Mr. Süket sokadik trükkje is besülni látszik: a minisztérium nem engedi, hogy bárki első osztályt indítson a Pécsi utcai iskolában

Foggal-körömmel a jog és az igazság ellen

A diszkrét kis kaposvári rasszizmusról, annak Pécsi utcai iskolát érintő eseményeiről már szinte mindent elmondtunk, csupán egy összegző véleménycikkel vagyunk még adósok (magunknak). Most azonban új fejleményekről számolt be egykori lapunk, a 168 ÓRA: az önkormányzat felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, melyet várhatóan októberben bírálnak el, ám, mivel ennek nincs halasztó hatálya, Szita Károlyék újabb trükkel próbálkoztak: a Mikrokozmosz Alapítványt támogatják közel nyolcmillió kaposvári adóforinttal, hogy csakazértis ugyanott, s persze a régi, szegregált környezetben „tanulhassanak” a szentjakabi (cigány) kisdiákok. Most, a fenti cikkből úgy tűnik, az EMMI nem partner Mr. Süket újabb trükközésében: a minisztérium hivatalos kommünikéje alapján senki nem indíthat első osztályt – így az alapítvány sem. Emeletről pofára 3.0.

Korábbi írásainkban részletesen beszámoltunk a 2008 óta húzódó persorozatról, arról, hogyan próbál Szita Károly kibújni a jogerős ítéletek alól, hogyan szeretné a jog lábbal tiprásával pusztán a kaposváriak többségében ott, nem is annyira rejtező rasszista előítéleteket cafatokban lógó politikusi népszerűségének helyreállítására felhasználni.

Mert semmi másról nincs szó, csupán erről. No, meg egy kis jó szándékról, ill. annak hiányáról, amennyiben az önkormányzat az említett nyolcmillió forint töredékéért mondjuk üzemeltetne egy körjáratos iskolabuszt azért, hogy a szentjakabi szülőket ne riassza el az, hogy nekik kell a város másik végébe hordaniuk a gyermeküket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban a 168 ÓRA kérdésére egyértelművé tette álláspontját:

„A vonatkozó jogerős bírósági döntés értelmében a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolájában sem az illetékes tankerületi központ, sem pedig más fenntartó nem indít első osztályt a 2017/2018-as tanévben, a tankerületi központ végrehajtja a jogerős bírósági ítéletet”.

 

A 168 ÓRA kemény címe, csak, hogy terjedjen a virágos Kaposvár jó híre. Egyszer már ki kellett mondania (rajtunk kívül is) valakinek.

 

Ennek végrehajtása a kaposvári tankerületi központon keresztül kötelező: a minisztérium a fenntartó, ha ők azt mondják, hogy a Pécsi utcai iskolában nem indít sem az állam, sem más szervezet sem első osztályt – alapítványi formában sem – akkor az önkormányzat, amely már így is árkon kívüli gyepmester az ügyben, nem rúghat labdába.

Kivéve persze – bár nem akarunk ötleteket adni – ha egy másik, pl. önkormányzati épületben csinálják meg ugyanezt.

A lap amúgy meglehetősen keresetlen szavakkal számol be Szita Károly és a kaposvári önkormányzat jog és igazság elleni küzdelméről:

„A deszegregációt különösen a Szita Károly vezette önkormányzat obstruálta a legintenzívebben: a szegregált iskola megmaradásáért megnyerte a hatalommal jó viszonyt ápoló helyi roma vezetőkön keresztül a roma családokat is. Nem volt nehéz dolga, a rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő szülők nem fognak szembeszállni a gyermekvédelmi hatóság működéséért felelős önkormányzattal, amely ráadásul az egyetlen megélhetési forrást jelentő közmunka elosztásáért is felel.”

Szóval nettó zsarolásról van itt szó, kérem, semmi egyébről. A cél ismét csupán annyi, hogy a legalantasabb ösztönökre játszva népszerűséget szerezzen,

és persze fitogtathassa: „nekem akkor is igazam van, amikor nincs”.

Azt azért megjegyeznénk, hogy a szerző, az egykori népszabadságos Ónody-Molnár Dóra egészen „véletlenül” ugyanazt a következtetést vonja le a cikkben, amit a KAPOS-T már egy hónapja megírt: a Mikrokozmosz Alapítvány iskolaindításának támogatásával, és ne tévedjünk: nyilván Szita utasította Kerekesné Pytel Annát erre, és ígérte oda a nyolcmilliót,

csupán a jogerős bírósági ítéletet próbálta kijátszani Kaposvár városa,

ám ebben a mesterkedésben a minisztérium kivételesen nem guggolt le hozzájuk a homokozóba.

Tehát úgy tűnik, Mr. Süket újabb trükkje egyelőre nem jött be: kíváncsian várjuk, milyen újabb húzással teszi nevetségessé magát, és hurcolja meg a nyilvánosságban szerencsétlen, jobb sorsra érdemes (?) városát.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!