Jó hírünk a világban: kaposvári fiatalember szervezte a Momentum CEU melletti tüntetését Münchenben

Fényesebb a láncnál a telefon

Mindenképpen jó hírnek tekintjük, ha honfitársaink, kivált szűkebb hazánk polgárai bárhol a világon kiállnak egy olyan ügyért, amelyből talán Európa egy fokkal hamarabb rádöbben, hogy milyen gátlástalanul romlott, cinikus rezsimet is tart fenn eurómilliárdjaival. Szomorú, de Kaposváron esély sem lett volna arra, hogy akár egy asztaltársaságnyi ember is összejöjjön Magyarország legjobb egyetemének megmentésére, pláne, ha mondjuk a Kaposvári Egyetem oktatóitól vártunk volna el némi szolidaritást. Ebbe akár bele is nyugodhatunk, s ennek fényében sötétjében még inkább örömteli, hogy azért vannak még kaposváriak erre-arra a világban, akik értéknek tekintik a tudást, és nem a székely himnusz elbömbölésével demonstrálják, hogy szeretik a hazájukat.

Kovács Attila 2002 óta él Németországban, a Momentum Mozgalom müncheni alapszervezetének elnöke. A Táncsics gimnázium diákja volt, most környezettudatossági tanácsadó egy müncheni építész cégnél.

Egészen halkan megjegyeznénk, hogy egynémely kaposvári, sok-sok helyi közbeszerzést elnyerő, a városházára hajókötéllel bekötött építész cégnél is elkelne egy ilyen szakember, ugyanis egyre eszelősebb tempóban próbálnak lebetonozni minden, még lélegző területet – persze EU-pénzből.

Attila szervezte, s ő volt a szónok-házigazdája annak a demonstrációnak, amely a budapestivel egyidőben Münchenben, november 16-án este zajlott. Beszámolójából idézünk:

A beszédek sorát a helyi alapszervezet alelnöke, Dobos László nyitotta, aki az európai szolidaritás fontosságáról beszélt a CEU ügyében. Őt követte egy fiatal magyar nő, aki Münchenben PhD-hallgató az agykutatás területén. Ő az agyelszívásról beszélt, ami Magyarországot súlyosan érinti, mert a kutatók és oktatók sokszor nagyon rossz körülmények között dolgoznak és ezért gyakran külföldre mennek.

 

A tüntetés stílszerűen a Friedensengel emlékműnél kezdődött…

 

A CEU-nak sikerült az agyelszívást Magyarországról megállítania.

Petőfi-idézetekkel színesítette beszédét Michael Laurence Miller CEU-s történelemprofesszor, aki elmesélte, hogyan vált Magyarország és a CEU a hazájává. Thomas Ranft müncheni önkormányzati képviselő, a Momentum német partnerpártja, az FDP tagja beszédének a szabadság volt a fő témája. A szabadságok, köztük az akadémiai szabadság leszűkítése szerinte végül a demokrácia halálához vezet.

És ez mindig a nyelv brutalizásával kezdődik, München városa ezt sajnos megélte a két világháború között.

 

… majd átvonultak az orosz, aztán a magyar konzulátushoz.

 

A tüntetést a Friedensengel emlékműnél kezdtük, itt voltak az első beszédek, innen átvonultunk az orosz konzulátus közelében lévő emlékfalhoz, ahol a müncheniek meggyilkolt és üldözött orosz újságírókra és ellenzékiekre emlékeznek azzal, hogy kihelyezik a képeiket. A müncheni Momentum alapszervezet ott elhelyezett egy emléktáblát a szentpétervári Európai Egyetemért és a moszkvai Moscow School of Social and Economic Sciences-ért. Ez a két egyetem hasonló üldöztetésnek volt vagy van kitéve, mint a CEU.

A tüntetés a magyar konzulátusnál ért véget.

Szomorú, de egyre inkább úgy tűnik, hogy éppen azok képesek a legkevésbé kiállni magukért, akiket a leginkább érint az egyre fojtogatóbb sötétség. Annak viszont örülnünk kell, hogy Bajorországból végre nemcsak a Schenk János-féle „hazaüzengetők” hangját hallani.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!