Egyelőre úgy tűnik, négy szervezet indít jelölteket Kaposváron: a legújabb versenyző a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesülete

Választási híreink következnek

Lassan valóban ideér az önkormányzati választási kampány: aki bújt, aki nem, a tettek ideje jött el. Sokszor hangsúlyoztuk, hogy ez a megmérettetés egészen más, mint a parlamenti, vagy az EP-választás, összehasonlíthatatlanul nagyobb szerepe van a helyi sajátosságoknak. Az pedig, hogy most a pártok országos központjai kiadták az ukázt, ha esik, ha fúj, össze kell fogni, éppolyan kierőszakolt, életidegen megoldás, mint az ellenkezője a 2018-as parlamentin. A helyi politika egyre inkább eltolódik a civil tevékenységek felé, a pártok pedig most leginkább abban érdekeltek, hogy a civileket kiszorítsák a politikai színtérről. Hogy sikerül-e nekik, az nagyon is kétséges, de a szándék egyértelmű és azt is elárulja, hogy mire számíthatunk tőlük, ha bejutnak: továbbra is pártérdekeket fognak képviselni.

Amíg a helyi játszmák zajlanak, a karaván persze halad, s szombaton az ügyesek

már fel is vehették azokat az ajánló íveket, amelyekre egy-egy képviselőjelöltnek Kaposváron átlagosan 40-42 támogató aláírást kell legalább összegyűjtenie, a polgármesterjelöltnek pedig háromszázat.

Információink szerint négy olyan szervezet lesz a városban, amely jelölteket indít,

s ezen kívül természetesen egyéni jelöltek sokasága is ringbe szállhat. Természetesen a Fidesz-KDNP az egyik, Szita Károly a múlt héten be is mutatta csapatát.

A Mi Hazánk Mozgalom, a fogadkozások ellenére úgy tűnik, nem indul: voltak próbálkozásaik, de végül, úgy tudjuk, csak a megyei listára futja.

A választás.hu adatai szerint egy új szervezet is belép, melyről eddig nem sokat

A Füredi Szőlősgazdák adatai a bírósági nyilvántartásban

hallottunk: a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesülete. Eddig nem a politikában jeleskedtek, habár 1995 óta léteznek: többnyire helyi – kaposfüredi – kulturális rendezvények fűződnek a nevükhöz. Elnökük, Kurucz János 2014-ben egyéniként indult. Úgy tudjuk, mind a tizenkét körzetben megmérettetik magukat, programjukról, jelöltjeikről későbbre ígértek részleteket.

A Kaposváriakért Egyesület ez év

április 8-án jelentette be megalakulását.

A szervezet alapító tagjai döntő többségben öt párt, a DK, a Jobbik, az LMP, MSZP és a Momentum tagjai, ill. helyi vezetői. Az egyesület ma reggel közzé is tette egyéni jelöltjeinek névsorát, melyben Fejes István elnök kivételével kizárólag pártemberek találhatók a fent említett szervezetek soraiból.

Ebből is látszik, hogy a sokat hangoztatott civilség álca csupán.

A névsor – miután a Fideszhez hasonlóan tőlük sem kaptunk hivatalos tájékoztatást – feltehetőleg hozzáférhető kpsvr című kampányszócsövükön, vagy Facebook-oldalaik valamelyikén.

A közlemény ravaszkodó megfogalmazása szerint

„Az összes ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP) és a Kaposváriakért Egyesület is egy jelölt mögé sorakozik fel, ezzel soha nem látott egység alakult ki Kaposváron.” Ebből némi kremlinológiai vizsgálódás nyomán sejthető, hogy nemcsak az egyesület nevét szeretnék a szavazólapon feltüntetni minden jelölté mellett, hanem az összes pártét is.

Ebből egy közepesen logikus elme egy pillanat alatt eljuthat arra a következtetésre,

hogy a sebtében összegányolt Kaposváriakért Egyesületre az égvilágon semmi szükség nem volt: a pártok rájöttek, hogy azzal is nagyon sokat veszíthetnek, ha elvakult, szektás követőik nem látják ott a kedvencük nevét a szavazólapon.

A Kaposváriakért Egyesület körüli – részben belső – vitákról, turbulenciákról, miután több alkalommal is azzal rágalmaztak bennünket, hogy az általunk leírtak nem fedik a valóságot – rövidesen „szolgálati közleményben” számolunk be.

A pártszövetség amellett, hogy kikiáltotta magát „egyedüli esélyesnek”, többször

hangsúlyozta, hogy a 2016-os gumiégető elleni népszavazási kezdeményezés az alapja az összefogásnak. Ennek ellenére kihagyták a szervezetből azt a Polgári Szabadság Platformot, amely velük ellentétben 2010 óta létezik, és – az akkor még létező Együtt párttal közösen – az ellenzéki fellépés nagyon is potens, a közel tizenkilencezer aláírás kb. ötödét megszerző tagja volt.

A tisztesség azt diktálta volna, hogy a PSZP is ott üljön az alapításkor az asztalnál,

ám erre – lévén szó nettó pártmutyiról – nem került sor. A kirekesztésre bármely szervezet, így a PSZP is egyféle, természetes választ adhatott: önálló listával, saját jelöltekkel vág neki a választásoknak. Bármelyik párt vagy szervezet ezt tette volna a helyükben. Jelöltjeik listája a PSZP Facebook-oldalán tegnap óta megtekinthető.

Sokszínű tehát az idén is a paletta, és ne legyenek senkinek illúziói:

a Kaposváriakért Egyesület zászlaja alatt öt párt, öt merőben eltérő ideológia és érdekvilág van, s erre Kováts Imre képviselő a legjobb példa. Amint DK-Együtt-MSZP támogatással 2014-ben bejutott a közgyűlésbe, rögtön vérbeli DK-ssá vált. Más kérdés, hogy most saját bőrén tapasztalta meg, amit Augustus császár mondott az árulók és az árulás viszonyáról.

A Nagy Csapat viszont sejthetően ugyanígy hullik atomjaira majd, akár a listán, akár egyéniben jut be néhány tagjuk, s egyesületüknek két hónap múlva már a nevére sem emlékszik senki.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!