Gányolás tizenhét milliárdért: háztartási műanyag tiplikkel vannak rögzítve a Közlekedési Központ területén a védőkorlátok!

Magától dőlt ki, vagy fújt egy kis szél is?

Olvasóink a tanúk rá, hogy ritkán szoktunk ebben a „jártunkban-keltünkben” -műfajban megszólalni – nem, mintha nem találkoznánk nap mint nap szóvá tehető jelenségekkel – de számunkra mégiscsak izgalmasabb, hogy pl. a KAPOS-T által elsőként közzétett Mészáros Lőrinc-féle szállodabérlési információ nyomán országos sajtólavina indult meg. Néha azonban olyasmivel találkozunk, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, már csak azért sem, mert az önkormányzat épületétől alig két méterre található, a város legforgalmasabb részén. Csak nézzék meg kicsit jobban a fenti képet:

Egy mégoly dizájnos, ám sarkaiból kidőlt korlát látható rajta,

olyan, ami a Közlekedési Központ egész területén szinte mindenhol elválasztja a gyalogosforgalmat a gépjárművekétől – rengeteg van belőle. Ami igazán figyelemre méltó: a kb. harminc kilogrammos vaskorlátot négy darab háztartási műanyag tiplivel rögzítették, no, nem a betonba, hanem az amúgy hivatalosan is folyami homok aljzatba lerakott viacolor járdakövek egyikébe-másikába, vagy, ha épp úgy adódott, a kettő közé!

A kép három napja készült: ma ismét szemrevételeztük a helyet,

a kidőlt korlát pontosan ugyanott van, ember hozzá nem nyúlt. Hangsúlyozzuk, az önkormányzat egyik épülete két – kettő – méterre van, és talán nem túlzott elvárás vélelmezni, hogy a bilinccsel, gázsprével, és

gumibottal felszerelt közterület-felügyelők is előfordulnak errefelé néha.

Mert a Donnerben a Cserben, vagy a Nádasdi utca környékén – ahonnan már a sokadik jelzést kapjuk, hogy a Szita-rendelet ellenére sokan a járdára telepített ülőbútorokon élik családi életüket – biztosan nem.

Ha valaki nem lébecolta el azokat a fizikaórákat általánosban,

ahol a forgatónyomatékról, erőről és erőkarról volt szó, esetleg a súlypontról, azt nem nehéz meggyőzni arról, hogy micsoda súlyos, lelkiismeretlen balf@szságról is van szó. Ezeket a vaskorlátokat egy gyerek is könnyedén, néhány mozdulattal kifordíthatja a háztartási műanyag tiplik alkotta rögzítésből, vagy, hogy a súlyosabb esetet említsük, bárki könnyedén a járművek elé bukfencezhet, aki óvatlanul nekidől.

 

Egy modern korlátfa-történet: bár mi nem pályázunk Mikszáth Kálmán babérjaira, kíváncsiak lennénk, a mester hogyan kommentálná ma a műanyag tiplik esetét…

 

Egyértelmű, hogy ezeket a korlátokat mélyen a betonba ágyazott tőcsavarokkal

kellett volna rögzíteni. Aki nem tudja, miről van szó, sétáljon el a piac hátsó bejáratához, és nézze meg, hogy az ottani korlátok hogyan vannak rögzítve. Köszönetnyilvánításokat szívesen elfogadunk, de úgy sejtjük, a felelősök, akiket alább, ha nem is név szerint felsorolunk, nem fogják megköszönni.

Nem tudjuk, a tervező mit írt elő, de ha ezt, akkor ő az első.

Kellett lennie olyan „szakembernek” is, aki közlekedésbiztonsági szempontból felülvizsgálta a terveket. Volt egy generálkivitelező, aki felelős azért, hogy az alvállalkozó megfelelő minőségű munkát adjon át. Aztán volt ennek az egész kócerájnak egy műszaki ellenőre, nem is egy személy, hanem egy egész cég, ahol mérnökök serege felel – súlyos milliókért – azért, hogy valóban az és úgy legyen beépítve, ahogy a tervekben elő van írva.

Háztartási műanyag tiplivel? Na ne röhögtess.

Aztán van itt az önkormányzatnál egy egész műszaki igazgatóság, ahol szintén volt egy „projektmenedzser” – szintén súlyos megbízási díjakért – számos beosztottal, plusz egy közterület-felügyelet, no meg egy városgondnokság, de ne legyünk álszentek: pontosan tudjuk, hogy ki trónol ennek az egész nagy sz@rkupacnak a tetején, ugye? És azt is, hogy mi került ezen tizenhét milliárdba, mikor reálisan, tényleges hozzáadott értékben még tízmilliárd sincs benne.

Egyre viszont tényleg nagyon-nagyon szépen megkérnénk az igen tisztelt

városházi csinovnyik-társulatot, persze beeértve a sajtó-segédszemélyzetet is: kivételesen ez alkalommal ne tessék majd azon járatni az ugatásukat (Rejtő Jenőtől idéztem), hogy „így a vandálok, meg úgy a barbárok, akik kidöntötték”! Aki itt vandál volt, az, aki mindezt – mármint a tervezést-kivitelezést-ellenőrzést – elkövette. Meglátjuk, hogy a helyi sajtócsicskák – akiknek újabban a név nélküli szájtépés már ragyogóan megy – lesznek-e olyan bátrak, hogy a valódi szégyent is szóvá teszik.

H. I.

Disclaimer: a KAPOS-T szigorúan elhatárolódik a közvagyon bárminemű eddigi, és esetleg ezután előforduló rongálásától, effélére eddig sem biztattunk senkit, és ezután sem tesszük. Semmiféle felelősséget nem vállalunk a közterületi vagyontárgyak silány kivitelezésből származó, szokásos, vagy nem rendeltetésszerű használata során keletkező károkért, csupán egy ténylegesen létező hibára, és annak nyilvánvaló okára hívtuk fel a figyelmet.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!