Megint egy méretes öngól: akkor kezdték el kivágni a Noszlopy utcai fákat, mikor kinyithattak volna a teraszok…

…melyek ezért május 17-ig zárva lesznek

Erről levélben értesítették is a Noszlopy utcai teraszok bérlőit. Sokszor beszéltünk már arról, hogy Szita Károly polgármester hiába próbál tényezőnek látszani a kormányzati csicskamédiában, valójában igencsak pehelysúlyú versenyző őkelme, Gelencsér cimborájával együtt. Látható volt ez a Kaposvári Egyetem bedarálásakor, melyről ők is az újságból értesültek, s száz más esetben. Most, a járvány idején ugyanezt látjuk: a polgármesternek nyilvánvalóan fogalma sem volt arról, hogy május 4-től lassan megindulhat az élet vidéken, s jó érzékkel ekkorra időzítette a Noszlopy utcai fakivágást, alaposan megszívatva a kimozdulásra vágyó kaposváriakat s a vendéglátósokat.

Ugyanígy járt Szita a fizetőparkolás felfüggesztésével is: ha közel lett volna a tűzhöz, ő maga tehette volna meg, learatva a kommunikációs hasznot – de arról sem szóltak szegénynek, hogy Orbán országosan bevezeti.

A helyi cselédsajtó drámai képekkel illusztrálta

az elöregedett platánok kivágását, sugallva, hogy a város gondos atyjának már megint emberéletek tucatjait sikerült megmenteni. Arról szokás szerint hallgattak, hogy az ilyen fakivágásokat a vegetációs időszakon kívül illik végezni, lehetőleg tervszerűen, amint az „Kaposvár zöldterület és közterület megújítási koncepciójában” szerepel,

s nem pedig hasraütve, egy hirtelen jött ötlet nyomán.

Ahhoz a bizonyos letört ágról készült videót hosszú évek óta lehetett volna mutogatni, csakhogy Szita-féle hatalom- és önzésvezérelt politika nem így működik: több ilyen ilyen képet is kaptunk, küldőjük pedig biztosított arról, hogy pl. a Honvéd, vagy a Pete Lajos utcában történt életveszélyes eseteknek semmiféle következménye nem lett.

Ugyanúgy, ahogy a városvezetés lesz@rta többszöri

figyelem-felhívásunkat, hogy a kórosan elnőtt platánok nemcsak a lehulló ágaikkal veszélyesek, hanem brutálisan allergének is, tavasszal az arra érzékenyeknek elviselhetetlen perceket okozva. És hangsúlyoznánk: többször említettük, hogy a fák a járdákon felnyomuló gyökerei mennyire balesetveszélyesek. 2018-ban egy idős hölgy halálát is okozták, aki a Fő utcai megállónál került a kerekek alá, mert a 7-es csuklós busz nem fér el,

s az utasoknak a fák gyökerein botladozva kell leszállniuk.

 

Fő utcai buszmegálló. Jól látható, hogy az utasoknak pontosan a túlnőtt platán gyökerein kell átbotladozniuk a leszállásnál. Ebből már halálos baleset is volt, mégsem érdekel senkit.

 

Következmény? Az égvilágon semmi.

Természetesen nem a közterületi fák gondos, tudatos megújítása, a járókelők épségének megóvása ellen vagyunk, hanem a kampányszerű, most éppen a járványhelyzet fedezékében elkövetett ötletelés ellen. Nincs közgyűlés, nem lehet demonstrálni, nosza, vágjuk ki a fákat! Egy hete még senki sem tudta, mi készül, igaz Szita Károly meg azt nem tudta, hogy fel fogják oldani – legalábbis részlegesen – kijárási korlátozást, így lőtte lábon magát. Ugyanezt megtehette volna márciusban is.

Ha lett volna bármiféle koncepció, tudatosság, akkor egyrészt

évente csak 1-2 fát vágnak ki egy-egy utcában, parkban, hogy a fokozatosság érvényesülhessen, másrészt nyilván nem májusra időzítik, hanem a vegetációs időszakon kívülre. Így tehát igencsak kilóg a veszélyhelyzet kihasználásának lólába.

És ebben a politikai játszmában a műszerekkel rohangáló „szakértők”, s persze a drámai képeket mutogató médiacselédek csak „hasznos hülyék”, parasztok a sakktáblán.

 

A Centrál kávézó teraszán még ott csúfoskodnak a Szita-önkény potrohos szimbólumai

 

Apropó, Noszlopy utca: ha a járvány miatti

„gazdaságvédelmi intézkedések” nyomán az idén a vendéglátóhelyeknek nem kell bérleti díjat fizetni a teraszok után, akkor talán el lehetne végre tüntetni a Centrál kávézó teraszáról is az a két óriás-kaspót, a kaposvári minidiktatúra és önbíráskodás pöffeszkedő szimbólumait. A növények már amúgy is elpusztultak bennük, mintegy szimbolizálva, hogy mi is terem az önkény és a jogtiprás nyomán.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük! Ja, és mindehhez #maradjotthon!