Két kifli árán vehetsz egy négyzetméter Taszárt: szégyenletesen olcsón vesztegeti a repteret árverésen a Fidesz-kormány

„Jól lerohasztod, aztán megveheted fillérekért…”

Megjelent a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árverési honlapján az a hirdetmény, amelyen az egykori taszári katonai repülőtér területének áruba bocsátási feltételei olvashatók. A kikiáltási ár bruttó 2.609.266.000 forint, amelyre még azt mondhatnánk, ha felszorozzuk a hivatalos, 1.72-es inflációs szorzóval 2009 óta, és hozzáadjuk a 27%-os Fidesz-ÁFÁ-t, akkor összemérhető a 2009-es, utolsó értékesítési próbálkozás nettó egymilliárdos összegével. Csakhogy az akkori kiírás szerint a vevőt terhelte volna az 1.8 milliárdra becsült környezeti kármentesítés, és a nem kevesebb, mint 23.3 milliárd forintos beruházási kötelezettség. A mostani árverési kiírás szerint a vevőnek – kapaszkodjanak– 200.000, azaz kettőszázezer eurós beruházást kell csupán elvégeznie az ingatlanon, ami az eredeti feltételnek két – kettő! százaléka, tehát a különbözet ötvenszeres. NER-biznisz, százhuszonötezredik fejezet.

Kétszázezer euró, nyolcvanmillió forint egy volt reptéren

kötelező beruházási összegnek arcátlanul alacsony: csak Kaposváron van sejthetően több száz olyan polgár, aki ennél többet tart otthon készpénzben, „hogy legyen mihez nyúlni, ha hirtelen kell”. Ebből a mai árakon legfeljebb egy pár kátyút lehet betömni az elmúlt évtizedekben tényleg lerohasztott terület útjain. (A számok úgy jöttek ki, hogy a 23.3 milliárdot felszoroztuk 2009-től a hivatalos inflációs rátával (1.72), az kerekítve negyvenmilliárd, azaz tízmillió euró, aminek a két százaléka az elvárt beruházási összeg. Ilyen egy tipikus NER-vicc.)

 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árverési felhívásának részlete. Kétszázezer eurónyi beruházást várnak el a vevőtől, ez tizenhárom évvel ezelőtt, a Bajnai-kormány idején 23.3 milliárd forint volt, amit meg is adott volna az akkori befektető, ha a Fidesz támadásai miatt meg nem fúrják a már lényegében létrejött adásvételt.

 

Szita Károly, Kaposvár polgármestere volt Gelencsér Attila képviselő mellett a leghangosabb, mikor a 2010 előtti években Taszár sorsát kellett számonkérni az akkori kormányokon. Szita pl. 2008-ban úgy fogalmazott, hogy „…a kormány kudarca, hogy Taszár ma ott tart, ahol négy éve … a kormány – tehetetlenségével és a tehetségtelenségével – pontosan négy évet vett el a kaposváriaktól”.

A mostani kormány ennek a háromszorosát, tizenhárom évet,

egyharmad emberöltőt vett el, és nemcsak Taszárt, netán Kaposvárt tekintve: kivételesen egyetértünk,tehetetlenségével és tehetségtelenségével”. Szitának viszont mintha elvitte volna mostanában a cica a nyelvét: nem hőzöng, nem szaladgál fűtől fáig az elvesztett lehetőségeket siratva, pedig ő és Gyenesei István akkori megyei közgyűlési elnök csinálták a legnagyobb hülyeséget Taszár kapcsán: minden gazdasági és politikai garancia nélkül, a semmire felépítettek sokszáz millióból egy „polgári terminált”, mely tizenéve üresen tátong, és ma már biztos, hogy soha nem is fogják használni. Megjegyeznénk, hogy Szita Károly akkor, 2009-ben kérte is a repteret a kormánytól Kaposvárnak egymilliárdért: nos, most itt az alkalom, lehet licitálni.

Gelencsér Attila és Heintz Tamás fideszes képviselők arcpirító performanszát

már szinte szégyelljük is idézni: „Bízzák Taszárt a következő kormányra!” Nos, rájuk bízták, bár ne tették volna.

 

 

Az eladás feltételei szerint a vevő 4.1 milliárdos,

közpénzen elvégzett honvédségi kármentesítés után jut hozzá a területhez, ami több mint a vételár, s ezt értelmezhetjük úgy is, hogy tulajdonképpen még az állam fizet azért, hogy elvigye a vevő az összesen ötmillió négyzetmétert meghaladó területet, nem beszélve arról, hogy a mai árakon hol lehet ötszáz forintot alig meghaladó áron közművesített, város-, főút- és vasútközeli ipari telket kapni. Összehasonlításul: Kaposváron 10 és 17 ezer forint közötti kínálati négyzetméteráron találtunk eladó ipari célú területeket, de Taszár község önkormányzata még 2018-ban hirdetett eladó ingatlant a volt laktanya területén 6800 Ft per négyzetméterért. Ha kiegyezünk ötezer forintban, akkor is a tízszerese, minimum

huszonötmilliárd forint a terület értéke, függetlenül reptér voltától.

Persze ne vessük el azt a nagyon-nagyon elméleti lehetőséget sem, hogy tolongani fognak a licitálók, és a végén egy csinosabbnak mondható összeggel gazdagodik az államkincstár: akár kijöhet belőle pl. egy újabb Brüsszel-ellenes kampány nyomdaköltsége, ezzel is segítve a környék oly régóta áhított felvirágzását.

H. I.

Címképünk: a taszári reptér ahogy már csak a madarak látják, és Szita Károly, Kaposvár polgármestere, amint büszkén mutogatja zseniális ötletét, a minden garancia nélkül, blindre felépített polgári terminál látványtervét.


Ezt olvasta már?

Fidesz, hazugság, polgári terminál: megindult a Taszár-sztori Szita-kotta szerinti újraírása