Nyomozás a városházi közbeszerzések ügyében: vajon lesznek kommandós akciók is, vagy csak sima letartóztatások?

A TV2 hazugsággyárosainak zsebét is tömi Kaposvár, nemcsak a helyiekét

Hadházy Ákos tette közzé nemrég – s nyomán az Átlátszó és a K-Monitor – hogy az OLAF, az Európai Ügyészség ajánlásai nyomán mely ügyekben indított, persze ímmel-ámmal, fogcsikorgatva nyomozást a NAV és a Központi Nyomozó Főügyészség 2015 óta. Hadházyt valószínűleg szűkebb hazája, Szekszárd érdekelte leginkább, de – mit ad isten – a szórásba Kaposvár is belekerült: a listából kiviláglik, hogy legalább három ügyben az Európai Uniótól szabálytalanul felvett összegek kapcsán Kaposvár városa is a terheltek között van. Szociális városrehabilitáció, településfejlesztési stratégia, s még ki tudja, mi szerepel a gyanús ügyek listáján, melynek Hadházy szerint egyelőre az a lényege, hogy a város duplán stafírozta, persze az EU pénzéből a Provital Zrt. nevű tanácsadó céget, amelyet átalányban, s ezen felül még esetenként is honorált.

Bónuszként pedig szolgálnánk egy iskolapéldával arra, hogy mit is jelent az „azonos üzleti körhöz tartozás”, amelyre a város felkent vezetői, és nyomukban a Noszlopy utcai italmérések magukat néhány feles után mérhetetlenül okosnak képzelő törzsvendégei pl. Centrál kávézó esetében olyan végtelenül finnyásak – de erről később.

Számos konkrétum még hiányzik, mert az OLAF is meglehetősen szűkszavú, nem beszélve a magyar állami nyomozó szervekről. Valójában csak a nyomozás ténye a biztos, s azt csak Hadházy Ákostól tudjuk, hogy miről lehet szó, s őt védi a képviselői mentelmi joga – velünk ellentétben.

Ami biztos: a Provital Zrt. – korábban Pro-Vital 2000 Kft. – hosszú ideje dolgozik a kaposvári önkormányzatnak, több alkalommal is úgymond „tetten érhető”: nem mellesleg a korábban a Budapest Bimbó út 68-ba, majd az Andrássy út 17-be bejegyzett cég jogelődjének, a Pro-Vital 2000 Kft.-nek tulajdonosa volt Homolya Róbert, a korábbi Orbán-kormány fejlesztési minisztériumának államtitkára.

Habár a Provital nagy halnak számít, és az OLAF-nak is nyilván ezért szúrt szemet, az apróért is lehajolnak:

először 2011 és 2013, majd 2013 és 2015 között „Kaposvár MJV Önkormányzata valamennyi közbeszerzési eljárásának teljes körű lebonyolítására” kaptak megbízást. Az első szerződésben 22.5 millió van, ám a másodikban már vastagabban fogott az ácsceruza: ekkor tisztes havi 2.1-et, vagyis valamivel több, mint ötvenmilliót kaszáltak. Összesen tehát hetven fölött.

 

A Provital megbízásai, amelyek miatt vélhetően a nyomozás folyik: először egy összegben, majd havonta kapták az apanázst.

 

Nem tudjuk, de vélhető, hogy erre az időszakra eshet olyan egyéb közbeszerzés – a kaposvári önkormányzat hivatalos nyilvántartása erősen hiányos – amelyért külön fizettek: ekkor ugyanis mindent nekik kellett volna intézniük.

Ami igazán érdekes, vagyis egy fenét: semmi meglepő nincs benne, hogy a cég tulajdonosa egy Antal Kadosa Adorján nevű úr, akit a magyar sajtó még meglévő részében Mészáros Lőrinc egyik legfontosabb gazdasági háttéremberének szokás tekinteni. Ő, hogy a rendszer lényegi vonása felől egy pillanatig se legyen kétségünk, a TV2 egyik ügyvezetője is.

A közpénzből propaganda lesz, abból pedig újra politikai hatalom, amelynek egyetlen valódi célja az újbóli közpénz-zabrálás, gazdagodás – hogy legyen mit félteni.

És mit látunk 2018-ban? A kaposvári önkormányzat, amely azért szereti EU-s pénzekből jóltartani saját médiacsőcselékét is – csak idén februárban a Zselici Forrás („forrás!”) kapott vagy 13.5 millió forintot a szokásos „nyilvánosság biztosítására” – további kifizetéseket abszolvált ennek a körnek.

Azt nem tudjuk, hogy hol van meghúzva a határ a nagyobb és a kisebb, a már az országos célokra menő és a helyi propagandisták táplálására szolgáló összegek közt, de május elején a „Kaposvár szennyvíztisztító telepének fejlesztése c. projekthez kapcsolódó PR és tájékoztatási feladatokra” a „KEIOK Közép-Európai Innovációs és Oktatási Központ Kft.” 41.464.738 forintot kapott. Negyvenegy és fél milliót.

 

Ez pedig a KEIOK Kft. megbízása negyven-egy-két millióról: a cég ügyvezetője véééeletlenül ugyanúgy a TV2-nél is ügyvezető.

 

És ki is itt a tulajdonos? Úgy hívják az urat, hogy dr. Várnai Tamás, és teljesen véletlenül ő szintén a TV2 ügyvezetője Antal Kadosa Adorjánnal s további díszpintyekkel, pl. egy Vajna András Györggyel nevűvel együtt. Nem kétséges: jó helyre megy a pénz.

Tehát Kaposvár önkormányzatát egy cseppet sem zavarja – már persze, ha nem kocsmai f@szméregetésről,

kaspókról és hasonlókról van szó – hogy „ugyanazzal az üzleti körrel”, amely miatt az OLAF és a hazai szervek már nyomoznak, és, ha jól végeznék a dolgukat, néhányukra bűnszervezetben elkövetett csalás, hivatali visszaélés miatt már hat-hét évnyi jól megérdemelt kurtavas várna, ismét sok tízmilliós szerződést köt.

A bagatell negyvenmillióért aztán a közbeszerzési hirdetményben hasonlóan szerény feladatok sorakoznak, úgymint: egy darab lakossági fórum, nyitó, „mérföldkő” és zárórendezvények, táblák, szórólapok, fotózás, PR-film, mondhatni a szokásos: meg lennénk lepve, ha nem jönne ki tokkal-vonóval mindez ötmillióból.

És hiába szabták magukra, lopásra és politikai propagandára valamint újabb lopási ciklusok előkészítésére az összes jogszabályt, beleértve a nyomorult alaptörvényüket is, még ezt sem képesek betartani. Úgy néz ki, ez se megy jobban, mint a futball.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!