Van fogalma róla, mi történik ma a magyar iskolákban? A hétfői, közoktatásról szóló kaposvári pódiumbeszélgetésből megtudhatja

Szakértő: Nahalka István

„Amilyen a jelen iskolája, olyan lesz a jövő Magyarországa. Ez az oktatási rendszerünk és az egész társadalmunk drámája. Centralizált, megfélemlítésen alapuló, működésképtelen rendszert épített a Fidesz.” A bevezető mondatot már sok-sok oktatási reform előtt hallhattuk, de ennyire soha nem volt még aktuális. A tényfeltáró beszélgetés résztvevői: Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, Törley Katalin pedagógus, a Tanítanék mozgalom képviselője és Nahalka István oktatási szakértő.

Január 29. 18 óra, Kaposvár, Corner étterem, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.

Ha van látványos, az egész társadalmat egyaránt sújtó kudarca a nyolc évnyi Fidesz-kormányzásnak, az az oktatás. A működésképtelen mamutszervezetet, a KLIK-et alig néhány évesen már számos átalakításnak, ill. teljes újratervezésnek kellett alávetni, az informális pártirányításon és a titkolózáson kívül lényegében egyetlen funkciója sem tölti be feladatát.

Lassan két évtizede nem változnak érdemben az oktatás tartalmai és formái, sőt, számos szempontból, pl. az erkölcstannal, vagy a közoktatás mostanában kezdődő militarizálásával „sikerült” évtizedeket visszalépni. Naponta olvashatunk a még létező kritikus sajtóban azokról a problémákról, amelyeket a tanügyi vezetés titkolni próbál.

 

A “Mi történik a magyar iskolákban?” rendezvény borítóképe

 

A tanárok, diákok fel-fellángoló lázadásai, a szülők és gyermekek viszolygása, menekülése a bürokratikus, örömtelen, sematikus iskolai világtól, a kimerült, megfélemlített, sokszor megalázott pedagógusok titokban elmondott panaszai, s persze minden nemzetközi összehasonlító mérés adatai ugyanarra utalnak:

a magyar közoktatásban semmi sincs rendben,

ám ezt ennél sokkal szakszerűbben, nagyobb tárgyismerettel, nemzetközi tapasztalatok tükrében,

részleteiben, okadatolva hallhatják Nahalka István oktatáskutatótól és vendéglátóitól 29-én hétfőn, 18.00-kor a Corner étterem alagsori különtermében (Bajcsy-Zsilinszky u. 2.).

H. I.

Az esemény Facebook-odala: https://www.facebook.com/events/2004987153105730/

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!