Le vagyunk sújtva: mégsem épül Makovecz-harangház Kaposváron!

Szitáék visszafizetik a minisztériumnak a százmilliót

Érdekes tételre bukkantunk a 2021-es kaposvári költségvetés legutóbbi módosítási táblázatainak egyikében: Kaposvár visszafizeti a hangzatos nevű Emberi Erőforrások Minisztériumának azt a százmillió forint előleget, amelyet néhai Makovecz Imre Orbán-közeli építész íróasztalfiókban maradt egyik terve, egy „harangház” megvalósítására kaptak. Pedig milyen jól jött volna ennek az idegenforgalmi látványosságokban szűkölködő városnak a lassan leamortizálódó szökőkutak mellé egy grandiózus építmény, amelyhez a világ minden tájáról özönlenek a látogatók! Az országos hírverés megvolt, a cselédsajtó előírásszerűen lelkendezett, a sajtótájékoztatós pogácsa is elfogyott – egyedül a KAPOS-T tette szóvá többször is, mekkora eget-földet rengető baromság az egész.

Az Orbán-kormány kultúrharca tehetségtelen nímandok, sarlatánok, eszelősök

helyzetbe hozása mellett közpénzek magánzsebekbe történő átcsoportosításáról szól, arról, hogy méregdrágán giccses, primitív, minden ízében, így látványvilágában is hamis kulturális közeget teremtsenek. Ennek szellemében stafírozták ki még 2019. decemberében kormányrendeletben 12.4 milliárddal a Makovecz Alapítványt, melyet az építész fia, Makovecz Pál elnököl.

A harangház tervéről és annak háttértörténetéről már akkor megírtunk mindent,

amikor Szita Károly polgármester és az alapítvány kuratóriumi elnöke, Makovecz Pál bejelentették, hogy Kaposváron kívánják megépíteni a csupán néhány vázlat formájában létező elképzelést. Az akkor írtakat csak nagyon röviden ismételve: a harangház eredetileg egy iparművész-házaspár, néhai Oborzil Edit és Jeney Tibor különleges, alumíniumból öntött „Világharangjainak” elhelyezésére szolgált volna, erre tervezte Makovecz Imre.

Csakhogy a harangkollekciót a művészek már rég odaajándékozták

Hajdúszoboszlónak, s a hajdúsági város nem a Makovecz által megálmodott épületet valósította meg, hanem egy fiatal építészét, Rácz Zoltánét, s a mai napig ebben láthatók – sőt, a látogatók által meg is szólaltathatók – az alumínium harangok. Harangházat építeni harangok nélkül – nos, talán ez lett volna a világra szóló mutatvány Kaposváron. Ám egy röpke másfél éves huzavona után végül úgy tűnik, letett a városvezetés az agyament tervről, pedig állítólag „tudtak volna szerezni harangokat bele” – kérdés, honnan, miután

az alkotók már elhunytak, s munkásságuknak nincs folytatása.

Számos helyszín merült fel, már ez is mutatta, hogy a végrehajtó személyzet nem igazán tud mit kezdeni a polgármester hirtelen jött ötletével: volt szó a Városligetről, a kaposszentjakabi apátsági romkertről, a Desedáról, s persze a tökölésnek meglett a kínos következménye: időközben irtózatosan felmentek az építőipari anyag- és kivitelezési árak, s ezzel már nyilván több dolog szólt a terv ellen, mint mellette. Így aztán a február 24-i közgyűlési előterjesztés költségvetési módosítást tartalmazó mellékletének 12. számú, „Egyéb szervezetek támogatásai” c. táblázatának 9. sorában szerepel

az EMMI „Makovecz-harangházra kapott támogatás visszafizetése”.

Csernyus Lőrinc, a Makovecz Alapítvány kuratóriumának tagja a Somogyinak nyilatkozott 2020 elején. Szerinte az épület „egy szellemi központként funkcionál majd, és fontos turisztikai látványosság is lesz”. Ja, hogy szellemi központ. Akkor már világos, hogy miért állt el Kaposvár városa a tervtől.

H. I.

Címkép: így néz ki egy szellemi központ Makovecz-módra. Csak, hogy lássuk, mit is veszített Kaposvár.


Ezt olvasta már?

Makovecz-harangház: Kaposvárnak minden jó, ha ingyen van, nem kell, hogy értelme is legyen