Néhány óriásplakát Ebbing, azaz Kaposvár határában, avagy a jogállamiság sokadik megszégyenülése

Önkény, minden mennyiségben – frissítés!

Az Oscar-díj átadása után nyilván nem emelhettük át máshonnan egy plakátbotrányról szóló cikk címét, mint Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című filmjéből, melynek zseniális főszereplője, Frances McDormand kapta a legjobb női alakítás díját. Tegnapi, a simicskista Hír Tv-ből származó információ szerint különös affér zajlott a napokban Kaposváron. Kevesebb, mint két hete, február 22-én, épp a legutolsó közgyűlés napján jelentek meg azok a mobil óriásplakát-tartók a városban, amelyen a Jobbik „Mi győzünk, ti nyertek” című választási üzenete volt látható. Volt, mondjuk, mert éppen ma, március 6-án ahogy jöttek, el is tűntek a közterekről. A két rejtélyes jelenség közt azonban történt egy s más: finoman fogalmazva is lábbal lett tiporva itten számos jog, s immár sokadszor meggyőződhettünk arról, hogy Kaposvár a legkevésbé sem biztonságos város…

… nagyon-nagyon nem az, s ezt éppen azoknak köszönheti, akikre dolgainak igazítását bízta a közösség: az önkormányzat és kapcsolt részei. Korábban is szóltunk róla, már a számát sem tudjuk, hányszor, hogy egy percig sem méltó a polgárok bizalmára az a városvezetés, amely lábbal tiporta a jogot a hajléktalanokról, guberálókról hozott rendeleteiben, amely a taknyán csúszott ki a legfelsőbb magyar jogi fórumról, a Kúriáról a Pécsi utcai iskola ügyében, amely háromszor is elhasalt a gumiégető-ügyben, s akkor még nem beszéltünk arról mit vergődtek össze, s milyen szánalmas eredménnyel a Kétfarkú Kutya Párt ellen indított hajtóvadászatuk során, vagy a Centrál kávézó terasza kapcsán.

A kaposvári önkormányzat egy jogi csődtömeg. Jogi csődtömeg is.

És most azt kell látnunk, hogy újra olyasmivel kapja szárnyra a város vezetését a országos, vagy épp a világhír, amiből nem lehet jól kijönni: egy kisebb családi ház árát, tizenhárommillió forintot követelnek a Jobbiktól tizenegy, azaz tizenegy darab, mobileszközön kihelyezett óriásplakátért, mely ennek a világvárosnak a naponta sok százezer gazdag turista által látogatott pontjain voltak láthatók. (Jönnek megcsodálni Európa legszebb főterét.)

Egy plakát több, mint egymillió egy hónapra: noooormális? Dehogy: nagyon is ki van ez találva.

A plakátháború végjátékában a Fidesz az önkormányzatok rendeletalkotó fantáziájára bízta azt, hogyan takarítják ki városaikból a döntően Publimont, tehát Simicska-érdekeltségű óriásplakátokat és hirdetőoszlopokat. Ők ezt végre is hajtották, így most gyakorlatilag csak önkormányzati tulajdonban lévő óriásplakát-hely van Kaposváron.

 

Ezekről a plakátokról volt szó: mára az összes eltűnt, begyűjtötte őket a szorgos közterület-felügyelet. A hóhoz és a falevélhez hetekig hozzá sem nyúlnak.

 

Azért azt ne feledjük: a rendszer kiépítésében Simicska Lajosé a legnagyobb érdem, s ez semmivel nem volt erkölcsösebb, mint a lerombolása…

A pórul járt – egyelőre még – milliárdos azonban úgy tűnik, a végsőkig harcol, s most éppen Kaposvárt szemelte ki kísérleti terepnek: egy Publimont-közeli kft. csak úgy, per hecc lepakolt tizenegy mobil óriásplakát-tartót a város különböző pontjain. Tegyük hozzá: a kísérlet csak itt, a somogyi megyeszékhelyen zajlott.

Ment is a telefon üstöllést Csillag Gábor jegyzőtől a kedvezményezett párt felé: mi ez? Ez? Kampány, pajti.

Merthogy a választási eljárásról szóló törvény, annak 144. § (6) bekezdése elismeri a mobil plakáthordozó eszköz fogalmát, és, mivel „a választási plakát a kampányidőszakban korlátozás nélkül bárhol elhelyezhető”, nyilván ezzel élni is lehet. A törvény csupán azt írja elő, hogy ezekre a közterület-használat szabályait kell alkalmazni.

A kaposvári közterület-használati rendelet ugyan kimondja, hogy az abban foglalt szabályok nem vonatkoznak a reklámhordozókra, de kampányidőszakban nyilván a magasabb rendű jogszabály, a választási törvény az irányadó.

Nos, akkor mit is találjunk ki gyorsan, nehogy a mandátumáért rettegő Gelencsér Attila somogyiasan szólva „bele ne poszkuljon” abba, hogy más is vigyoroghat óriásplakáton rajta kívül?

Számoljuk úgy ki a közterület-foglalást, hogy nem az alapterületet, hanem a plakát teljes, kétoldalas felületét vesszük!

Ja, hogy ez színtiszta lábbal tiprása a jognak, a város saját rendeletében foglaltaknak? És ez mióta probléma? Így jött ki a valóságos, kb. másfél négyzetméter helyett huszonnégy, s a kb. kétszázezer forint helyett a tizenhárom millió.

Tessék elképzelni, ha minden közterület-foglalás esetén, pl. egy árusító bódénál, a teljes felületet, oldalakat, tetőt is beleszámolnák a fizetendő alapterületbe! Mekkora aljas, cinikus baromság ez? A kaposvári önkormányzat számtalanszor módosított 7/2000 számú rendeletének, mely a közterület-használatról szól, s amelynek 2. számú mellékletéből a használati díjat számították, teljes mértékben ellentmond. Ilyesmiről szó sincs a jogszabályban: szigorúan földfelszíni alapterületről rendelkezik.

Lehet persze jogorvoslatért folyamodni, de mire az eljárás lezajlik, a kampány is véget ér. Ez volt a cél.

Isten ments hogy ötleteket adjunk , de a filmben a hősnő, végső elkeseredésében benzines palackokkal szórja meg az ügyével nem foglalkozó rendőrök irodáját. Kaposváron ugyan még nem a végső kétségbeeséstől kell félni, ám a város rég nem biztonságos.

Éppen a legfontosabb, a jogbiztonság hiányzik.

És szerintünk pl. ezért nem jön normális befektető Kaposvárra. Az egyre leplezetlenebb önkény az oka.

H. I.

Frissítés: értesülésünk szerint a Jobbik ma, március 7-én feljelentést tett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés bűntette miatt, továbbá lopás és rongálás, valamint választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény miatt, továbbá bejelentéssel éltek a Helyi Választási Bizottságnál a választási törvény több rendbeli megsértése miatt.

Fontos információ: a Facebook hamarosan megváltoztatja az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!