Kedv, remények, lilák: négy év múlva veletek, ugyanitt?

Na, és hol szavaztak kilencven százalékban Gelencsérre? – Frissítés!

Ha lehet hinni az első, keserű reflexióknak, ennek az – ellenzék szempontjából sokadszor – elbukott választásnak az első számú tanulsága, hogy az összefogás döntéshozó fővárosi párt-vajákosainak fingjuk nincs arról, hogy mi a helyzet vidéken: hogyan kéne megszólítani azt a Körúton kívüli kilenc és félmillió embert, vagy épp kire is kéne bízni a képviseletüket, ennek ellenére körömszakadtáig ragaszkodnak hozzá, hogy minden az ő szintjükön dőljön el. Ha az előzetesen megszerezhetőnek látszó kaposvári körzet számait elemezzük, még kevésbé tudunk szabadulni a gondolattól, hogy az elejétől el lett rontva az egész.

Elmondtuk, hogy a kaposvári baloldalt sokkhatásként érte Pintér Attila visszaléptetése

az előválasztáson, s azt is, hogy a nemjobbikos Horváth Ákos Ervint a teljes kaposvári tagság tiltakozása ellenére indította a Jobbik országos vezetése, miután a siófoki fakabát ezt kijárta neki. De úgyis lepereg róluk, nem is kívánnánk szaporítani a számát a terméketlen bölcselmeknek, maradunk a kaptafánál. Csupán néhány statisztikai érdekességet osztanánk meg a KAPOS-T olvasóival, amelyek talán máshol nem látnának napvilágot.

Mindenekelőtt az örök kérdés: miként szavazott a város és a vidék,

hiszen, amint közismert, a somogyi egyes választókerülethez Kaposváron kívül huszonöt község is tartozik. A kerület szavazóinak 18 százaléka él községekben, s a részvétel 69.06%-os, ami fél százalékkal marad el az országostól. A legmagasabb részvétel a kaposvári 41-es szavazókörben volt (Virág u. 32., Eötvös Loránd Műszaki SZKI), 80.83%, a legalacsonyabb szintén Kaposváron (Pécsi utca 52., Biztos Kezdet Gyerekház) 45.09%.

De azoknak, akit itt sikerült az urnákhoz csábítani, közel kilencven százaléka (87.31) Gelencsér Attilára szavazott…

A választókerületi végeredményt nyilván tudja mindenki: Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) nyert 19.314 szavazattal, 48.63 százalékkal, az előkelő második hely dr. Varga Istváné (Egységben Magyarországért), 13.393 szavazat, 33.72%, a harmadik Kelemen Csaba (Mi Hazánk) 2.396 szavazat, 6.03%.

Negyedik lett a „kamu” Varga István, akinek a szerepét

és hátterét mindenkinél alaposabban feltártuk – az NVI adatai szerint 1.793 szavazatot kapott, ami 4.51%-ot ért. Ezzel kapcsolatban feltétlenül kell tennünk néhány megjegyzést, mert úgy tűnik, sokan ringatják magukat abban, hogy

dr. Varga veresége pusztán ezen múlt – nos, erről szó sincs.

Dr. Varga István hátránya 14.91 százalék Gelencsérhez képest. Ha ebből levonjuk a „kamuvarga” 4.51-ét, még mindig marad tetemes, 10.4 százalék mínusz, amihez képest a mandátumbecslések 2-8 százaléknyi előnyt jósoltak. Szerencsétlenség a szerencsétlenségben (bocsánat a szóviccért), hogy a „kamuvarga” éppen a lista elejére került, miután az IMA Párt jelöltje, Balogh Alexandra kiesett a kisorsolt első helyéről. Meggyőződésünk: minimum megháromszorozta a rá adott szavazatokat, hogy a lista elején szerepelt.

Érdekes még az is, hogy a falusiak „lenézett” népe tudatosabbnak bizonyult

a névrokon-kihívásban: a községekben csak a 3.64 százalékuk szavazott az ál-Varga Istvánra, míg a kaposvári rekorder, a 16-os szavazókör, a Bárczi Gusztáv Általános Iskolában, a drága autók, kacsalábon forgó Tüzép-barokk paloták, kétszázezer forintos steppelt NER-mellények környékén az arány a duplája, 7.56 százalék.

Itt kell megemlítenünk a másik kamujelölttel, Horváth Ákossal kapcsolatban

(róla itt írtunk részletesen), hogy egyedül ezen a környéken kapott tíznél több szavazatot. A végeredménye kemény 0.88 százalék, ami azt mutatja, hogy bár alteregója, Horváth Ákos Ervin államférfiúi szerénységgel azt nyilatkozta magáról, hogy „őt is hamisítják, akár az aranyórát”, e név viselője,

álljon bárki mögötte, nem tényező a kaposvári közéletben.

Gelencsér Attilára a falvak népéből 4235-en szavaztak, ez arányaiban felfelé tér el az összképtől (közel 22%), míg, ahogy említettük, a községek választói 18 százalékát teszik ki a körzet összes szavazásra jogosult polgárának, dr. Varga István szavazatai emiatt értelemszerűen lefelé térnek el, 14%-ot kapott a falvakban (1917 szavazat). Öt szavazókörben tudott dr. Varga Gelencsérnél több voksot begyűjteni, kivétel nélkül Kaposváron. A falvak közül csupán Kaposújlakon tudta húsz szavazatnyira megközelíteni (179-159).

Ami érdekes lehet még, az a listás szavazatok és az egyéniben kapottak összevetése.

Gelencsér – mondhatni szokás szerint – kevesebbet kapott, mint amennyien a Fidesz listájára szavaztak (48.63-50.40%), és látszólag ugyanez volt a helyzet az ellenzéki jelölt, dr. Varga István esetében is: (33.72-38%). Ám, ha ehhez hozzáadjuk a “kamu” Varga István szavazatait, más lesz a kép: összesen 38.23%, ez majdnem pontosan annyi, mint a listás szavazatok, s nyilván ez így igazságos, hiszen bármelyiküket is választotta valaki, az az ellenzékre kívánt szavazni.

H. I.

Frissítés, április 9. 10.00: Felkerültek a választás.hu-ra az átjelentkezettekkel kiegészített adatok, így 100%-os a feldolgozottság. Az első és második helyezettnél érdemben, 1-1 százalékot változtak a végleges számok: Gelencsér Attila: 20 062 47,63%, dr. Varga István: 14 670 34,83%, Kelemen Csaba: 2 490 5,91%. Az átjelentkezettek és a külképviseleteken szavazókat a kaposvári 37. szavazókörben tartották nyilván, s ennek eredményeivel lett teljes ma az összkép. A szavazókörbe 1572 átjelentkezett és 423 külképviseleten szavazó regisztrált, a helyi névjegyzékben 852-en voltak. Ez összesen 2847 fő, ebből 2404-en szavaztak érvényesen: dr. Varga István 1 277 (53,12%), Gelencsér Attila 748 (31,11%) szavazatot szerzett. Érdekesség, hogy a szavazókörben Kelemen Csaba (Mi Hazánk) csak a negyedik lett 94 szavazattal (3,91%), a harmadik helyet Teleki-Molnár Zsófia (Kétfarkú Kutya Párt) szerezte meg, eredménye 108 voks – 4,49%.


Ezt olvasta már?

Gelencsér összetéveszti a demográfiát a demagógiával: szerinte „egyre többen választják a Zselicet” lakóhelyüknek, az igazság ennek épp az ellenkezője