Rezsitámogatás: Szita négymilliárd mínuszról beszél, a kormánytól azonban csak 840 milliót kapott Kaposvár…

…a többit ügyesen ki kell(ene) gazdálkodni

„Szűkmarkú és politikailag elfogult” – így jellemezte a K-Monitor elemzése azt az intézkedést, melyben összesen 44 milliárd forintot osztott ki a tízezer főnél népesebb települések között a kormány – ideértve a budapesti kerületeket is. Kaposvár a „nyertesek” közt érezheti magát, hiszen összehasonlítva a legtöbb ellenzéki vezetésű megyei jogú várossal, jóval többet kapott az átlagnál. A K-Monitor írásából elsősorban az derül ki, hogy semmiféle észérv, netán józan logika, normatív megfontolás nincs az osztogatásban, csak a szokásos, zsigerien primitív Fidesz-tempó: ha meghunyászkodsz, leesik valami, ha nem, pusztulj.

A megyei jogú városok közül az elméletileg független vezetésű Eger kapta

fajlagosan a legtöbbet – igaz, nemrég alaposan befenyegették a kormányt azzal, hogy csődöt jelentenek – 18.435 forintot egy főre, összesen 929 milliót, abszolút összegben viszont a fideszes Debrecen kapta a legtöbbet, 3.186 milliárdot, ami egy főre 16.123 forint. Harmadik az ellenzéki Dunaújváros 15.274 (650 millió), negyedik Nyíregyháza 14.925 (1 milliárd 764 millió), ötödik Kaposvár 13.784 (840 millió), hatodik-hetedik szinte fej-fej mellett Salgótarján és Nagykanizsa 12.800 forintokkal.

Ennél többet mond a következő összesítés, amely azt mutatja meg,

hogy a fideszes, független és ellenzéki vezetésű önkormányzatok között hogyan oszlott meg a 44 milliárd: 26.9-et kaptak a fideszesek, 6.4-et a függetlenek és 10.5-öt az ellenzéki vezetésű városok. Az elemzés megjegyzi, hogy ha lakosságarányosan osztották volna fel a pénzt, az ellenzéki településeknek kétszer ennyit kellett volna kapniuk. Összegezve: a fideszes városok egy lakos után átlagosan 9400 forintot kaptak, ám

az ellenzéki polgárokat csak a felére, 4650 forintra taksálta a kormány.

A politikai elfogultság látszik akkor is, ha a 2021-es közüzemi kiadásokhoz viszonyítjuk a kapott összegeket: az ellenzékieknél a támogatás alig 3.73%-át fedezi a várható költségeknek, a függetleneknél ez felmegy 9.12-re, a fideszes önkormányzatoknál viszont már közel huszonöt százalékát fedezi a kormány a kiadásoknak. Láss csodát, Szita Károly nemrég adott nyilatkozatában éppen négymilliárdban jelölte mag a 2023-ra várható többletkiadást, aminek a kormánytól várható 840 millió forint a 21%-a:

 

A K-Monitor illusztrációja arról, hogy az önkormányzatok KSH szerinti 2021-es rezsikiadásainak hány százalékát fedezi a most megítélt összeg. A fideszes önkormányzatok támogatása több mint hatszorosa az ellenzékieknek.

 

Ami viszont egyáltalán nem garancia arra, hogy a fennmaradó összeget

valóban ki is tudja gazdálkodni Kaposvár. Arról ugyanis még szó sem esett, hogy a már eddig is többségében súlyos mínuszokban lévő városi cégek – különösen pl. a KAVÍZ – hogyan fogják kigazdálkodni a megnövekedett költségeiket – ez nincs benne a csomagban. Azt ugyan tudjuk, hogy döntést megelőző decemberi kompenzációs tárgyalás feltételeként a kormány egy olyan takarékossági terv elkészítését várta, amiben be kellett mutatni, hogyan tudják akár vagyonértékesítés árán is fenntartani a működésüket, de arról, hogy Kaposvár milyen vagyonelemeket kíván eladni, vagy miféle további takarékossági intézkedéseket kíván bevezetni, semmit sem tudunk. A város honlapján fellelhető hirdetések közt csupán három, már régóta eladósorban lévő Fejedelem utcai építési telek van, összesen kb. nettó 22.5 millióért. Ebből nem sok villanyszámla jön ki, ahogyan az is biztos, hogy a fennmaradó hárommilliárd forint pusztán takarékossággal nem váltható ki.

Az egész intézkedéscsomag mögül egyetlen konkrét szándék sejlik fel:

a kormány a rezsinyomort is arra használja, hogy folytassa a települések kivéreztetését, majd – jogköreik és anyagi mozgásterük további korlátozásával – végleg megbénítsa az önkormányzatiságot. Úgy tessék örvendezni a kormányzati jutifalinak, hogy ebben bizony akad üvegcserép, szeg és borotvapenge is bőven.

H. I.


Ezt olvasta már?

Egy kis segítség Kaposvárnak: lazán találtunk egymilliárdot az észbontóan megemelkedett energiaköltségek fedezésére