A laposelemmel működő jó király utakat ígér országszerte

Rövidposzt a fakó mikrobuszán léptető Orbán Viktorról

…aki, ha megállnak, és kilökik a lesötétített Habony-Vajna-típusú verdából, megnyomják a hátán a gombot, azonnal négysávos gyorsforgalmi utakat kezd ígérni Battonyától Nemesmedvesig, ahogy hajdani szólás tartotta. A szovjet pártfőtitkárt, Leonyid Brezsnyevet működtető elemekről viccelődtek annak idején így a bátrabbak: mindenhol ugyanazt a három-négy mondatot bírta elmondani, s ezt már akkoriban is felülmúlták a jobb japán játékbabák. Ide jutottunk: a megzakkant Fidesz-pártfőtitkár láthatóan teljesen tanácstalanul bolyong az országban, és kétségbeesett ígérgetéssel próbálja egyben tartani széthulló birodalmát. Vajon mit mond majd Kaposváron?

Március 24-én Sopronban hagyta először elernyedni a záróizmát, mikor bejelentette: Sopronnak, a „hűséges városnak” meg kell kapnia, ami jár. Az M85-ös útnak, ha törik, ha szakad, bár a saját „bürokratái” az élő fába is belekötnek, meg kell épülnie 2018-ig. Naná, hogy a választásokig. Mese nincs. Nekünk ugyan erről a voluntarista hőzöngésről Sztálin szibériai vasútépítése, a „halálvasút” jutott eszünkbe, de ez (is) nyilván a mi hibánk.

Ugyanezt a műsort adta elő Egerben április 10-én, ahol a 444.hu megfogalmazása szerint „nem dőlt be a szakértelem bolsevista trükkjének”, és újabb négysávos autóutat ígért az M3-as autópályától a hevesi megyeszékhelyig. Már-már isteni kinyilatkoztatása szerint: „vannak a forgalomszámítási szempontok, meg vannak más szempontok (…) ha csinálunk valamit, nem érdemes kisebb fába vágni a fejszénket”. Akkor már miért nem nyolcsávos, b@szod? Kisebb fába, Viktor? Nem szólt senki, hogy már rég egy fogpiszkálót farigcsálsz?

Nem, nem szól senki. Orbán Viktor már rég túl van azon, hogy szólni lehessen hozzá. Április 14-én Zalaegerszegre látogatott a Kárpátok géniusza (úgy gondoljuk, ma már egyértelműen őt illeti ez a cím), és nem fogják kitalálni: véletlenül újabb autóutat ígért, most Balatonszentgyörgytől a ZÁÉV és a nohabor lelőhelyéig. Négysávosat, 2018-ig. A régi Commodore 64-esek memóriájába is több variáció fért ennél.

Tegyük hozzá: az utóbbi szeánszra kisvártatva a sikerre, és megannyi másra éhes Lázár János mindenügyi miniszter is bekéredzkedett: tegnap rálicitált főnökére, és nemcsak négysávost, hanem mindjárt az osztrák határig tartó M9-est is ígért Zalaegerszegnek. Utóbbit európai uniós forrásokból, melyből éppen most állítottak le vagy 700 milliárd forint értékűt, hogy mindjárt hihetőbb is legyen mindez. Azért az vicces, hogy Zalaegerszegnek csak úgy az ölébe hullanak a dolgok: gyorsforgalmi, autópálya, amiért Kaposvár évtizednyi idő óta erőlködik.

orban_avat

Orbán avat, és persze óvja magát a napsütéstől. Zalaegerszeget nehéz lesz túllicitálni…

És amint az tudható: a haknikörút folytatódik, előbb-utóbb mindenki sorra kerül. Nyilván Kaposvár sem maradhat ki a szórásból. Kérdés, mit fog mondani Orbán Viktor a Fidesz leghűségesebb városában? Ígér ide is egy négysávos utat? Ezzel lesz egy kis baj: az öt évre elsunnyogott 67-es befejezése kapcsán nagy keservesen már kiírták a közbeszerzést, mint arról nemrég beszámoltunk, de a kormányhatározatban s a kiírásban is az szerepel, hogy „11,5 tonnás burkolatmegerősítés két nyomsávon”. Magyarul nem lesz autóút a 67-es, arról nem is beszélve, hogy a Kaposfüred-Somogyaszaló szakaszokra még tervezést sem írtak ki. Ez tehát fizikailag sem készülhet el már 2018-ig, és a többi szakasza is necces. Ezek tervezési munkáira előző cikkünkhöz képest ugyanis néhány napja hirdett közbeszerzési nyertest a NIF Zrt., elkészülési határideje idén november. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben már semmi érdemi nem fog történni az úton. Jegyezzük meg: a győztes konzorcium egyik tagja most is zalaegerszegi…

És gondoljunk bele: számításaink szerint tizenkét olyan megyei jogú város van Magyarországon, amely ma nem érhető el gyorsforgalmi úton. A legtöbb helyen még a tervek sem készültek el, nem beszélve a régészeti, környezetvédelmi szabályok szabta korlátokról a kisajátításokig. Ha mindenhol egyszerre, és akár sok-sok ponton állnak neki, a fél Európa útépítési kapacitása sem lenne elég ahhoz, hogy 2018-ra befejezzék mindenütt.

Orbán persze olyan, mint a szcientológusok galaktikus ura, Xenu, aki ide-oda ugrál az időben, uralja a múltat és a jövőt, befészkeli magát a halandók tudatába, és manipulálja gondolataikat. A sivár valóság hiába próbálja útját állni, az ereje természetfeletti.

Meg tetszenek látni: pontról pontra minden úgy lesz, ahogy a Kedves Vezető akarja.

H. I.