Nyomozások Rákóczi-ügyben: sikkasztásról, hűtlen kezelésről és csalásról szól a feljelentés

Mikor kezd el Illés és Czimmermann dalolni?

A Rákóczi-saga szimpatikus hőseit a történet azon pontján hagytuk magukra átmenetileg, midőn Szita Károly, a főhős, egy kész, megnyert milliárdos támogatásról lemondva, megvert kutyaként fülét-farkát behúzva nyüszített a közgyűlésen: „most nem érdemeljük meg a stadionfelújítást…” Az amúgy Fidesz-módra minden kudarcát handabandázással elkenő kaposvári polgármestertől szokatlan volt ez a sunyítás, a helyi közügyekben járatos keveseknek is feltűnt: futball-ügyben valami nagyon nincs rendben. És lassan napvilágra is kerülnek a piszkosabbnál piszkosabb részletek arról, hogy miért is retteg ennyire a polgármester, hogy egy lapon említsék a nevét azzal az egyesülettel, amely az életét évtizedekig az ő napi parancsai szerint élte. Szita Károly nyilván tud valamit, de hál’ istennek, és a KAPOS-T egyre bővülő, és egyre aktívabb tábora bizalmának, számos dokumentum már hozzánk is eljut: büntetőeljárások, nyomozások sora indulhat a felszámolás alatt lévő Kaposvári Rákóczi Labdarúgó Kft., s persze a felelős személyek ellen.

Január 4-én kelt az a beadvány a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságnak, amelynek alapján – információink szerint – „összeférhetetlenség miatt” végül a szekszárdi rendőrség nyomoz. Ez a feljelentés több olyan dokumentumon alapul, amelyek azt bizonyítják, hogy a kaposvári önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő Kapos Holding Zrt. és egyik tagvállalata, a Kavíz Kft. akkor kötött kölcsönszerződést a Kaposvári Rákóczi Kft.-vel, amikor az már kérte a Somogy Megyei Bíróságtól a felszámolási eljárás megindítását.

A Rákóczi Kft. a bírósági határozat szerint 2015. május 19-én nyújtotta be maga ellen a felszámolási eljárás megindítására a kérelmet a Somogy Megyei Bíróságnál, amely szeptember 14-i hatállyal rendelte el azt.

Emlékeztetőül: a Rákóczi sorsa elvileg kb. egy éve, azzal pecsételődött meg, amikor kiderült, hogy Sólyom Sándor köztörvényes üzletember mégsem veszi meg a kft. többségi üzletrészét, illetve, bár aláírta a szerződést, a vételárat nem fizette ki, s mondvacsinált okok miatt (állítólag sokan támadták igaztalanul a sajtóban) távozott. Hangsúlyozzuk: elvileg, hisz akinek egy csöpp esze volt, az tudhatta, hogy ebből a manőverből semmi sem lesz. Komoly város és komoly sportklub nem alkudozik egy rovott múltú, gyanús pedigréjű alakkal, csak Kaposvár. Sólyom eltávozó szép közleménye a mai napig látható a Rákóczi honlapján, dátuma 2015. február 9.

felszamolas_vegzes_kolcsonszerz_onkori

A Rákóczi és az önkormányzat közti kölcsönszerződés-módosítás és a felszámolásról szóló bírósági határozat. Márciusban, sőt jóval korábban már pontosan lehetett tudni, hogy a labdarúgó kft.-nek vége, a kölcsön, a város pénze már végleg ebek harmincadján van, ennek ellenére 2019-ig tartó szerződést kötöttek velük.

 

Ezek után már világossá vált mindenki számára, hogy nincs remény, hiszen Sólyom a szerződésben vállalta az összes létező tartozás kifizetését, amely a mellékelt kimutatás szerint 2014 végén közel 308 millió forint volt, ennek kb. 60%-a lejárt, azonnal fizetendő volt, a többi is – főleg a város felé fennállók – amolyan szívességi alapon átütemezve.

A kaposvári önkormányzat jóval Sólyom távozása után, 2015. március 20-án módosította a kft.-vel fennálló hetvenöt milliós kölcsönszerződését. Ebben szerepel az a bizonyos 15-15 milliónként 2019-ig történő visszafizetés, melyet még a Sólyom-féle együttműködési szerződésben vállalt Szita, ill. a város, amely tulajdonképpen egy tartozás-elengedés, hiszen egyúttal a Rákóczi önkormányzati támogatását évente ugyanennyivel megemelte.

Ez pedig, miután az önkormányzati vagyonrendelet alapján tőkekövetelésről lemondani nem lehet, valójában hűtlen kezelés vagy csalás, de azt mindenképp megkérdőjelezi, hogy a városvezetés az elvárható gondossággal védte a közvagyont. Március végén már nyílt titok volt, hogy a Rákóczinak annyi, és csupán hetek kérdése, hogy valaki a sok pénzére váró közül megindítsa a felszámolást. Ezen feltételek közepette egy újabb megállapodást kötni lényegében arra, hogy elengedi a tartozást, csupán arra volt jó, hogy Szita utólag belemagyarázhassa: ő mindent megtett.

holding_kaviz_kolcson_szerz

A Kapos Holding és a Kavíz Kft. szerződései a Rákóczi kft.-vel. Jól látható, hogy ezek már a felszámolási kérelem beadása után keletkeztek, akkor, mikor már hivatalosan sem volt esély a tartozás kiegyenlítésére.

 

Ugyanígy zajlott a két önkormányzati cég, a Kapos Holding és a Kavíz Kft. kölcsönszerződés-módosítása is (láthatók a képeken) azzal a különbséggel, hogy a két dokumentum már tíz nappal azután, május 29-én született, hogy a Rákóczi Kft. benyújtotta maga ellen a felszámolási kérelmet! Fogalmazzunk így: ha a két cégvezető, Gombos Attila elnök-vezérigazgató vagy Genczler István, a Kavíz igazgatója nem tudta, hogy a velük szemben ülő „partnerük”, Czimmermann Árpád ügyvezető által képviselt cég beadta maga ellen a felszámolási kérelmet, esetleg Czimmermann elhallgatta ezt, mindkettő óriási szegénységi bizonyítvány, s nem járunk messze a valóságtól – persze ezt a hatóságoknak és a bíróságnak kell végső soron kimondania – ha az általuk kezelt közpénzekkel hűtlenül bántak.

Egészen pontosan azért, mert a két szerződés 2015. október 31-ig ad haladékot a visszafizetésre, s mivel a felszámolási eljárás kezdete szeptember 14., a követelésük hátrébb kerül a sorban, mintha nem kötötték volna meg a halasztó módosítást.

kimutatas_tartozasok

A Sólyom-féle szerződés melléklete: Háromszázhét-millió-hétszáznegyvennégyezer forint. Ennyi ment a levesbe, és az azóta képződött mínuszokról nincs pontos adat.

Természetesen ebből a szempontból lényegtelen, hogy a felszámolás során valószínűleg senki nem lát majd egy fillért sem: a lényeg mind a Kaposvár városát képviselő polgármester, mind a köztulajdonban lévő cégek vezetőinek szempontjából, hogy a közpénzekkel felelősen kell bánni, s az, aki közreműködik egy, a kötelezettségei alól kibújni akaró, időt húzó adós trükkjeiben a közvagyon, vagy más hitelező rovására, törvénysértést követ el.

Kaposváron mindenki tudta, hogy a Rákóczinak befellegzett. Ezt a folyamatot átütemezésekkel lassítani, csak, hogy ne kelljen idő előtt megindítani a törvényileg kötelező felszámolást, és így megpróbálni elkerülni a botrányt, a fentiek mellett még színlelt szerződés is lehet.

Hasonlóképpen érdekes a feljelentésnek az az állítása is, hogy az MLSZ 2015. július 23-án átutalt a Rákóczinak 25,8 millió forintot támogatás címén. Ebből az összegből, annak ellenére, hogy hitelezők sora állt pénzére várva, csak 10,5 milliót tudott inkasszóval beszedni a NAV. 15,3 millió rejtélyes módon átkerült a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia számlájára, melyből aztán különböző személyi kifizetéseket teljesítettek. Így akár – ha valóban megtörtént – a fedezetelvonás nevű bűncselekmény is megvalósulhatott. Azt a nyomozásnak kell kiderítenie, mi módon landolt végül a tizenötmilliónyi, a közt illető pénz magánzsebekben.

Ha hihetünk a városban keringő szóbeszédeknek, sokan szeretnék, ha a két balek, Illés János egykori és Czimmermann Árpád jelenlegi ügyvezető (akinek a felesége, Czimmermanné Németh Andrea fideszes önkormányzati képviselő) úgymond „elvinnék a balhét”, s a valódi felelősök, elsősorban Szita Károly, akinek az utasítása nélkül levegőt sem lehetett venni a Rákóczinál, moshatnák kezeiket.

Az biztos: van az a pénz, kérdés, hogy megvan-e valahol. Az viszont nem kérdés, hogy van miről hallgatni. Háromszázmillió bizony dalolva ment, bottal ütheti a nyomát az állam, Kaposvár népe és jó néhány beszállító cég, játékosok, alkalmazottak.

Nos, erről kéne énekelni valami szépet, uraim. Lehet két szólamban is.

H. I.