A Nagy Plakáttépés-műbalhé: először feszültek egymásnak a Fidesz és a KE-pártpaktum seregei

Az amatőr rosszlány esete a jámbor élettel – Frissítés!

Az esemény röviden: a KE-pártellenzék felrakta a Fidesz által totálisan elfoglalt villany- és egyéb oszlopokra a maga plakátjait, amelyet pár óra múlva, kissé félreértelmezve az első éjszaka jogát, le is szaggattak a „tudjukkik”. Ha valaki esetleg kételkedett volna az elkövetők kilétében, azt a Fidesz kaposvári elnöksége a Kaposvár Moston megjelent primitív kirohanásában mindjárt fel is világosította. A csicskamédia legalsó bugyrai, a Facebook troll-oldalak is azt harsogják, hogy a törvény szerint a „KE-stb.” hosszúnevű konglomerátumnak nem volt joga a villanyoszlopokat megszeplősíteni, ám a helyzet nem ilyen egyszerű.

A Népszava éppoly gyanús gyorsasággal és bennfentesen (s persze egyoldalúan)

tudósított tegnap reggel az ügyről, ahogy a Magyar Nemzet és a Pesti Srácok (neveket bitorló propaganda-termékek) szokott a politikailag pikáns rendőrségi nyomozásokról. Úgy tűnik, van, amire a kpsvr.hu nem elég jó.

Olyannyira nem, hogy szerkesztője, Bogdán Erik csak a maga nevében mert feltenni egy, az agyműködés végleges megszűnéséről tanúskodó posztot a Kapo(c)s közösség Facebook-oldalára – ugyan, hova máshova – s nem kicsiny weboldalára. (Ott most épp erős lájkgyűjtés folyik, mozijegyek és egyéb olcsó nyalánkságok sorsolásával – így toborzott követőket anno a 74nulla is, csak nekik volt annyi eszük, hogy raktak fel sorsolási szabályzatot, melyet a törvény előír.)

Bogdán Erik kpsvr-szerkesztő posztja a Kapo(c)s Facebook-oldalon. “Címeres baromságról”, “hatalmas hibáról” beszél, kérdés, hogy kire vonatkoztatja, ugyanis állításainak a felsorolt “bizonyítékok” épp ellentmondanak.

A poszt arról szól, hogy a „KE és a

Fehéringes Fiúk” jogosan használták fel plakátolásra a villanypóznákat, mert… csak. Erik hivatkozik egy Magyar Nemzet-cikkre (hivatkozhatna normális újságra, sőt magára a törvényre is, de a régi, Kaposvár Mostos reflexek, ugyebár…), amelyben körüljárják az önkormányzati választás legfontosabb tudnivalóit. Benne homlokegyenest Erik okfejtésével ellenkező megállapítással:

„A jogszabály azonban előírja, hogy plakátot elhelyezni magántulajdonú ingatlanon, építményen, oszlopon kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő, állami vagy önkormányzati tulajdonún pedig csak a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet.”

Szó szerint így szerepel a választási törvény 144. paragrafusában is. Erik hivatkozik még egy Kúria-állásfoglalásra, amely szintén egészen másról szól – azért annak van némi diszkrét bája, ha valaki

állít valamit egy FB-posztban, majd belinkeli annak cáfolatát bizonyítékként.

Persze Meggyes „influenszer” József is odahányta a maga felkiáltójeleit az ügy margójára, hogy az egyszerűbb népeknek is legyen szellemi tápláléka: „igazunk van, mer’ ti se vagytok külömebbek, oszt’ jónapot”.

Nos, kb. ez a szellemi háttér sejlik fel a KE mögött, de ezt nagyjából eddig is tudtuk.

Ha van még esetleg Kaposváron néhány olyan, olvasni is tudó polgár, aki minden felesleges jogászkodás nélküli, ámde árnyalt igazságra kíváncsi, s nem az egyik vagy másik hordakórus bőgedezésére, annak igyekszünk sallangmentesen kifejteni:

A plakátokra vonatkozó fenti törvényhely, a 122. paragrafus valóban a fent idézett módon rendelkezik: ezeket elhelyezni „a tulajdonos vagy a bérlő … előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet”. Kérdés, honnan tudta a Fidesz és a cselédmédia, hogy az összefogás nem kért engedélyt? Nyilván megvoltak az – amúgy törvénytelen – információs csatornáik.

Utólag azért sejthető: ha lett volna ilyen kérés, már nyilvánosságra hozzák.

Ám a történet még így sem teljesen reménytelen, csak egy kicsit jobban kéne ismerni

hozzá a választási jogot: a Kúria már 2014-ben meghozta a Kvk.IV.37.359/2014/2. számú, erre vonatkozó végzését, melyben az szerepel, hogy „a Ve. 2. § (1) bekezdés c) pontja értelmében „[a] választási eljárás szabályainak alkalmazása során érvényre kell juttatni a következő alapelveket: esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között (…)”

Esélyegyenlőség, vágod, kiscsávó? Ennek az állásfoglalásnak volt köszönhető pl., hogy a Demokratikus Koalíció 2019. május 8-án sikerrel vívta meg a Pest Megyei Választási Bizottságnál a villanyoszlop-plakátharcot, íme:

 

A PVB határozata, melyben idén tavasszal elmarasztalta az ELMÜ-t és az ESMÁ-t, mert nem biztosították az esélyegyenlőséget a plakátok kihelyezésében. Ezt persze kérni kellett volna a törvény szerint.

 

Tehát megvolt a jogi lehetőség, csak időben el kellett volna dönteni,

milyen kampányeszközöket fognak bevetni, tájékozódni, és írásban megkérni a hozzájárulást az EOn-tól, ill. az ESMÁ-tól, s ha kell, a Választási Bizottsághoz fordulni. Mindez, úgy tudjuk, nem történt meg.

Gerillaháborút lehet vívni – néha nincs is más választás – de akkor ne sírjon a szád, ha az ellenfél is hasonló eszközökhöz nyúl, főleg, ha kézmagasságban helyezted el a plakátjaidat. Ha kiálltál a sarokra, ne csodálkozz, hogy meg… ajánlanak valamit.

H. I.


Utóirat No.1.: a Magyar Közút Zrt. felszólította az ellenzéki pártpaktumot, hogy távolítsa el az általa balesetveszélyesnek minősített plakátokat. Néhány helyen ugyanis a forgalomirányító lámpákat, ill. közlekedési táblákat tartó oszlopokhoz rögzítették azokat. Mindezt állítólagos „felháborodott” kaposváriak kérték, az úton átkelő, a plakátoktól nem látható kisgyermekek védelmében.

Még soha nem hallottuk, hogy e „felháborodott kaposváriak” a Bajcsy-Zsilinszky utca, a Bethlen tér vagy Németh István fasor bozóttal, növényekkel takart gyalogátkelőhelyei miatt panaszkodtak volna a kaposvári önkormányzatnál. Pedig ott egész évben közveszély van.


Utóirat, No.2.: A Magyar Narancs tudósítása szerint Nyíregyházán a kaposvárihoz hasonlóan, kalózmódra kitett ellenzéki plakátokat egy ESMA-felszólító levél után a nyíregyházi városgazdálkodási vállalat gyűjtötte be, majd kiszámlázta az ellenzéknek az összeszedés költségeit, 285.000.- Ft. + ÁFA értékben.

A cikk információja szerint egy villanyoszlopos „elefántfül” hirdetés nettó 150 ezerbe kerül, így a szabolcsi megyeszékhelyen csak erre 80 millió forintot fizetett ki a Fidesz. Megkockáztatjuk: Kaposváron is hasonló lehet a nagyságrend, és akkor még a citylightokról nem is beszéltünk.

Frissítés: a Helyi Választási Bizottság tegnapi határozatában eltiltotta a KE-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP jelölő szervezeteket a plakátok illegális kihelyezésétől – már amennyiben ezek a Magyar Közút közterületen elhelyezett objektumait érintik. Csak ez a cég jelezte ugyanis, hogy nem engedélyezte a plakátolást. A kihelyezett plakátok többsége viszont az elektromos hálózat oszlopain van, ezekről nem szól a határozat.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!