KOSZT, ok – és a kvártély? Pécsi értesülések szerint jövőre Kaposváron lesz az Országos Színházi Találkozó

A kupleráj és a kanapé esete két felvonásban

A Szabad Pécs meg nem nevezett forrásokra hivatkozva mai cikkében azt állítja, hogy jövőre Kaposváron rendezik az egykor legendás, az elmúlt évek botrányai után mára afféle lapos, érdektelen Vidnyánszky-hitbizománynak számító Országos Színházi Találkozót. Kérdés, hogy csupán egy évre, vagy végleg, ugyanis nemrég éppen az röppent fel az országos sajtóban, hogy vándor-rendezvénnyé változtatják, tehát minden évben más városban rendezik. Érzésünk szerint itt az előre menekülés a cél: a művészileg kiüresedett találkozó megújítására a klasszikus kupleráj-megoldást választják: lányok helyett a kanapét…

A Csiky Gergely Színház természetesen idén sem fért be egyetlen produkcióval sem a POSZT-ba,

annak ellenére sem, hogy Fülöp Péter igazgató folytonosan ott sertepertél a művészetpolitika hatalmasságainak közelében. Nem lett ugyan sem államtitkár-helyettes, sem miniszteri biztos, ahogyan kissé elhamarkodottan bejelentette, csupán „politikai tanácsadó” (hűha), de nyilván ebben a minőségében is megpróbálja elfogadtatni legalább politikai szinten

azt a kínos produkciót, amelyet az egykor legendás színház vezetése alatt előállít.

2015-ben Mohácsi János állította színpadra Csiky Gergely darabját a Radnóti Színházban, számos, Kaposváron végzett színész közreműködésével.

Persze erre is megvan a magyarázat: a színház albérletben, komoly technikai korlátok közepette kénytelen játszani, legalábbis az átépítés befejezéséig, a reménybeli október 23-i díszbemutatóig.

Hogy Csiky Gergely Buborékok vígjátékának mennyi köze van

a forradalom évfordulójához, azt nem sikerült kiderítenünk, ahogy azt sem, miért pont ezt a darabot választotta Vidnyánszky Attila, akitől – Fülöp Péter igazgató Origo-beli nyilatkozata szerint óriási kegy és kiváltság, hogy a Nemzetin kívül egyáltalán hajlandó rendezni.

Csak nem valami ironikus utalás akar lenni arra, ami a színházban és Kaposváron folyik?

És mi lesz a kvártéllyal? Az OSZT esetleges Kaposvárra költözése ugyanis más kínos kérdéseket is felvet: hová szállásolná el a város azt a sok ezres tömeget, amely egy-egy színházi találkozón ellepi Pécset? Információink szerint a két héttel ezelőtt zajló ifjúsági úszóbajnokság komoly próbatétel elé állította

a kaposvári szállásadókat: mondhatni, a csilláron is aludtak.

Még a holdban sincs az a wellness-szálló, amit befektető híján a város próbál felépíteni (komoly szegénységi bizonyítvány), és a hullámszerűen, rendezvényekre érkező vendégforgalomra Kaposvár nincs felkészülve két közepes nagyságú szállodájával és a városban és környékén lévő huszonöt-harminc négy-öt-hatszobás vendégfogadó helyével.

A terv – ha egyáltalán így lesz – tipikus előre menekülés a kudarcokból

mindkét részről: így lehet sokat nyilatkozni, szerepelni, interjúkat adni a csókos médiának, villogni a frissen tatarozott épülettel, számokat citálni, és elmondani, hogy „a kaposváriaknak volt egy nagy álma…” Ez van/lesz művészi színvonal, élmény, katarzis helyett: persze bárkinek szabadságában áll sírva fakadni is, ha úgy érzi.

H. I.

Nyitókép: jelenet az Egy erkölcsös éjszaka c. Makk Károly filmből. Kanapé, lányok és Cserhami György.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!