Mélyponton a helyi demokrácia Kaposváron: az önkormányzat titokban tartja az évi közmeghallgatást!

A gumiégetésnél is lehet mélyebbre süllyedni…

Szita Károly és a helyi hatalmat gyakorló (?) Fidesz-válogatott ismét kitett magáért: közismert, hogy a helyi demokráciát szabályozó önkormányzati szervezeti és működési szabályzat szerint a költségvetési rendelet elfogadása előtt „közmeghallgatást kell tartani” a városban, ahol „a helyi közügyeket érintő kérdésekre és javaslatokra a Hivatal választ ad”. És tudják, mikor lesz a közmeghallgatás? Nem? Nem csoda, ugyanis a százmilliókkal kistafírozott, tányérnyaló szemétládák gyülekezete, melyet valami rejtélyes oknál fogva helyi médiának neveznek (100%-ban beleértve most már a Somogyit is) bizony elfelejtett hírt adni róla. A városháza honlapjának főoldalán pedig tetszenek tudni, mi olvasható két friss hír között? Nem vicc: a tavalyi, 2016-os meghallgatás időpontja – nem tudunk másra gondolni – szándékos megtévesztésül.

A kérdés tehát az, hogy honnan a bánatos rossebből kéne tudni a városlakóknak, hogy 19-én, e hét csütörtökön 18.00-kor a városháza nagytermében közmeghallgatás lesz?

Nos, ezidáig máshonnan bizony nem, mint a KAPOS-T-ról, ugyanis mély hallgatás, nem „köz-”, és nem „meg-”, csupán hallgatás van, de az qrva nagy. Tavaly, 2016-ban a helyi sajtó már két héttel korábban értesítette a nagyérdeműt, ám az idén ez valahogy „elfelejtődött”. Azóta történt egy s más.

 

Tavaly, 2016-ban még két héttel korábban értesítették a polgárokat az eseményről. Most nyoma sincs, pedig a törvény is kötelezi az önkormányzatot a nyilvánosságra.

 

Sem a Somogyi, sem a Kapos Tv, sem az említett Kaposvár Most két nappal az esemény előtt még nem bírta képernyőjére tűzni: nyilván az a stratégia, hogy majd néhány órával előtte feldobnak egy hírt, hogy az, aki esetleg szívesen elmenne, kérdezne, már se felkészülni, se odaérni ne tudjon.

Sőt, talán majd utólag értesül róla a kaposvári nagyérdemű: igen, él és virul a kaposvári demokrácia, a fideszesek titkos sms-láncban értesültek róla, hogy összetartás van, és kell egy sort ájuldozni a drága polgármester úr nagyszerű, dicső tettei felett, aztán haza lehet menni elégedetten, aprókat böffentve.

 

Arcpirító és vérlázító: a városháza flancos, ám annál zavarosabb honlapján két friss hír közt a tavalyi, 2016-os közmeghallgatás dátuma olvasható! Tavaly még nem is ez a honlap volt, így nyilvánvaló a szándékos dezinformáció. A közgyűlési anyagok közt sem szerepel, csupán a “bennfentesek” kaptak meghívót.

 

Közismert, hogy a fideszes ilyen-olyan hatalomgyakorlóknak púp a hátán a demokratikus nyilvánosság bármilyen formája: nemrég nevezte „vén kurváknak” a szolnoki polgármester a közgyűlésen azokat, aki részt mertek venni az amúgy nyilvános fórumon.

Nyilván innen fúj a szél: Szita élénken emlékszik még az áprilisi közgyűlésre, ahol a karzat meglehetősen keresetlen kitételekkel élt a gumifeldolgozós diktátum ellen, és meg is lett az eredménye: a kaposvári összefogás elsöpörte az erőszakosságában is kispályás akarnokot a gyanús pedigréjű, rovott múltú senkiháziakkal együtt.

 

A meghívó egy részlete. A törvény így fogalmaz: “előre meghirdetett” közmeghallgatás. Ha csupán egy nappal, vagy netán fél órával előbb hirdetik meg, az a joggal való visszaélés.

 

Tehát kalandra fel: aki tud, és akit érdekelnek még egy kicsit is a közös ügyeink, Kaposvár jövője, legyen ott csütörtökön este 18.00-kor a városházán! Szita Károly az övéi előtt ünnepelte magát múlt héten szerdán a Szivárványban, és rajzolta felfele az égre lángbetűkkel a szivárványos jövőt. Készüljenek kérdésekkel (holnap adunk hozzá egy kis muníciót), és gyakorolják demokratikus, állampolgári jogaikat!

Aki(k) nagyon szeretnék ezt a közmeghallgatást megúszni, a régi jó konspirációs technikát választott(ák) hozzá, amit még a III/-es ügyosztályok aktív tagjaként tanult(ak).

Kaposvár polgárai azonban – és ezt közel húszezer aláíró tanúsíthatja – nem kérnek a ilyen trükközésből, és ezt már őuraságának, a Nagy Konspirátornak sem ártana végre észben tartani.

H. I.

Update, 2016. január 18. 08.30: a városháza honlapján – nyilvánvalóan tegnap megjelent cikkünk hatására – kijavították a dátumot 2017. 01. 19-re. Szívesen.

Update, 2016. január 18. 12.00: a gyáva hitványság nem ismer határokat. Felkerült a szokásos helyére a “városi hetilapnak” csúfolt Kapos Extra, mely pdf-ben megtekinthető, és láss csodát: ebben sincs benne a közmeghallgatás ténye és időpontja, tehát aki nem használ internetet, már egészen biztosan nem fog értesülni az eseményről. Nota bene: a helyi internetes oldalakon továbbra sincs nyoma ilyen hírnek.

Szóljon hozzá, lájkoljon minket a KAPOS-T Facebook-oldalán!