Nullanulláék hozzák a formájukat: lopnak, csalnak, hazudnak, Fidesz-közeli bulvártakonyhoz méltóan

Illegálisan a hatalom szolgálatában

Ha azt hiszi valaki, hogy az ilyen esetekben is gyakoroljuk az egyébként ránk jellemző nagyvonalúságot, téved, miután itt az olvasóinkról, a kaposvári polgárok hiteles információkhoz való hozzáféréséről van szó. A primitív alávalóság, a kisstílűség és bosszúszomj, a műveletlenség, alpáriság, és az általános, már-már követhetetlen színvonaltalanság, amely a 74nullanulla című kaposvári weboldalt jellemzi, nem enged meg efféle luxust. A helyi média többi részéhez képest, amely legalább személy szerint vállalja magát, ők még ahhoz is gyávák, hogy akár egyetlen információt is közreadjanak magukról. Lopni, mások munkáját elorozni, mások által feldolgozott médiatermékekkel visszaélni – sötétben, névtelenül, törvénytelenül bujkálva – van eszük. Az újságíráshoz nincs, nyilván ezért kénytelenek ilyen módszerekhez folyamodni.

Röviden a lényeg: tegnap jelent meg a 24.hu-n az a cikk, amely a KAPOS-T írását felhasználva beszámolt a Kaposvári Egyetemről történt elbocsátások ügyéről. A 24.hu természetesen, ahogy az internetes és minden más tisztesség kívánja, feltüntették az eredeti információ forrását, és ennek alapján építették be, betartva a tartalom-felhasználás világszerte elfogadott, alapvető normáit.

Nem így a 74nullanulla: ők a 24.hu cikkét jelölték meg eredeti forrásnak, ráadásul azt az ordas hazugságot sem átallották leírni, hogy „erről ezidáig mindenki hallgatott”. Ez már tudatos, politikailag motivált dezinformáció, mely nyilvánvalóan csak az őket fenntartó Fidesz-hatalom érdekeit szolgálja.

A KAPOS-T cikke ugyanis közel három hetes, február 5-i. Azt, hogy a 24.hu-hoz miért csak most jutott el, nem tudjuk, nem is érdekes. A „nullanulla” viszont nyilvánvalóan értesült a hírről – tőlünk, vagy máshonnan, majd megmutatjuk – de, míg az országos média ingerküszöbét nem érte el a dolog, mélyen hallgattak, ahogy a többiek. Most, miután a 24.hu cikkét mások, pl. a hvg.hu is átvette, „elérkezettnek látták az időt”, hogy közreadják.

Mennyire szánalmas, primitív és kisstílű.

Ennyi a 7400 impresszuma: egy 5 perc alatt alkotható gmailes cím. Ügyes.

De, ha kissé jobban megnézzük ennek a „sajtóterméknek” a hátterét, rájöhetünk, hogy ebben semmi meglepő nincsen. Ugyanis sem a cikkek nincsenek aláírva, de az impresszum – abszolúte törvénytelen módon – mindösszesen egy gmailes emailcímből áll, így:

Sem kiadó, sem üzemeltető, sem egyetlen felelős személy sem lelhető fel a „74nullanulla” név mögött.

Tehát, ha pl. leírnak valakiről bármi rágalmat, egyszerűen nem lenne kit felelősségre vonni. Ne legyenek kétségeink: alkalomadtán meg is teszik. A hatóság pedig, ahogy ilyenkor lenni szokott, széttárja a kezét.

Természetesen „nullanulláék” a törvény további részét sem tartották be, és nincsenek regisztrálva az NMHH, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál sem, holott a 2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól (Smtv.) ezt előírja. Íme:

 

A NMHH hatósági nyilvántartásában nem ismer 74nullanulla elnevezésű sajtóterméket, sem internetest, sem mást. Partizánok a hatalom ifjú szekértolói.

 

Jól látható, hogy ilyen címen nincs regisztrált sajtótermék, míg ez itt KAPOST regisztrációja:

 

A KAPOS-T regisztrációja: szerepel még itt (a képre nem fért) az alapító és a működtető, valamint a cikkek szerzője: Huszka Imre, ahogy a “Rólunk” rovatban is szerepel.

 

Azért mi segítünk egy kicsit azon kívül is, hogy megtesszük a bejelentést a hatóságnál: azt nem nehéz kideríteni, hogy egy domainnevet ki, hol és mikor regisztrált. Kis kutatásunk eredménye:

A 7400 domain recordja. Ez már jelentheti azt, hogy, ha más nincs, a cég a felelős az itt megjelenő tartalmakért. Azért is, hogy regisztráció nélkül folytatnak médiatevékenységet.

A domainnév tulajdonosa a kaposvári Vatner Kft., innen a kies Zárda utcából, ügyvezetője Vati István, tulajdonosok rajta kívül Vati Péter és Matyék Gábor. A cég információink szerint foglalkozik webhoszting-szolgáltatással, de tartalomszolgáltatás nem szerepel a tevékenységi körei közt. Egyébként a fellelhető adatok szerint főleg orvostechnikai eszközök forgalmazásán és javításán szorgoskodnak, többek közt a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumának is szállítanak.

Nem lehetetlen, hogy a cégnek csak annyi köze van a 74nullanullához, hogy a szerverszolgáltatást nyújtja, bár ennek ellentmond, hogy a weboldalon közzétett játékszabályzatban ez a cég van nevesítve. Az itt szabályozott nyereményjátékokkal (mozijegy, vacsora, stb.) szedték össze fostalicskáék azt a hétezernél több lájkot, amivel itt és a Facebook-oldalukon büszkélkednek.

De a lényeg mégsem ez, hanem az ordas nagy hazugság, ami minden kétséget kizáróan besorolja őket (is) a kaposvári Fidesz-médiacsicskások közé:

2016 december 15-én volt egy összdolgozói értekezlet a Kaposvári Egyetemen, ahol bejelentették az elbocsátásokat. Ettől kezdve ez a tény nyilvános volt, mindenki tudta. A kérdés az, hogy, miután köztudott, hogy a 74nullanulla munkatársai közül többnek is köze van az egyetemhez, pl. az a Barbarics András, aki a képeken látható, és az egyetemi telefonkönyv szerint a Hallgatói Ügyek Irodáján dolgozik, vajon hol voltak az elmúlt hetekben? A Holdon?

 

Barbarics a kapuk előtt: a fiatalember a Kaposvári Egyetemen dolgozik, így nyilvánvalóan a december 15-i értekezlet után tudtak arról, ő és a többiek, hogy leépítés készül, mégis hallgattak róla.

 

Innentől nyilvánvaló, hogy nekik is csupán ugyanaz a céljuk, mint a többinek: hígtrágya, innen-onnan összelopott bulvárhírekkel altatni azokat, akik még elolvassák őket, és kiszolgálni a Fideszt, kb. úgy, mint a Ripost, Lokál, 888, és a többiek. Hallgatni, amíg lehet, hátha nem derül ki, aztán pedig lopott, a valódi forrást eltitkoló anyagokkal előállni.

Mindezt törvénytelenül, regisztráció és bejegyzés nélkül, álnéven vagy névtelenül, bujkálva. A „lopni, csalni, hazudni” szentháromsága.

Persze, ha ilyen tartalmat szolgáltatnék, én is mélységesen szégyellném.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!