Mosdósi kórházfelújítás törölve, de sehol sem látjuk Gelencsér és Móring képviselők diadaljelentését

Mészáros Lőrinc szegényebb lesz huszonöt milliárddal

Amit szerény helyismeretünk és valóságérzékünk már jó ideje megsúgott, immár tény: a kormány törölte a hivatalosan „a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház krónikus, rehabilitációs és szociális betegellátási területét érintő fejlesztés érdekében a Mosdósi kastély és környezetének felújítását és funkcióváltását célzó beruházás tervezési és kivitelezési munkái” című projektet. Mindez most Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdése nyomán derült ki, a már odaítélt közbeszerzés stádiumában álló terv közel háromszáz „társával” együtt ment a levesbe, összesen 2100 milliárd forint értékben. Talán nem annyira meglepő: míg Gelencsér Attila tavasszal to(r)kaszakadtából ünnepelte – Gulyás Gergely társaságában – a beruházásról szóló döntést, most éppen ilyen vadul hallgat, pedig nyilvánvalóan jó ideje tud róla.

Annyiban mindenképpen ünneprontók leszünk, hogy szerintünk

az egész terv elhibázott volt: a mosdósi komplexum bármilyen felújított, modernizált formában is totálisan alkalmatlan egy 21. századi korszerű, takarékos és hatékony gyógyászati intézmény szerepére. Aki egy kicsit is ismeri a hatalmas (és legalább annyira elhanyagolt) területen fekvő, a 19. századi pavilonos rendszert idéző kórház mai állapotát, pontosan tudja, hogy ennek sem a felújítására, sem a fenntartására nem elég az isten pénze sem.

Bár 2001-ben átvette a gyógyító tevékenységet a Somogy Megyei Kórháztól

a református gyermekkórház, a Bethesda, 2006-ban már vissza is adták: a református egyház nem tudta fenntartani pénzhiány miatt. A jobb sorsra érdemes – amúgy építészeti szempontból borzalmas – épületegyüttes felújítása nem szolgált volna másra, mint Mészáros Lőrinc és a Fidesz-klientúra zsebének további megtömésére.

A probléma az ingatlannal éppen az, ami a kaposvárival volt

a tömbkórházi átalakítás előtt: a nagy területen szétszórt épületek – melyek jó része funkciótlanul enyészik, sok közülük konkrétan romokban – nem üzemeltethetők gazdaságosan. (Igen, ismerjük az ezzel kapcsolatos ellenvéleményt: azért építettek a 19. században pavilonrendszerű egészségügyi intézményeket, mert így könnyebb volt elejét venni a fertőzéseknek, de ez csupán technikai kérdés, még, ha Magyarországon nem is sikerül mindig megoldani.)

Mosdós esetében viszont ember legyen a talpán, aki a hatalmas, rémesen elhanyagolt,

dzsungelszerű területet rendben tartja (láthatóan nem is megy), és az 1960-80 közt épült, kaotikusan szétszórt épület-szörnyszülötteket – ide nem értve a kastélyt – felújítja, s minimum passzívházat varázsol belőlük. Megkockáztatjuk: a kaposvári kórháznak nincs is igazán szüksége Mosdósra, csak nem tudnak vele mit kezdeni.

Talán most, hogy a masina ezt dobta, itt lenne az ideje venni egy mély levegőt, és legendákat, sztereotípiákat félretéve újragondolni Mosdós dolgát – mindenki jobban járna, talán még Mészáros Lőrinc is, bár ez utóbbi nem feltétlenül szívügyünk.

H. I.

A mosdósi kórház mellett a listán még ott van a somogysárdi Somssich kastélyegyüttes magtár és 28 állásos istálló állagmegóvási munkái c. projekt is a töröltek között.


Ezt olvasta már?

Bepillantottunk Gelencsér Attila friss, még meleg vagyonnyilatkozatába, és rettentően jól szórakoztunk