A szamizdat él és virágzik, mint az édes nyolcvanas években: megjelent a „Nyomtassteis” első somogyi-kaposvári száma!

Nyomtasd, másold, terjeszd!

„Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A4-es lap két oldalára helyezzük el. Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.” Így fogalmaz annak a civil szervezetnek a felhívása, amely – szigorúan önkéntes, nonprofit alapon – vállalta, hogy megpróbálja közvetíteni a független, kritikus sajtó által nyilvánosságra került, de a hatalom sajtópolitikája miatt kevesek által olvasható tartalmakat azokhoz, akikhez csak a kormánymédia által gyártott propaganda-üzenetek jutnak el.

A lapszám íme, készen van: akinek a szíve és a józan esze is azt súgja, hogy a maga lehetőségei szerint tennie kell azért, hogy a narancssárga téboly elmúljon végre, egyszerűen csak ki kell nyomtatnia, vagy fénymásolóval sokszorosítani, és eljuttatni: kistelepülésekre, idősebbeknek, nehéz anyagi helyzetben lévőknek, de bárkinek, akiről sejteni lehet, hogy információszűkében van.

Bedobni postaládákba, otthagyni párat a társasházak szórólap-gyűjtőiben, ismerősök kezébe adni.

A „Nyomtassteis” mozgalomról fontos tudni, hogy abszolúte törvényes: a kiadványon ott van az eDemokrácia Műhely Egyesület neve, címe, s a felelős kiadó. Az általa közvetített cikkek bármilyen kritikus hangvételűek is, nem tartalmaznak rágalmazó, törvénysértő állításokat, s szerzői jogi szempontból is teljesen tiszták.

 

A lap legújabb számának fejléce. Fehéren, feketén.

 

Ezért, aki a terjesztésre önkéntesen, civil bátorságból vállalkozik, nem érheti joghátrány.

A „Nyomtassteis Somogy” a KAPOS-T és a kiadó közti megállapodás alapján, amellett, hogy az országos sajtó érdekes és tanulságos cikkeiből válogat hetente, egy-egy, a KAPOS-T-n megjelent – rövidített – írást is közöl, miután ez az oldal képviseli azt az értékrendet, a független, hatalomkritikus hangvételt, amely a legközelebb áll a kezdeményezők szándékaihoz.

Az első számban, amellett, hogy olvashatnak az Y-generáció lázadásáról, a múlt heti diáktüntetésről, aktuális közvélemény-kutatási adatokról. A „helyiérdekű” cikk pedig felsorolja a KAPOS-T-n 2017-ben megjelent olyan témákat, melyekről a helyi sajtó hallgatott, s a város, ill. az ország közvéleménye csak általunk értesült róluk.

Indul, s reméljük, terjed: rajtunk egészen biztosan nem múlik majd, mert:

„Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.” (Idézet az eDemokrácia Egyesület felhívásából)

H. I.

A nyomtatható változat PDF formában egyszerűen letölthető a nyomtassteis.hu/somogy-megye/ linkről.

A többi gyakorlati tudnivaló: minden lapszám, így a központi tartalmak, ill. az összes megyei mutáció elérhető a www.nyomtassteis.hu oldalon. Az info.nyomtassteis@gmail.com emailcímen pedig lehet jelezni, ha valaki egy-egy területen terjesztett, így felkerül a honlapon található térképre.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!