Dutyi-dili a Megyeházán: a süket, a vak és a … többiek a volt levéltár felújításának közbeszerzési eljárásáról társalognak

Mesedélelőtt a somogyvári gyépé színvonalán

A politikai korrektség szellemében előre bocsátjuk: semmiképp nem akarnánk megbántani bárminemű fogyatékkal élő polgártársainkat. Ez csupán, akár a Dutyi Dili című film jelkép, egy végtelenül mélyre süllyedt, kiüresedett, lezüllött, önmagát túlélt kompánia, a megyei közgyűlés színvonalának tükre. Két napja, 17-én ülésezett a díszes testület, melynek kádertemető voltáról már sokszor szóltunk. Most azonban már az is nyilvánvalóvá vált, hogy önmagukat pont annyira veszik komolyan, mint a külvilág, beleértve a Fidesz-kormányt, szóval semennyire. Tudósítás egy bohózatról, előadják: Bíró Norbert, Sárhegyi Judit és a statiszták.

Elsőként a pőre tények: a Somogyi tudósítása szerint Gyenesei István,

a Somogyért képviselője megkérdezte, hogy áll a volt levéltár és a megyeháza energetikai felújításának ügye. Sárhegyi Judit megyei főjegyző a Somogyi szerint azt válaszolta, hogy „egy TOP-os konstrukcióban nyert el a megyei önkormányzat több mint 700 millió forintot a megyeháza és a levéltár energetikai felújítására … mindkét támogatási szerződést megkötötték, jóváhagyta az államkincstár, megtörtént a tervezés, és folyik a közbeszerzési eljárás”.

Hangsúlyozzuk: ez július 17-én hangzott el. Ehhez képest a hivatalos Közbeszerzési Értesítőben július 14-i dátummal, tehát három nappal korábban az jelent meg, hogy „a kaposvári Megyeháza épületenergetikai felújítása” című,

12679/2020 számú pályázatot „eredménytelennek nyilvánították”.

Az ok a „Kbt. 75. § (2) bekezdés b) pontja alapján” valószínűleg az, hogy a beadott ajánlatok mindegyike túllépte a rendelkezésre álló összeget, ami nem csoda, hiszen a pályázati pénzt már 2017 végén megkapták, azóta ülnek rajta.

Közben pedig történt egy s más, pl. jelentős áremelkedések.

Persze eddig sem akadályozta senki és semmi a tisztelt megyei közgyűlést abban, hogy elvégezze a feladatát – más úgysincs nagyon neki – de nem tette. Milyen könnyű is arról ugatni feszt, hogy a Karácsony Gergely vezette budapesti önkormányzat „már fél éve képtelen lebonyolítani a Lánchíd felújításának közbeszerzését”, miközben a Somogy Megyei Közgyűlés háza táján lassan három éve térdig járnak a ganéban.

 

A volt levéltár épülete Kaposvár szívében. Közel három éve ott a pénz a számlájukon, de képtelenek bármit is kezdeni vele. Más, ellenzéki önkormányzatoktól simán elvonta az Orbán-kormány a fel nem használt összegeket a járványra hivatkozva.

 

Ami jó puha, képlékeny, alaposan szét lehet kenni. Kell hozzá néhány totálisan felkészületlen, felületes „ellenzéki” képviselő, akik közül egy sem akadt, aki beleolvasott volna a Közbeszerzési Értesítőbe, s kell egy velejéig romlott fideszes közgyűlési vezetés,

amely simán belehazudik annak a testületnek az arcába, amely megválasztotta.

Tudjuk, hogy két közbeszerzés van: az egyik a fent említett energetikai, és egy másik, amelyet Kaposvár város és a megye együtt indított, s amely még nincs lezárva. Ez azonban nem menti az előbbi, nyilvánvaló hazugságot: Sárhegyi Judit megyei főjegyzőnek (róla itt írtunk szép történetet) és Bíró Norbert elnöknek július 17-én tudnia kellett, hogy majd’ nyolcszáz milliós közbeszerzés eredménytelenül zárult. Persze az ellenzéki képviselőknek is, ha tájékozódnak, különösen Gyenesei István pálinkafőző mesternek, Somogy megye és a Dél-Dunántúl egyik címeres sírásójának: ő tette fel a kérdést.

Az igazi kérdés egy felkészült ellenzéki szájából úgy hangzott volna, hogy „ezek után mit kíván tenni a tisztelt fideszes közgyűlési többség?”, Mikor lesz végre felújítva, értelmes funkcióval újra a köz szolgálatába állítva

Kaposvár egyik legrégebbi, s nem mellesleg legszebb épülete?

Más szavakkal, a fideszes propagandasajtó a Lánchíd kapcsán papagájmódra ismételgetett fordulatát kölcsönvéve: meddig töketlenkedtek és hazudoztok még érdemi munka helyett?

H. I.

Frissítés: félreértések elkerülése végett kiemelnénk: a Somogy Megyei Önkormányzat által elnyert, TOP-3.2.1-16-SO2-2017-00001 számú pályázatban még hangsúlyosan együtt szerepel a Megyeháza (és múzeum) valamint a volt levéltár épületének energetikai korszerűsítése (részletesen) lebontva, melyik épületben milyen felújításokra kerülne sor az összegből.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!