Megszületett az első hivatalos lépés az Együtt által gyűjtött 1723 aláírásra: mozgó rendőrőrs cirkál a Cserben és a Donnerben

Piros Attila megyei rendőrfőkapitány sajtótájékoztatója

Közismert, hogy idén tavasztól az Együtt-PSZP aktivistái több mint ezerhétszáz aláírást gyűjtöttek Kaposváron annak érdekében, hogy az önkormányzat és a rendőrség érezhetően javítson a donneri és cseri lakosok biztonságérzetén. Habár a kérdés, amely mellé ennyien – többségükben helyi lakosok – odaálltak, döntően az önkormányzatnak van címezve, mégis a rendőrség lépett először: a napokban kezdett el cirkálni a két városrészben – Piros Attila megfogalmazása szerint pontosan kijelölt útvonalterv alapján és éjjel-nappali váltásban – az a mikrobusz, mely felszereltsége alapján egy mobil rendőrőrsnek tekinthető, és várakozásuk szerint jelentősen javítja majd a helyiek elsősorban állandó rendőri jelenlétet igénylő szubjektív biztonságérzetét.

Piros Attila elmondta: a „Házhoz megyünk!” országos bűnmegelőzési program keretében számos további, az objektív és szubjektív biztonságérzetet növelő intézkedésre kerül sor, és igyekeznek a legsokoldalúbban segíteni a polgároknak abban, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává. Ennek része volt az a közvélemény-kutatás is, amelyben az érintett városrészek lakóit kérdezték meg a „Cser és Donner városrészek közbiztonsági helyzetének szubjektív megítéléséről”. Ehhez felhasználták azokat az aláíró íveket is, amelyeket a gyűjtő szervezetek, az Együtt és a PSZP adott át Kaposvár címzetes főjegyzőjének, de – hangsúlyozta Piros Attila – csupán arról tájékozódtak belőlük, hogy mely utcák, környékek lakóit érdemes megkeresniük.

rendorseg_ford_transit

Sic transit… Ez még nem az, de valami hasonló fog cirkálni a donneri és cseri, sokat látott utcákon.

Ezzel együtt a párt által a kérdésben összegyűjtött 1723 aláírást „jelentős társadalmi igényként” értékeli a rendőrség, melyre elsőként a mobil rendőrőrs elindításával reagáltak, de további intézkedések is várhatók.

Mostanra nyolcszáz körülire tehető a beérkezett kérdőívek száma, s még nagyjából egy hétig folytatják a munkát. A kérdezést egyenruhás rendőr kollégák végzik – fogalmazott a rendőrkapitány – ez is része a „Házhoz megyünk!” programnak, és a rendőrség bűnmegelőzési tevékenységének. A aláírási íveket ezek után visszajuttatjuk az önkormányzatnak.

Az eddig feldolgozott válaszokból kiderül, hogy az itt lakók az állandó rendőri jelenlétet tekintik a legfontosabbnak, nem azt, hogy ezt milyen eszközökkel éri el a hatóság. Tehát nem az épület az „adekvát válasz” Piros Attila megfogalmazásában, miután egy állandó rendőrőrshöz minimum tíz vagy tizenkét rendőrnek kell tartoznia két éjjel-nappali szolgálatost feltételezve, s szerinte a rendőrre elsősorban az utcán, s nem az irodában van szükség: ekkora személyi állomány sokkal hatékonyabban is szolgálhatja a két városrész közbiztonságát, pl. a mobil rendőrőrssel, melynek állandó útvonala, ill. állomásai lesznek, és ezentúl folyamatosan szolgálja majd a városrészek közbiztonságát.

Ezzel együtt természetesen a kérdőívek részletes feldolgozása után további intézkedésekre is sor kerül, s meggyőződésem, hogy a közeljövőben a Cser és a Donner lakosainak személyes biztonságérzete érezhetően javul majd – fogalmazott Piros Attila, a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság vezetője.

***

Miután tehát információink szerint az aláíró ívek visszakerülnek Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűléséhez, kíváncsian várjuk, hogy a rendőrség után, melynek könnyű kézzel átpasszolták a feladatokat, mit kíván a közgyűlés ill. a polgármesteri hivatal a továbbiakban tenni. Az aláírók és a kezdeményezők ugyanis egy több elemből álló programot támogattak, melynek oroszlánrésze az önkormányzat dolga volna, s melyről korábbi cikkünkben itt

https://www.kapost.hu/egyutt-sikeres-alairasgyujtes/

írtunk részletesen.

H. I.