Rendkívüli! Augusztus elsejétől megszűnik a Kaposvári Egyetem…

…és beolvad a gödöllői Szent István Egyetembe

T/9920 számon meglehetősen érdekes törvényjavaslatot nyújtott be a mindenhez (is) értő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amely a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. jogszabályt módosítja. A médiában számos utalás, cikk jelent meg ma arról, hogy a Corvinus Egyetem mintájára hat felsőoktatási intézményt állami fenntartásból alapítványiba helyeznek át. Az viszont már keveseknek tűnt fel, hogy a javaslat 19. paragrafusának 3. bekezdésében ez szerepel: „az Nftv. 115. §-a a következő (30) bekezdéssel egészül ki: (30) 2020. augusztus 1. napjától a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvadásával a Szent István Egyetem jön létre.” A Kaposvári Egyetem ezek szerint élt 20 évet. Béke poraira.

Ami már legalább öt éve állandó beszédtéma, most végül bekövetkezett.

A Kaposvári Egyetemen évekkel ezelőtt állandó poénok forrása volt, hogy Mátrai Márta, a veterán kaposvári fideszes képviselőasszony, Kövér László házmester jobbkeze szinte minden héten azzal tért haza Budapestről, hogy „már megint megmentettem a Kaposvári Egyetemet!” Hogy ebből mennyi lehetett az igazság, azt mindenki eldönti pártszimpátia alapján, de úgy látszik, Márta nagyasszony mögül elfogyott az erő:

a törvény(javaslat) ugyanis egyértelműen fogalmaz,

augusztus másodikán már nem lesz olyan, hogy Kaposvári Egyetem.

Eltűnik egy brand, egy márkanév – bár olyan, amilyen, de mégiscsak a miénk – melyben benne volt Kaposvár, s lesz helyette a semmitmondóan hangzatos Szent István, mintha államalapítónknak bármi köze lett volna a lócitrom eltakarításának helyes módjához, vagy, hogy hogyan kell megfordítani a tehénben a borjút. Mezőgazdasági főiskola volt arra kint Toponáron, s nagy valószínűséggel az is lesz belőle, ha egyáltalán.

Mert kérdés, hogy hosszú távon megmarad-e pl. a művészeti kar a városban,

vagy felszámolják az első adandó alkalommal, s persze a többi, nem agrárius kar sorsa is bizonytalan. A tanítóképzés szerencsésebb helyen volna Pécsen, hiszen itt az elmúlt húsz év alatt nem sikerült meghonosítani a teljes pedagógiai (tehát az általános iskolai tanár-) képzést – pedig sokáig tervben volt – gazdaságtudományi karból is van a baranyai megyeszékhelyen. S ne feledjük: a felsőoktatási államtitkár, Bódis József nemrég még pécsi rektor volt. Szétkapják egy perc alatt, mint Floki a lábtörlőt.

Hogy miért vagyunk ennyire borúlátóak? Egyrészt azért,

mert a kaposvári-somogyi fideszes (és ellenzéki) politikusok súlytalanok, mint a lepkefing, valószínűleg nem is tudtak az átalakításról. Másrészt pedig a törvénytervezetben más összevonások is vannak, könyörtelen logikával, íme:

„(27) 2020. július 31. napjától az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara az Eszterházy Károly Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. (28) 2020. július 31. napjától a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Pannon Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. (29) 2020. július 31. napjától a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a Szent István Egyetem szervezetéből kiválik és az Óbudai Egyetem szervezetébe olvad be.”

Világos, ugye? Homogén agrártudományi egyetemet akarnak létrehozni,

beolvasztanak agrár-karokat (Gyöngyös, Keszthely) és kiszednek a Szent Istvánból egy építéstudományi kart. Mi keresnivalója lesz akkor a Szent Istvánban egy művészeti, pedagógiai és gazdasági karnak? Semmi.

Mindezt szépen megköszönhetik az egyetem oktatói, dolgozói, vezetői, s persze Kaposvár egész lakossága azoknak, akikre olyan lelkesen szavaznak évtizede immár: Orbán Viktornak, Szita Károlynak, a somogyvári maffiának, Mátrai Mártának és a többieknek. A csicskással éppúgy leszámolnak, mint az ellenséggel, csak ők még kezet is csókolnak érte.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük! Ja, és mindehhez #maradjotthon!