Momentum-bojkott a fideszes vendéglátóhelyek ellen: akkor most tényleg annyi a fél Noszlopy-sornak?

Vagy írod a listát, vagy rajta vagy

A Momentum tavalyi, „Nolimpia” akciója olyasféle „egyszervolt”, mint Kaposváron a 2016-os, gumiégető elleni fellépés: egy ihletett pillanatban egymásra talált ellenzéki politika és tömegérzület. Érthető – különösen a jövő évi újabb választások közeledtével – hogy az ellenzék ismét megpróbál olyan vitatható témákat találni, melyek nemcsak némi Facebook-aktivitást gerjesztenek, hanem cselekvésre is sarkallnak. Ilyen volt a napokban a Momentum felhívása arról, hogy bojkottálni kívánják azokat a vendéglátó- és szórakozóhelyeket, amelyekről köztudott, hogy Fidesz-közeliek, és kedvezmények sokaságával juttatják őket előnyökhöz. Miután a kezdeményezés „arca” az a Berg Dániel, aki a városban a párt jelöltje volt tavasszal, másrészt az információink szerint meglepően virulens helyi Momentum-sejt kemény magja éppen a „Noszlopy-sori” italmérések egyikében szokta tartani esti szemináriumait, sajnálnák, ha pont Kaposvár maradna ki: hátha épp ez lesz az a megváltó ötlet, amely elsöpri végre a NER-t…

Lehetne Kaposvár mintaváros, kísérleti terep. Mi ugyan listázni nem fogunk a Momentum helyett, de néhány támpontot szívesen adunk: természetesen Kaposváron is vannak – kivált belvárosi, pl. önkormányzat által ilyen-olyan címen kedvezményesen bérbe adott – szórakozó- és vendéglátó helyek, amelyekről

szinte percek alatt kideríthető, hogy személyes vagy üzleti alapon felvehetők-e egy bojkottlistára.

Vannak egyenlők és vannak, akik egyenlőbbek. És vannak olyanok is, akik múltbéli, a hatalom ellen elkövetett „bűneik” okán már réges-rég fent vannak egy ellenkező előjelű listán, amelyet a városháza éppen a Noszlopy-sorra néző egyik irodájában bővítgetnek rendszeresen.

Van köztük olyan, akinek nemes egyszerűséggel két óriás-kaspóval eltorlaszolják az üzletbejáratát, melyet amúgy nem a várostól bérel, s van olyan is, amelynek „bűne”, hogy a jelenlegi ellenzék egyik pártjának képviselői üzemeltették. Ez utóbbiért évek óta tartó hatósági vegzatúra a jutalom, s a városban erősen tartja magát az a vélekedés, hogy valójában nem a Közlekedési Központ építése miatt kell elbontani a Donnerbe átvezető gyaloghidat, csupán azért (s kiszórni az ablakon az EU pár milliárdját), hogy megszűnhessen az ott üzemelő disco.

Van, akinek a neve mellett egy fekete pont van, s van, akinél már ki sem férnek a lapra:

egy okkal több, hogy legyen egy másik lista.

Az jól látszik, hogy egyes „üzleti körök” kiváló kapcsolatot ápolnak a városházával, vagy éppen a tőle kissé elkülönülő másik, jobb híján „somogyvári maffiának” nevezett kompániával. És vannak olyanok, becsületes, keményen dolgozó vendéglátósok, akik kénytelenek voltak kisebb-nagyobb alkukat megkötni a nyugalmuk érdekében. Nem róluk van szó. Még azok felett sem törnénk pálcát, akik igénybe vették annak a bizonyos „táskás embernek” a szolgálatait, aki megsúgta, mennyi az annyi.

 

A Noszlopy utca a “sorral” – 2012-ből. Arról persze szó sincs, hogy csupán itt lennének a kivételezettek, sőt: lehet, hogy itt egyáltalán nincsenek…

 

A NER-ben, vagy annak helyi változatában, a KPSZKGYCSMÉT-ben, vagyis a Krakus Péter Személye Körül Gyülekező Csicskások és Más Élősködők Társaságában nehéz meghúzni a határt a szívesség és a zsarolás közt. Arra mindenesetre kíváncsiak lennénk: ha a kaspókkal megbélyegzett, már Tádzsikisztán-alsón is szégyenletesnek számító módszerekkel üldözött állítólagos „üzleti köröknek” nem havi 450.000.- + ÁFA, hanem írd és mondd 5.000, azaz

ötezer forint bérleti díjat kellett volna fizetni, mint manapság egyes szerencséseknek, akkor is felhalmozódott volna az adósság?

Szerintünk egyébként ilyen szituáció csupán a bérbeadó balf@szsága miatt állhat elő.

Mert van, aki ötezret fizet. Cserébe pedig szolgáltat: pl. szerkeszt egy, a hatalomnak kedves, amolyan butító, viháncoló-örvendező, „trendi” fospermet „hírportált”, de inkább és főleg egy vérprimitív, rasszista, homofób, gyűlöletkeltő, rágalmazó és lejárató Facebook-oldalt, célkeresztjében természetesen a helyi ellenzékkel.

Esetükben az sem számít, hogy a cég ellen jelenleg hat érvényes végrehajtási eljárás van folyamatban.

Szóval az lenne a minimum, hogy valaki(k) végre kifejezzék a társadalom szolidaritását azok mellett, akiket – általában a nem-együttműködés miatt – diszkriminál a hatalom, s ez végre megindítson valamiféle tisztulási folyamatot. És az is gondolkodjék el, aki ugyan keveset fizet a helyért, és néha beül hozzá a polgármester úr, cserébe viszont közutálatnak örvend, s mindenki más széles ívben elkerüli.

Akkor hát hajrá, fiatalok: testhezálló feladat, talán odébb sem kell menni egy házzal a „soron”, s még a sör sem melegszik meg közben.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!