Csak azért sem lesz rendőrőrs a Donnerben, avagy miről árulkodnak a bűnügyi statisztikák?

Első rész: a Somogyi Hírlap lázadása

Kissé meg is lepett bennünket ennek a május végén megjelent cikkecskének a bátorsága, amely előszedte az örökzöld kaposvári témát: a donneri közérzet-közbiztonság kérdését. Kisebb csoda ez most, a Mészáros Lőrinc-korszakban, de a szerző szóvá teszi, hogy a legendás söröskorsó-szökőkút környékén újból afféle nemkívánatos kitelepülés tanúi lehetnek az arra járók. Sőt, még azt is felemlegeti, hogy 2015-ben több, mint 1700 itteni lakos aláírását gyűjtötték össze annak érdekében, hogy állandó rendőrőrs települjön a városrészbe. Ebből persze nem lett semmi, ám most, az újabb panaszos hangokra már sokkal egyszerűbben reagált az új rendőri vezetés: lazán leoltják az okvetetlenkedő újságírót, s persze azokat a donnerieket is, akiknek a nevében szólni merészelt.

A kérdés, amit a jóhiszemű és jó szándékú kolléga feltett, kábé úgy szólt, hogy van-e kellő rendőri jelenlét, amely a városrész közbiztonságát szavatolja?

Idézzük szó szerint a választ, érdemes: „Bakó Zsuzsanna sajtóreferens válaszában kifejtette, hogy szerintük mind a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, mind a kaposvári rendőrkapitányság folyamatosan ellenőrzi és értékeli a városrész bűncselekményi adatait, amely alapján egyértelműen megállapítható, hogy 2010 óta a bűncselekmények számában radikális csökkenés tapasztalható.”

Az Együtt-Polgári Szabadság Platform 2015-ben 1723 aláírást gyűjtött össze a donneri rendőrőrs létesítése érdekében. A gumiégető elleni tiltakozás mellett ez volt a második legnagyobb támogatottságú helyi kezdeményezés. (a kép illusztráció)

Ezért aztán – szerintük – semmiféle rendőri intézkedésre nincsen szükség.

Ehhez csak annyit tennénk hozzá – első felindulásból – hogy 2012-ben lépett életbe „a szabálysértésekről szóló törvény, amely a bűncselekményi értékhatárt húszezerről ötvenezer forintra emelte, szigorúan statisztikai bűvészkedés céljából.

Az Index ez év elején közölt alapos cikket a témában: a kormánypropagandisták meg-megújuló bűnügyi hurráoptimizmusa csupán szemfényvesztés:

az értékhatár megváltoztatása egyik évről a másikra a felére csökkentette a vagyon elleni bűncselekmények számát.

Nos, ezek után mi is kíváncsiak lettünk a Somogyi-cikk,

ill. a szóvivő által emlegetett „városrészi bűncselekményi adatokra”, s meg is kerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, osztanák már meg a KAPOS-T olvasóival is azokat a lenyűgöző numerusokat, amelyek miatt olyan nyugodtan alszanak a rend éber kaposvári őrei – ellentétben a donneriekkel.

 

Ezt kaptuk a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságtól Kaposvár bűnügyi statisztikája gyanánt.

 

Kisvártatva választ is kaptunk, mely, ha a Somogyiban megjelent nyilatkozat után még maradt valakiben béketűrés, ha másra nem, annak elvesztésére biztosan alkalmas: ugyanis azt közölte velünk a főkapitányság, hogy

„a bűncselekmények számának városrészek szerinti megoszlásáról nem áll rendelkezésre a hivatalos és nyilvános statisztikán alapuló külön kimutatás”.

Ennek megfelelően át is küldték nekünk a fentebb látható egy, azaz egy darab sort tartalmazó Excel táblázatot, az amúgy mindenki számára hozzáférhető kaposvári adatokkal.

És így néz ki egy ún. bűntérkép a Qubit.hu cikkéből: a gócpontokra külön járőröket telepítettek, így sikerül jelentős eredményeket elérni az utcai rablások visszaszorításában.

Ők csupán a „bűnügyi ügyforgalmi adatok folyamatos feldolgozása, monitorozása alapján vontuk le azon következtetéseket”, amelyek a Somogyiban megjelent nyilatkozat szerint elégedettségre adnak okot a Donner bűnügyi helyzetét illetően.

Nos, szerintünk pedig a donneri „bűnügyi ügyforgalmi adatok feldolgozása, monitorozása” vagy statisztikai tevékenység, és akkor adott szabályok szerint kell végezni, és az eredményei nyilvánosságra hozhatók, vagy egyszerű hályogkovácsolás. Ami pedig a látványos csökkenést illeti, abban ma már szakirodalmi szinten egyetértés van, hogy főként az értékhatárok és feldolgozási módszerek 2012-2013-as megváltoztatásának köszönhetők.

Szóval tudnak valamit, de azt nem osztják meg földi halandókkal.

Érdekes: boldogabb vidékeken még ún. „bűntérképet” is tudnak csinálni, amint erről a 444.hu tudományos melléklete, a Qbit beszámolt: „Kétszer annyi pénzt rabolnak el az embertől a bulinegyedben, mint Józsefvárosban – mit mutat Budapest bűntérképe?” – címmel.

Kaposváré mit mutat? Ja, hogy mifelénk ilyen nincs, ez Budapestről készült, és az már egy másik ország.

Vajon a Kaposvári Egyetem miért a szentfazék-továbbképzésben leli örömét, miért a klérus fa… kegyeit keresi ahelyett, hogy a város társadalmi-gazdasági problémáit tárná fel a tudomány eszközeivel?

Költői kérdés volt: egyelőre úgy tűnik, hogy a „trükkök százaira” épülő, a valóságot inkább elfedő statisztikákra hivatkozva maradnak a közállapotok a donneri utcákon.

H. I.

Folyt. köv. holnap: Kaposvár volna a legbiztonságosabb magyar város?


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!