Újratervezés: negyedmilliárddal drágul a kaposvári uszoda, mert nem látták előre, hogy a bemelegítő medencének közel kell lennie a verseny helyszínéhez

És ki fogja fenntartani?

A Menedzser Fórum c. lap vette észre, hogy a megrendelő önkormányzat nemrég módosította a már odaítélt, s amúgy javában folyó kaposvári versenyuszoda-építés pályázati kiírását: harminc méterrel közelebb kell vinni az épülő objektumot a már meglévőkhöz, mert a jelenlegi huszonöt méteres medence, mely a FINA előírásai szerint bemelegítő medenceként a versenyek elengedhetetlen kelléke, nincs elég közel a verseny helyszínéhez. Ez a módosítás szerint „kellő gondossággal nem volt előre látható”, ezért az újratervezés költsége, valamint a kiváltandó közműcsatlakozások csekély negyedmilliárddal megemelik a végső büdzsét. Az eset mindent elárul arról, hogy mennyire volt átgondolt, előkészített, és „régi álma” ez a városnak.

Pontosan tudjuk, hogy semennyire. Korábban hallani sem lehetett arról, hogy szeretne a város versenyuszodát, vagy új sportcsarnokot. Egyre világosabb, hogy a Modern Városok kiagyalója a stadionokból lassan átfordul az egyéb erőltetett, értelmetlen sportberuházások irányába, már csak azért is, mert

a magyar labdarúgás minden nemzetközi mutató szerint egyre lejjebb csúszik, az uszodában meg ott van Hosszú Katinka.

Sportlétesítményeket építeni „kifizetődő”, hiszen elég néhány erre szakosodott cég, amely a szokásos módon elnyeri a kiírásokat, és immár törvényesített módon, osztalékként teszi a megfelelő zsebekbe, ill. bankszámlákra a zsíros hasznokat.

Egy pillanatig sem volt számunkra kétséges, hogy a sportcsarnokot és az uszodát Orbán nyomta le Kaposvár torkán, hiszen korábban erről a város vezetése említést sem tett, szemben számos olyan fejlesztéssel, amelyet már évtizede görget maga előtt, s már lélekben régen le is mondott róla mindenki. Akinek kedve van, korábbi cikkeinkben böngészhet a sok szép, meg nem valósult álomról.

És most kivételesen nem leszünk szerények: új sportcsarnokról és sportuszodáról Kaposváron senki nem beszélt rajtunk kívül korábban. Emlékeztetnénk rá, mielőtt ezt is elvitatja valaki: 2015 májusában írtunk arról, hogy vajon mit fog ígérni Orbán, s ebben a cikkben van szó először – bevalljuk, némiképp ironikusan – új sportuszodáról és sportcsarnokról.

És lám: nem tudsz olyan abszurd felvetést produkálni, hogy az Orbán-rendszerben be ne igazolódjon:

 

Részlet az öt hónappal az Orbán-látogatás előtt, 2015 májusában megjelent KAPOS-T cikkből. Meg mernénk esküdni, hogy mi adtuk az ötletet, hisz korábban még hasonlóról sem volt szó Kaposváron.

 

Sajnos, nyilvánvalóan tőlünk vették az ötletet, hiszen az Orbán-látogatásra, és a nagy bejelentésekre csak 2015 októberében került sor. Tessék nyugodtan szólni, és megszégyeníteni minket, ha valaki 2015 májusa előttről mutat egy cikket a helyi sajtóból, vagy polgármesteri nyilatkozatot, melyben uszoda vagy csarnok szerepel, mint régi álom.

Okfejtésünk persze nem önfényezés – távol áll tőlünk az efféle – arra kívántunk rávilágítani, hogy a sportuszoda is kapkodva, átgondolatlanul, csupán az orbáni bejelentés után került rá a listára. Emlékezhetünk arra is, hogy a területre korábban még wellness-szállót képzeltek (egyike a soha meg nem valósult kaposvári álmoknak), s a területet, melyen korábban a Pogo Center nevű, egyedi hangulatú vendéglátó műintézet volt, a döntéskor még a szabadságvesztését töltő rendőrgázoló Kovács József birtokolta.

Rohammunka, mint a sztálini időkben. A vezér kitalálta, s tűzön-vízen át meg kell valósítani.

Most pedig itt a kapkodás és az átgondolatlanság első következménye:

át kell tervezni, közelebb kell vinni az uszodát a régi létesítményekhez. Akár bemelegítő medencét is tervezhettek volna bele, de akkor nyilván kevesebb „zsír” marad rajta. Így a szomszédos uszodából kell majd átsétálniuk a jövendő nagy nemzetközi versenyek résztvevőinek bemelegítés után.

Rájuk amúgy kíváncsiak leszünk: Budapesten kívül már számos helyen, pl. Debrecenben is van nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas uszodakomplexum. Kérdés, hogy lesz-e egyáltalán olyan rendezvény itt az elkövetkezendő években, ami indokolná a beruházást…

A Jókai-ligeti versenyuszoda látványterve (forrás: magyarépitok.hu) A háttérben szerencsére nem látszik a donneri gettó, de, mint tudjuk, Kaposváron csak a kirakat a fontos.

Az is napvilágot látott egyúttal, hogy mindez három teljes hónappal megnöveli a kivitelezés időtartamát a negyedmilliárdos többletköltség mellett.

Így az 4.4 milliárd helyett 4.65 lett. Potomság.

Láthattuk, hogy micsoda káosz volt abból is, hogy a 67-es utat először megtervezték kétsávos gyorsforgalmira, aztán jött az orbáni agyrém, hogy minden megyeszékhelyre négysávos útnak kell vezetnie. Ekkor jött többszáz millióért az újratervezés, ráadásul az „R” jelű, leállósáv nélküli és szintbeni kereszteződésekkel súlyosbított úttípus, melytől a szakemberek fogták a fejüket.

De, mint tudjuk, van az a pénz.

Azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy az intermodális közlekedési központot is újra kellett tervezni. Ahogy azt is, hogy minderről mélyen hallgatott a városháza, a helyi sajtó, s mindenki, akinek az volna kötelessége, hogy informálja a város polgárait.

Azon külön derültünk egy jót, hogy a megrendelő kaposvári önkormányzat így módosította a kiírást: „módosítási igény olyan körülmények miatt, amelyet a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre.” Aha. Kellő gondossággal eljáró. Tehát valaki aznap otthon hagyta a szemmértékét, és nem vette észre, hogy egy kellően fűtött, ún. „nyaktagon” át (ez köti össze a régi épületet az újjal) sem mindegy, hogy valaki harminc méterrel többet sétál.

Akkor most mitől világosodtak meg?

Mindegy. Pénz nem számít, hiszen az egész arról szól, hogyan lehet felesleges sportkomplexumok közbeiktatásával közpénzt csókos, őrületes haszonkulcsokkal dolgozó építési vállalkozóknak teleportálni. Lásd Tatabánya. Ha pedig favágás közben repked a forgács, az csak többlethaszon az érintetteknek.

Igaz, hogy itt már – csak Kaposvár esetében – annyi forgács „elhullott”, amiből a donneri városrészt elcsúfító nyomornegyedet gyönyörű kis ékszerdobozzá lehetett volna alakítani. Kétszer-háromszor, minimum.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!