Rendkívüli: április elsejével távozik posztjáról Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója!

Utódjáról egyelőre nincs biztos információ

Öt év helyett kettő? A hozzánk eljutott, több forrásból megerősített, de egyelőre nem hivatalos értesülések alapján úgy tűnik, hogy hat év stratégiai főigazgató-helyettesi, majd több mint tíz év kórházvezetői munka után távozik Dr. Moizs Mariann PhD a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház éléről. A főigazgató-váltásról a döntést minden bizonnyal Pintér Sándor, az egészségügyet (is) felügyelő belügyminiszter hozta meg. Úgy tudjuk, Moizs Mariann miniszteri megbízottként folytatja majd karrierjét. Utódjáról információink szerint még egyeztetnek: elképzelhető, hogy a kórház jelenlegi főorvosi karából valaki, esetleg olyan, aki nem túl régen távozott az intézményből.

Dr. Moizs Mariann a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett 1988-ban. Belgyógyászatból 1993-ban szakvizsgázott, 2000-ben pénzügyi, 2009-ben egészségügyi menedzsment szakképzettséget szerzett. 2015-ben doktorált a Debreceni Egyetem Egészségtudományok Doktori Iskolájában.

1988-tól a Baranya Megyei Kórház I. Belgyógyászati Osztályának orvosa,

adjunktusa, 1999-2006 között ügyvezető orvosigazgatója, majd orvosigazgatója. 2006. június 1-től 2012. november 30-ig a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai főigazgató-helyettese, 2012. december 1-től a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, 2021-től megyei irányító intézményvezető. Számos elismerés mellett 2009-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. (Forrás: www.kmmk.hu)

Moizs Mariann kaposvári kórházvezetői időszaka lényegében egybeesik

az Orbán-kormány 2012-es „Semmelweis-tervével”, melynek egyik kulcseleme a fontosabb intézmények, kórházak államosítása, önkormányzatoktól való „elvétele” volt. Az állami működtetés újabb és újabb intézményi át- és visszaalakítások, átszervezések sorozatát hozta, melynek végső kárvallottja eddig rendszerint az ellátási lánc végén lévő beteg lett. Ebből az általános hanyatlásból a kaposvári kórház sem maradt ki, s ezen nem sokat segített a pavilonrendszert felváltó modern, csillogó-villogó tömbkórházi épületegyüttes sem – függetlenül az itt megmaradt orvosok, szakdolgozók áldozatvállalásától.

Az ország fontosabb kórházainak főigazgatóit, mondhatni „csoportosan”,

erős médiafelhajtás közepette nevezte ki még Kásler Miklós, EMMI-miniszter: akkor közel harminc intézményvezető, köztük Moizs Mariann 2021. január elsejével kapott kinevezést – vélhetően öt évre, ez ugyanis nem szerepel a minisztérium közleményében – így 2023. eleji távozása mindenképpen időnap előttinek tűnik, aminek nyilván konkrét oka van egyik vagy másik fél részéről. Hogy ez mennyire alapos, netán csak egy politikai játszma nézői vagyunk, egyelőre kérdéses. Azt azért nem árt szem előtt tartani, hogy tavalyi új kormánystruktúrában – a közoktatás mellett – az egészségügy is Pintér Sándor belügyminiszter hatásköre lett.

Feltettük távozásával kapcsolatos kérdéseinket Moizs Mariannak, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

H. I.

Címkép: Youtube


Ezt olvasta már?

Mosdósi kórházfelújítás törölve, de sehol sem látjuk Gelencsér és Móring képviselők diadaljelentését