Mihalecz-saga, második rész: a Deseda és az 61-es út közelében szerzett 53 hektáros birtokot a fideszes frakcióvezető

A javunkat akarják – és meg is szerzik

Alig két hónapja, hogy erőnktől telhető alapossággal körüljártuk a kaposvári közgyűlés fideszes frakcióvezetőjének, Mihalecz Andrásnak sikeres földszerzési hadműveleteit. Licitált, nyert, s megszerezhette a jogot, hogy a Nemzeti Földalapkezelővel szerződve szert tegyen majdnem százmillió forintért egy – egyelőre szántóföldnek minősülő – Kaposvár külterületén fekvő hatalmas földdarabra, amely első látásra kegyetlenül jó befektetésnek tűnik: korábban ide tervezett a város egy vásár- és sportcentrumot, s a leendő M9-es út négysávossá bővítésének „akciórádiuszába” is beleeshet. Azt se feledjük el, hogy a terület nagyjából egyforma távolságra van a várostól és a Deseda tótól, rendkívül előnyös a megközelítése, s a fekvése sem utolsó: lankás, dél-délkeleti domboldal. Mihalecz Andrásnak láthatóan rosszul esett, hogy nem gyarapodhat csendben, háborítatlanul, s földszerzésével foglalkozni merészeltünk: mi azért összefoglaljuk a sikeres licit utáni fejleményeket.

Bevalljuk, számítottunk némi visszhangra ezen kívül is, pl., hogy a trágyaborogató LMP-s Sallai Róbert Benedek figyelmét felhívja az esetre harcostársa, a rettenthetetlen és kérlelhetetlen Felder Frigyes, aki ugyebár Kaposvár Megyei Jogú Város közgyűlésének tanácsnoka, de a város úgy általában is hozta a formáját: kussoltak a Facebook-huszárok, a „mindenfostmegosztó”, magukat véleményvezérnek, netán újságírónak tekintők, s mindenki, mint rendesen.

A fortélyos félelem, ugyebár.

Március 17-én került fel a hirdetmeny.magyarorszag.hu-ra az a szerződés, amely alább látható, s a kaposvári 0457/77 helyrajzi számú terület adásvételéről rendelkezik. Eladó a Magyar Állam képviseletében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet NFA, s talán az aláíró nevét se hagyjuk homályban: Jakó Richárd kormánytisztviselő, Jakó Gergelynek, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökének édesgyermeke. Mit mondjunk: meglepődtünk volna, ha közmunkásként tengeti életét.

mihalecz_szerz_1

A hétoldalas szerződés első lapja – a törvény szerint minden rajta szereplő adat nyilvános.

A szerződés említést tesz arról, hogy a föld két részlete haszonbérleti joggal terhelt 2034. decemberéig. Erről is beszereztünk némi, bár hiányos információt: a Mihalecz András kizárólagos tulajdonában lévő Rio Alto Kft. 2014. folyamán éppen két haszonbérleti jogot nyert el Kaposváron, az NFA honlapjának tanúsága szerint. Igaz ugyan, hogy itt csupán a nyerés ténye olvasható, s nagy ravaszul egy kódszám, a Kaposvár_HU23-20257, és a Kaposvár_HU23-20379, melyhez – egyelőre – nem kapcsolódik haszonbérleti szerződés, de nem kell hozzá nagy ész: Mihalecz András kft.-je, a Rio Alto húsz éves haszonbérbe megkapta a földet, majd Mihalecz András magánszemély, kihasználva a pontosan erre kitalált, ill. alakított törvényi lehetőséget, megvásárolta azt, a saját kft.-je által gyakorolt 20 évnyi haszonbérleti joggal. Egymás közt meg majdcsak elszámolnak, hacsak a skizofrénia erőt nem vesz a kiváló frakcióvezetőn, amitől persze isten óvja.

Itt akár abba is hagyhatnánk: mögszörözte, mint sokan mások, nincs itt semmi több látnivaló. Ám a történet szerintünk korántsem ilyen egyszerű. A terület ugyanis már ránézésre is roppantul értékes, s a fenti szerződésben csupán öt évnyi mezőgazdasági művelési kötelezettség van előírva, valamint a Magyar Állam visszavásárlási joga, továbbértékesítés esetére. Ez persze ne zavarjon senkit: ahogy a földbéretekre vonatkozó jogszabályt szívfájdalom nélkül megváltoztatták, úgy fogják ezt a pontot törvényileg eltörölni egy idő múlva, vagy, ha pl. szorulna a kapca, és vesztésre állnának 2018 előtt.

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a jogszabály szerint most, tehát március 17-étől él egy hatvan napos kifüggesztési határidő, mely időtartam alatt megtámadható a szerződés, amennyiben erre valaki jogalapot talál. Szerintünk nem fog, s ha igen, még akkor is dönthet a hatóság Mihalecz javára.

Ami azonban ennél jóval érdekesebb, az az, hogy Kaposvár városának már másfél évtizede óriási tervei vannak ezzel a földterülettel. Először Szita Károly 2001-es „Kaposvár, a mi otthonunk” című vitairatában szerepel, „Sport-, vásár- és konferenciaközpont az elkerülőút mellett” fejezetcímmel. Érdemes eredetiben olvasni a fellengzős hadovákat:

sport_es_vasarkozpont

Idézet a 2001-es Szita-propagandakiadványból: erre a területre tervezték a nagy dobást, melytől a régió vásár- és konferencia-központja lettünk volna. Nem lettünk.

A szép ígéretekből ugyan, mint már annyiszor, semmi sem lett, a terület viszont a mai napig, mint kiemelt fejlesztési zóna szerepel a város rendezési, ill. integrált településfejlesztési terveiben, amint az lejjebb, a térképen látható.

Nyilván felmerül a kérdés, hogy az elmúlt év fejleményei után van-e értelme bármilyen telekspekulációnak, hiszen tudjuk, hogy nem lesz – egyelőre biztosan – új futballstadion, konferencia- és vásárközpont (közepesen valószínűtlen), az új (állítólagos) sportcsarnokot pedig benyomorítják a mostani mellé. Nos, ahogyan Orbán Viktor októberi beszéde előtt még senki nem hallott Kaposváron sem új fedett uszodáról, sem sportcsarnokról, úgy változhatnak a körülmények, tervek, helyszínek, s persze a helyi Fidesz – jó okuk van rá – újabb minimum két évtizedre tervez.

Ám a terület ügyében a fellengzős szóvirágoknál több is esett: a 2001-es propagandakiadvány szólamai után végül 2004-ben határozott úgy Kaposvár közgyűlése, hogy kéri a kormánytól a terület tulajdonba adását. 2001-ben még csak 50 évre akarta (az első Orbán-kormánytól) bérbe venni, aztán, amikor már az MSZP-SZDSZ vezette az országot, kinyílt a szemük, mint a kismacskáknak: ide nekünk, örökbe!

Végül az elátkozott-agyongyalázott Gyurcsány-kormány, amely Mihalecz András szerint (lásd előző cikkünket) erővel, s minden ördögi fondorlattal meg akarta akadályozni, hogy a kaposváriak egyről a kettőre jussanak, gálánsan, ha nem is tulajdonba, de határozatlan időre, a 2047/2006 (III. 14.) sz. határozatával ingyenes vagyonkezelésbe adta Kaposvár városának az ötvenhárom hektárnyi, 0457/77 számú földdarabot, „sport, kulturális, közművelődési célokat is szolgáló multifunkcionális csarnok” építése céljából.

2006_korm_hatarozat

A kormányhatározat, mely az érintett területet határozatlan időre vagyonkezelésbe adja. A visszavételnek vagy lemondásnak nincs nyoma. Ha van az esetnek egy olyan olvasata, hogy a Gyurcsány-kormány odaadta Kaposvárnak, a helyi Fidesz pedig lenyúlta, arról nem mi tehetünk.

 

Ez az állapot olyannyira érvényes, hogy a kaposvári városrendezési, ill. integrált településfejlesztési terv utolsó, 2015 novemberében módosított változatában ugyanígy szerepel:

mihalecz_birtok_rendezesi_terv

A terület (pirossal általunk körberajzolva) az 53 hektáros birtok. A lila nyíl a Desedára vezető kerékpárút, a kék a 61-es elkerülő toponári csomópont utáni szakasza. A tervek a legutóbbi, 2015-ös változaton is láthatók, a sárga szín is tervezett fejlesztésre utal.

 

Nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Nemzeti Földalapkezelő egy, a kormány által az önkormányzatnak vagyonkezelésbe, lényegében az adott célra teljes körű rendelkezésre átadott területet először haszonbérbe ad, majd értékesít anélkül, hogy az önkormányzat lemondott volna a jogairól, vagy elvették volna azokat. Márpedig ez utóbbiaknak nincs nyoma hivatalos helyeken, sem az önkormányzatnál, sem a kormány dokumentumai közt. (Persze lehet, hogy megvannak, csak előlünk sikerült eldugni rendesen.)

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az inkriminált földdarab közvetlenül érintkezik a 61-es elkerülő út (lánykori nevén M9-es) várost elkerülő szakaszával, és, mint a folytonosan szivárgó információkból tudni lehet, az M9 Kaposvár-Szekszárd szakasz ügyében valami mozgolódás van. Ez abból is látszik, hogy a városi főépítészi irodának módosítania kellett a tervek elkészültével a város külterületének településrendezési tervét, s ezt M11-3/2015-OTÉK számon meg is tette tavaly áprilisban. A mellékelt rajzokon jól kivehető, hogy a harmadik és negyedik nyomsáv éppen a Mihalecz-féle földdel érintkezik majd, s akár az is elképzelhető, hogy némi kisajátításra is szükség lesz.

Íme, a kósza véletlenek szeszélyes összejátszása: véletlenül kiderült, hogy hever itt parlagon egy facér földdarab gazdátlanul, amelyet a Fidesz által szabott, meglehetősen előnyös feltételek mellett bérbe lehet venni. A Mihalecz András által 100%-ban tulajdonolt Rio Alto Kft. véletlenül erre járván, meg is tette ezt, úgy sejtjük, majd, miután a fideszesek összes fogadkozása ellenére mégis eladják az állami földvagyont, a kft. által 20 évre haszonbérlettel terhelt, így senkinek sem kellő földet Mihalecz András magánszemély véletlenül megveszi (bankkölcsönből, mint megtudtuk).

A város- és Deseda-közeli terület véletlenül meglehetősen értékesnek tűnik, akár kisajátításra, akár hosszabb távon másféle hasznosításra kerül – kedvező esetben akár a tízszeresét is megérheti idővel.

Olvasóink figyelmét felhívnánk arra, hogy a történet egybeesései kizárólag a véletlennek köszönhetők, s eszébe ne jusson valakinek, hogy mindez így volt lekottázva: Szita Károly pedig véletlenül sem hallott semmiről.

H. I.