Okosváros fényei, avagy Borkai Zsolt napsütötte segge borítja sötétbe a kaposvári utcákat?

Mondott itt valaki olyat, hogy „megtakarítás”?

Érthető, hogy a korán sötétedős téli estéken fokozottabban érzékenyek vagyunk a közvilágításra: ilyenkor már késő délutántól jó, ha ki vannak világítva az utcák. Azt is tudják a legtöbben, hogy a magyar városok közvilágításának mutyija, az Elios-ügy az Orbán-kormány egyik legnagyobb botránya volt: felfoghatatlan mennyiségű közpénz folyt el, többsége konkrétan a miniszterelnök családjának zsebeibe, szemét, harmad-negyedosztályú munkáért. Sokaknak úgy tetszett, hogy legalább ebből az egyből Kaposvár kimaradt: itt is megújult a közvilágítás, de a hangos botrány elkerülte a várost. Nos, ez talán nappali fényben így fest, ám estére kelve a sötétség démonai Kaposváron is előbújnak.

Most kivételesen nem arról a sötétségről beszélünk, amely egy közgyűlési

megszólalás nyomán árasztja el városháza dísztermét, hanem arról a már-már kézzel markolhatóról, amely az utóbbi időben – a város sok pontján rendszeresen – a kaposvári utcákat elborítja.

A Kaposkép c. Facebook-oldal számolt be erről nemrég, s úgy tűnik, nagyon sokak mindennapi tapasztalatával egybevág a poszt. A hozzászólók kapásból vagy húsz utcát felsoroltak, ahol sötétben kell botorkálni: rövidebb-hosszabb időre, olykor napokra nélkülözniük kell a közvilágítást.

Azt tudjuk, hogy a Tiborcz-féle botrány egyik alapeleme az volt,

hogy az „energiatakarékosnak” és „hosszú élettartamúnak” kikiáltott, túlárazott világítótestek messze nem tudták azt, ami a vállalkozó ígért, és ami a pályázati kiírásban szerepelt. Kaposváron 2010 és 2015 között, két hullámban zajlott a világítótestek cseréje, persze uniós forrásból, de nem az Elios volt a kivitelező, hanem a győri Vill-Korr Hungária Kft., mely alvállalkozóként más városokban vastagon benne volt a Tiborcz-buliban, amúgy pedig a tulajdonosát, Gasztonyi Lászlót a Borkai-botrányt kirobbantó „Ördög Ügyvédje” blog,

mint a győri polgármester „kiruccanásainak egyik szereplőjét” nevezte meg.

 

Korábban már írtunk erről (is): számos utcában éles fény világítja meg az úttestet, a járdákon pedig vaksötétben kell botorkálni. Nem biztos, hogy jó ötlet volt az új lámpatesteket a régi oszlopokra felbiggyeszteni.

 

Kérdés, hogy az egyre sűrűsödő világítás-kimaradások minek köszönhetők:

lassan előjönnek azok a hibák, amelyek az Elios által felszerelt világítótesteknél (miért lennének különbek?), vagy a hálózat egyéb pontjain jön elő, amit a rezsicsökkentés áldásos hatásainak köszönhetünk: a hálózat kezelőjének már nincsen pénze a karbantartásra, felújításra

a hatósági árszabás miatt, így egyre gyakrabban döglik le a rendszer.

Arról már korábban is írtunk, hogy ezek a lámpatestek – amelyeket egyébként a Vill-Korr üzemeltet az önkormányzat megbízásából – a legkevésbé sem elégítenek ki minden igényt: nagyon sok utcában, éppen az oszlopok állása miatt csupán az úttestet világítják meg, ahol a járművek amúgy is világítanak, a járdákon viszont helyenként olyan sötét van, mintha Borhi Zsombor

szavalná egy biciklibelsőben az Éj monológját Vörösmarty Csongor és Tündéjéből.

És még messze nincs vége: úgy tűnik, hogy olyan nagyon nem is váltak be a fellengzős tervek, már ami az energiahatékonyságot illeti: Becker András kollégánk, korábbi Átlátszó-szerkesztő még idén tavasszal közérdekű adatigénylésben kikérte, hogy Kaposvár önkormányzata mennyi közvilágítási célú energiát fogyasztott, és ezért mennyit fizetett 2012 és 2018 között:

 

Kaposvár Megyei Jogú Város jegyzője közérdekű adatigénylésre adta ezt a választ, amelyből kiderül, hogy hosszú távon nemhogy csökkent volna, hanem nőtt az energiafogyasztás.

 

Nem tudjuk ugyan, hogy az árképzés miért alakult így az egyes években,

vagy, hogy az adatszolgáltatásban miért ilyen kiugróan alacsony a 2014-es év, de az egyértelmű, hogy 2012-höz képest a villamosenergia-fogyasztás 2015-ben, 2017-ben és 2018-ban nemhogy csökkent volna, hanem nőtt, s 2016-ban is csupán elenyésző a különbség. A megtakarítás pedig 2012 és 2018 összevetésében

csupán 16 millió forint, ami húsz évnél is hosszabb megtérülési időt jelent.

Ez persze csupán teória, hiszen – elméletileg legalábbis – itt kopogtat a legújabb, ilyen-olyan „smart” városprojekt, amelyben az utcai lámpák már wifi-pontként (az ugyan ki a fenét érdekel ma már), légszennyezettség-mérőként, forgalomszámlálóként s még számos más okosságként funkcionálnak, vagyis hamarosan le kell cserélni őket.

Úgy sejtjük, erre a lócitromra is lesz majd bőven veréb.

Egyszóval egyes közterületeink véletlenszerűen, ám annál gyakrabban elsötétülnek, számos helyen csupán az úttestet világítja meg a kaposvári szuperlámpák sora, melynek árából lehet, hogy Borkai Zsoltnak is jutott egy-két csík porcukor, vagy a Kóté-lányoknak némi betevő.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!