Modern Mátyás király: ál-Schiffer Kaposváron, ál-LMP-sektől körülvéve

Mátyás király óta kultusza van a „jószándékú” alakoskodásnak Magyarhonban – Kaposváron, mint közismert, különösen. Nem véletlen, hogy a város egyik legfrekventáltabb pontján, a Noszlopy utcában a városháza mellett „áll” Bors István Alakoskodó című szobra, melyet nyugodt szívvel tekinthetünk a város egyik jelképének – a másik a kordét húzza a Fő utcán. Az alakoskodással kapcsolatos „álokoskodás” tegnapelőtt hangzott el Schiffer Andrástól, az LMP elnökétől, akinek persze a tudósítások – és szokása – szerint egy rossz szava sem volt a Fideszről, sem a Kaposváron uralkodó közállapotokról. Sokkal fontosabb volt megismételni a helyi fideszes cselédmédia által folytonosan ismételt ostoba hazugságot, mely szerint a „baloldal nem tudott Kaposváron saját jelöltet állítani”, és egyébként is ezek ilyen „álbaloldaliak”. Schiffer fantáziátlan korlátoltságában ezzel nagyjából visszatért a Torgyán-Csurka-retorika szférájába: a kisgazdák és a miépesek használták folytonosan – nyilvánvalóan a megosztás szándékával – az „álbaloldal” kifejezést.

schiffer_heti_valasz

A szokásos álbaloldallal a Heti Váladék címlapján

Schiffert és az LMP-t persze hagyni kéne úgy, ahogy van, önimádata és kóros szereplési vágya lassan valóban Torgyán József méltó utódjává teszi, ahogyan pártja is lassan belecsúszik egyfajta „zöldkonzervatív” nemzeti, agrármitologikus, etatista katyvaszba. Csak egyet nem értünk: miért fáj valakinek, aki ebben a virághímes, árvalányhajas zöld mezőben legelészve határozza meg magát, hogy mások, más pártok miként teszik ezt? Értjük, persze: akit minimum kétnaponta meghívnak az ATV-be észt osztani, egy idő múlva hajlamos lesz erre a permanens szellemi erekcióra, arra, hogy ezután nemcsak a saját, hanem mindenki helyét ő próbálja kijelölni a politikai mezőben.

Így lesz a baloldal „álbaloldal”. A Fidesz persze a jobb, „ál” nélkül – és nyilván a Jobbik is, velük sincs probléma – nem áljobb, hanem valódi, sőt már maga a Szent Jobb akár. Így definiál egy szatellitpárt. Hogy a Fidesz néhány baloldalinak látszó, államosító akciója (pl. a „rezsicsökkentés”) miatt miért nem „áljobboldali”, vagy gyilkos-kemény, milliókat megnyomorító jobboldali megszorító intézkedései mellett miért gazsulálnak neki azzal, hogy „baloldali értékeket is felvállal” – nos, erre Schiffer Andrástól hiába várunk választ. Az ő küldetése az „álbaloldal, álbaloldal”, mindhalálig – onnan kell szavazatokat elvennie, nem jobbról.

Úgy gondoltuk, nem árt némi segítség Schiffer mesternek, hadd tudjon még precízebben különbséget tenni valódi és „ál” között. Íme, néhány példa:

Schiffer_albaloldal

Kart karba öltve a Szitavízióval: csúsztatni, rágalmazni: így lesz más a politika

Itt van mindjárt az egyenes, őszinte, tiszta beszéd: ha kijelentjük egy sajtótájékoztatón, hogy „Kaposváron a baloldal nem tudott polgármesterjelöltet állítani”, akkor vállaljuk, hogy vagy teljesen hülyék vagyunk, vagy nyilvánvalóan hazugok. Nem próbálunk ravaszkodva a „parlamenti baloldal” megfogalmazással élve csúsztatni, hogy a kevéssé figyelő átlagpolgár fülében megragadjon a rágalom, ha pedig valaki fülön fog bennünket, kimagyarázzuk, hogy mi az MSZP-re gondoltunk, mert nekik van parlamenti frakciójuk. Az „egyenes beszéd” jegyében pl. akkor ezt kellett volna mondani. Más kérdés, hogy a kijelentés még marhaság is, hiszen a DK-nak és az Együttnek is van képviselője, tehát képviselete is a parlamentben. Az LMP öndefiníciója szerint valami másra szerveződött, nem arra a sunyi, „álságos” piszkolódásra, amit Schiffer András itt előadott, a Kapos TV lelkes közreműködésével.

De említhetünk további példát is, egyszerűbbet, hétköznapit: nemrég, az önkormányzati választásra készülve egy aktivista aláírásokat gyűjtött Kaposváron, az egyik lakótelepen. Becsengetett, az ajtót nyitó hölgy megkérdezte tőle, kinek gyűjti. Kicsit zavarba jött, és azt válaszolta: „xy” független képviselőnek. Az ív felső részén persze ott volt apró betűkkel: Lehet Más a Politika.

Tényleg lehetne más, csak ez az átkozott álbaloldal ne tenne mindig keresztbe a fenenagy jószándéknak.

H. I.