőjük azt írta, hogy „Pintér Rómeó árnyéka sötétlik minden cikketek mögött”. Simán volt képük leírni, hogy Kaposváron tiszta a levegő.

Ebből pedig magyarázkodás, kínos kérdések, feladatok származnának: minimum egy cselekvési tervet kellene összeállítani. Hol is vannak a kritikus pontok, mennyi a városban a rossz minőségű tüzelőt használó háztartások aránya, milyen szociális, szabályozási, hatósági, egészségügyi és egyéb intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a kritikus értékek csökkenjenek, és érzékelhető változás álljon be.

 

Vannak mobil mérőállomások is – időnként talán egy-kettő eljuthatott volna Kaposvárra a kritikus időszakokban. Nyilván ez is jószándék kérdése volt. Fotó: index.hu

 

Vagy pl. felmérni azt, amire az Index-cikk is utal, mennyivel szállítanak kevesebb szemetet télen a hulladéktelepekre, esetleg kimutatni, hogy mennyi csomagolóanyag képződik fajlagosan egy-egy háztartásban, és mennyi megy abból a kazánokba… Egyúttal pedig hiteles statisztikákat közzé tenni arról, hogy a szálló por által okozott légúti megbetegedések száma és aránya hogyan viszonyul az országos és európai átlagokhoz. Sok-sok feladat, amely mind az önkormányzatra várna szájtépés, önfényezés és sikerpropaganda helyett, amelyre ma már havonta költenek tízmilliókat.

Hiányzik ez valakinek, amikor tele lehet kürtölni a várost a lélegzetelállító, történelmi sikerekről szóló hírekkel?

Nem véletlen, hogy a Somogyi, a Kaposvár Most és a Kapos Tv masszívan kussol az ügyben: az is elhangzott az említett közgyűlésen Szita Károly szájából, hogy „mostantól fogunk hirdetni majd a Somogyi Hírlapban is”, naná. Most, hogy Mészáros Lőrincé lett…

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!