Mindeközben Dubaiban és Brazíliában: Fülöp Péter színigazgató úr Instagram-oldala egzotikusabbnál egzotikusabb utazásokról tanúskodik

Újabb adalék a színházi tisztogatáshoz

Az aktivitásból látható, hogy milyen érzékenyen érintette olvasóinkat mindaz, amit előző írásunkban a Csiky Gergely Színházban történtekről elmondtunk. Nyilván joggal: a leépülés, úgy látszik, megállíthatatlan. Talán ad némi vigaszt az áldozatoknak, hogy mennyien nyilvánítottak véleményt, és adtak hangot megdöbbenésüknek. Úgy tűnik, a város vezetése nem fogja fel: hiába lesz (majd egyszer) kacsalábon forgó színházunk, ha közben széthullik a társulat, s már elszélednek azok is, akik talán nem oszlopai, de nélkülözhetetlen alkotórészei voltak ennek az egykor Európa-hírű társulatnak. Bozsik Yvettre vagy Fülöp Péterre még a rajongóik (ha vannak) sem mondanák, hogy társulatépítő személyiségek. Viszont úgy tűnik, utóbbi a saját épülésére kiemelt figyelmet fordít.

Hálásak vagyunk a jótét léleknek, aki felhívta a figyelmünket Fülöp igazgató úr Instagram-oldalára. Az ilyen üzeneteket azért is értékeljük nagyra, mert a segítség mellett arról is árulkodik: talán nem teljesen értelmetlen, amit csinálunk.

Fülöp úrról többször is írtunk: először, mikor Rátóti Zoltán csak úgy a semmiből elővarázsolta, mint annak idején elődjét, aki fodrászból lett stratégiai igazgató. Lényegében színházi gyakorlat nélkül találta magát alig egy év után az intézmény élén, anélkül, hogy Rátóti távozása után Szita Károly megpróbált volna szakmaira akár csak hasonlító megoldást találni.

Most voltaképpen a polgármester igazgatja a színházat – meg is látszik rajta.

Fülöp Péterről csak sejtjük, hogy volt (van) némi köze a pécsi vendéglátós világhoz, azon kívül HÖK-ös volt (mi más) a pécsi egyetem jogi karán.

 

Az eredetileg itt található képet peren kívüli egyezség alapján személyiségi jogi okok miatt eltávolítottuk.

 

Ám az Instagram nevű fotómegosztó oldalon viszont már az derül ki konkrétan, hogy tud élni a srác: némi Brazília, egy kis Dubai, Spanyolország (El Camino), és így tovább.

 

Az eredetileg itt található képet peren kívüli egyezség alapján személyiségi jogi okok miatt eltávolítottuk.

 

A képekből az is kiderül: nem csoda, hogy nincs túl sok érzéke ahhoz, amit színháznak nevezünk. Talán nem túl illendő külsőségek alapján ítélni, de a kis divatkutyája (mopsz), a sznobkörökben most kötelező „elkamínózás”, Dubai, csajok, Burdzs Kalifa toronyház, borok, kocsmák, stb. inkább egy mai, öltönyös „menőcsávót” rajzol elénk, mintsem egy művészszínház csúcsértelmiségi vezetőjét.

Persze nem is erre lett szerződtetve, hanem a hentesmunkára.

 

Az eredetileg itt található képet peren kívüli egyezség alapján személyiségi jogi okok miatt eltávolítottuk.

 

Azt tudjuk, hogy Rátóti Zoltán közel egymillió forintot húzott a kaposvári színháztól. Kicsit különös, hogy félmilliós fizetése mellé havi 430 ezres költségtérítést kapott, mikor Szita Károlynak „csupán” havi 150 ezer van. Az, hogy Fülöp Péternek mennyi az igazgatói apanázsa, még nem tudható, hiszen csak a tavalyi adatok állnak rendelkezésre, de nyilván nem minimálbérért nyomja.

Csiky Gergely: A jó Fülöp. Ezt kaphatná a társulattól – hálából.

Persze vannak más forrásai is: némi kutakodás és közérdekű adatigénylés után kiderült, hogy pl. készült pl. egy kissé kamuszagú „tanulmány” a Csiky Gergely Színház marketingstratégiájáról a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia megbízásából – háromszázezerért. A 25 oldal jó fele a szokásos alapfokú marketing-blabla SWOT-analízisről, 7P modellről, a másik fele pedig Rátóti Zoltán nagyjából gátlástalan feldicsérése:

hogy micsoda rettenetes teher volt számára a „Kaposvári jelenség” (így!) továbbélése.

A „tanulmány” egyik oldala sem adja alább tizenöt-húsz helyesírási hibánál.

Egy biztos: a megbízott igazgató úrnak utazgatásai során nem kell mindennapi kenyér- és rezsigondokkal szembenéznie, úgy, mint a számos gyermeket eltartó, most utcára tett színészeknek, akik egyébként szinte elmondhatatlanul nevetséges összegekért dolgoztak eddig is.

Odaadó munkájáért nyilván megszavaz majd neki a közgyűlés valami rendes jutalmat, hogy

elmehessen valahová, melegebb éghajlatra.

Bónusznak még találtunk valamit: ki hitte volna, hogy a kiváló szerző, Csiky Gergely látnok is egyúttal. Már 1888-ban megírta A jó Fülöp című vígjátékát három felvonásban. Be kéne mutatni. Csak legyen, aki eljátssza, és aki nevet rajta.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!