Naphosszat a fákon: Árok Kornél Budapest főpolgármesteri székéért

Lendületbe jött a Schmuck-féle szórakoztatóipari komplexum: a valódi szociáldemokraták jelöltje, Árok Kornél a 0,88%-os kaposvári választási eredmény után a budapesti főpolgármester-jelöltséggel vigasztalódik. Úgy hírlik, nemrég tett még egy kört itt, Kaposváron, azzal, hogy szívesen lenne közös baloldali jelölt, Szita Károly kihívója, de meglehetősen hűvös fogadtatásra talált, így maradt – jobb híján – Budapest. A kaposvári láncfűrészes visszatér.

Nem könnyű, de talán nem is érdemes túl szorosan követni Árok Kornél politikai pályafutásának kacskaringóit: az egykori kaposvári tűzoltó, motorfűrész-specialista, majd ugyanitt szakszervezeti vezető először ebben a minőségében a Szolidaritás mozgalomhoz csatlakozott. Részt vett az ún. „bohócforradalomban” – valójában itt tett szert némi országos ismertségre – majd Kónya Péter mellett társelnök lett. 2012 elején váltották le, azzal az indokkal, hogy bejelentette: egy politikai párt, a SZEM (Szövetség az Egységes Magyarországért) alapítójaként, annak színeiben kíván indulni a 2014-es választásokon, s ezt a direkt pártpolitikai szerepvállalást a „Szoli” vezetése nem tartotta elfogadhatónak. A háttérben – amennyire tudni lehet – már akkor is Árok túlméretezett ambíciói, erős karriervágya állt.

furesz_faag

Képünk szigorúan illusztráció

A SZEM, amely 2013-ban már – milyen finom kis különbség – Szövetségben, Együtt Magyarországért néven fut, a legváltozatosabb praktikákkal próbálta magát befúrni a nyilvánosságba. Például hosszasan próbálkoztak azzal, hogy „SZEM-NŐPÁRT” néven indulhassanak, mondván, hogy jelöltjeik kilencven százaléka nő. Aztán 2013 májusában Árok már ott figyel – hol máshol – a főnixként, Schmuck Andor keze által feltámadó szociáldemokrata párt ügyvezető elnöki posztján. A SZEM úgy végezte, mint Fekete István Vuk című regényében a régi rókalyuk: ha elbolhásodik, keresünk másikat.

Kis_partok_kiadasai

El! Számolunk!

A 2014-es országgyűlési választásoknak már Kaposváron fut neki hősünk, szociáldemokrata színekben. Nézzék el nekünk, hogy nem követjük ennek a Ságvári Endrét megszégyenítően soknevű képződménynek a folyamatos változását: ők a „Schmuck-féle szocdemek”, maradjunk ennyiben. Állandóságuk abban merül ki, hogy magukat a baloldal egyetlen hiteles képviselőjének tartják. Magukat, hangsúlyozzuk, mert április 6-án pártlistán 0,3%-ot szereztek, jelöltjük, Árok Kornél a somogyi 1-es számú választókerületben 0,88-at. Mindezt annak ellenére, hogy erős, mondhatni extra médiatámogatást kapott a vérjobbos, Szita-párti Kaposvár Mosttól, ahol valóságos favorit volt: Schmuck és a szocdemek az igaziak, mert pl. azt javasolták, hogy kampány helyett a pártok osszák szét a szegények között az államtól kapott pénzt.

Ehhez képest a „szocdemek” a kampányra kapott 450 millió kevesebb, mint egy százalékával számoltak el, s ezzel a mai napig csúcstartók a kamupártok arcátlansági versenyében. És ez a körülmény – no meg a 0,3 százalék – egy cseppet sem zavarta őket abban, hogy bejelentkezzenek a főpolgármesteri székért: Árok Kornél a jelölt, amint azt az országos médiumok egybehangzóan hírül adták. Az lett volna a minimum, hogy azokat a pártokat, amelyek nem számolnak el, nem is engedik indulni az önkormányzati választásokon.

Persze az induláshoz csupán jó egészséget és még több önbizalmat kellene kívánnunk Árok Kornélnak, de van egy apró körülmény, amit feltétlenül meg kell osztanunk a város nyilvánosságával, hadd dagadjon a kaposvári kebel: néhány napja Árok majd’ minden baloldali párt helyi szervezeténél bejelentkezett, és előadta, hogy szívesen lenne közös kaposvári polgármester-jelölt, Szita Károly kihívója. Hívjuk e ponton segítségül Bródy Jánost, és fogalmazzunk úgy, hogy az érintettek „megértő szemekkel átnéztek rajta”. Ezek után érte az a tisztesség, hogy budapesti főpolgármester-jelölt lehetett, nem is akárhol: Schmuck Andornak az univerzális, de kivált politikai zseninek pártjában, a nagymúltú és fényes jövőjű szocdemeknél, ahol amúgy ügyvezető elnök is. Már a jelszavuk is megvan, nyelvtanilag kifogástalan, sziporkázó, eredeti: „Jó lakni, és jól lakni!” (Uramatyám: ctrl+c+v-vel csináltam, mert elsorvadtak volna az ujjaim, ha leírom…)

Akárki meglássa: BB Évike óta nem adott a hazának Kaposvár ilyen talentumot. Nincs az a ragyogó tehetség – pedig elmentek szép számmal az elmúlt években – akinek a távozása ekkora űrt hagy majd. Bár Szita ellenében mintha a fő médiatámogató, a Kaposvár Most sem lenne olyan lelkes, mint áprilisban. Pedig biztosan járt náluk is, hiszen barátok, vagy mi – megfuttathatták volna egy kicsit.

H. I.