Bombasztikus semmitmondás, kínos öndicséret, gyakori arcon-landolás: akcióban az „összefogás” kampánylapja, a kpsvr.hu

Ja, és egy kis fenyegetőzés is belefér…

Olvasóink számos alkalommal találkozhattak már a KAPOS-T-n médiakritikával. Ezt a legtöbben kerülik: egyrészt nem akarnak „reklámot” csinálni a konkurenciának, másrészt pedig az a tapasztalat, hogy az olvasók sem szeretik, ha versengő médiumok egymással foglalkoznak. Persze szokás egy-egy konkrét cikk állításaival vitázni, de ide szakmai szempontokat nem nagyon visznek be, ám mi kezdettől ebben is formabontóak voltunk és maradunk. Felnőtt, értelmes, olvasni és gondolkodni tudó polgároknak tekintjük olvasóinkat, s többek közt ezzel is megtiszteljük őket: eldöntik, hogy igazunk van, vagy nincs.

Mondhatnánk: amilyen a mosdó, olyan a törülköző, s ezzel le is zárhatnánk a témát.

Mégsem tesszük, mert Szita Károly és csapata évtizedek óta eteti a legolcsóbb médiaszeméttel a kaposváriakat, így nem csoda, ha már nehezen választják el a búzát az ocsútól. Ezzel, ígérjük, be is fejezzük a népi közmondások és szólások idézgetését, és a lényegre térünk:

Vas András, az egykori Somogyi Hírlapos, most a Népszava tudósítója

rendszeresen „független kaposvári hírportálnak” nevezi a kpsvr-t annak ellenére, hogy ez az ön-meghatározás sehol nem szerepel az oldalon. Nyilván oka van rá. Az impresszumban mindössze egy emailcím áll, a szerkesztő, Bogdán Erik neve, valamint egy – nyelvtannácik, figyelem – rossz helyesírással „Felelős Kiadónak” nevezett személy, Paizs Lajos,

akiről élő ember nem tudja, kicsoda, vagy mi köze van a kpsvr-hez.

Ítélkezés elevenek és holtak felett a Puch-Leisztinger-féle Népszava éteri magasságából

Mondanunk sem kell, hogy NMHH-s regisztrációnak híre-hamva sincs. Ezt persze megteheti valaki akkor, ha egy blogot ír, ill. működtet, minden más esetben kötelező.

Vas mégis a KAPOS-T-t nevezte nyilvánosan – ellenséges indulattal – „csak blognak”, amely „nem objektív”, a szívének kedves kpsvr-t pedig „független hírportálnak”. Mindezt a Népszavában, amelyet köztudomásúan a Fidesz-kormány tart el öles hirdetésekkel.

Vas Andrásnak amúgy mintha volna némi oka az elfogultságra,

elég elolvasni a Horváth Ákossal készült kpsvr-interjút: az első, ami feltűnik, és mellesleg szakmailag vállalhatatlan, hogy nincs aláírva, tehát nem Bogdán Erik készítette. Akkor vajon ki? Az illegalitásban maradó kérdező azért gondosan – középkori festők módjára – odabiggyeszti kézjegyét: „nyilvánosan nem hallani kritikus hangokat”. Hát persze: a KAPOS-T elmúlt öt évben megjelent hétszáz cikke nem tudta elérni egyesek ingerküszöbét.

Vas még a somogyis időszakában gyakran és vehemensen támadta az ellenzéket – most mintha megértőbb lenne velük. Hiába, az üléspont…

Apropó, néhány hiányosság, ami megnehezíti még a rutinos médiahasználó dolgát is:

a kpsvr-en nem lehet keresni, visszalapozni sem. Úgy tűnik, erre még nem volt szüksége az olvasóknak, s ez azért sokat elárul. Segítünk a hozzánk hasonló mazochistáknak: Google – keresőszó – site:www.kpsvr.hu.

Kénytelenek vagyunk válogatni, ugyanis szinte minden – érdemi tartalommal bíró, úgy értjük, nem a police.hu-ról copypastézott – cikket ízekre lehetne szedni. Beszélhetnénk arról is, hogy az indulást Felder Frigyes, az összefogás LMP-s kampányfőnöke azzal próbálta előkészíteni, hogy alávaló rágalmakkal árasztotta el velünk kapcsolatban a Facebookot, mondván, hogy a KAPOS-T „álhíreket terjeszt”. Felder hazugságai persze pontról pontra lelepleződtek.

Roppant szórakoztatóak, s a „vasandrási értelemben” vett függetlenség ékes

bizonyítékai Varga Zsoltnak, a Jobbik helyi választókerületi elnökének írásai. Az egyikben pl. zseniálisan vezeti le, hogy az EP-választáson szavai szerint „csúfos vereséget szenvedett” Jobbik mégis miért lesz a jövő pártja, ill. Orbánék méltó ellenfele 2022-ben a jól teljesítő DK és a Momentum mellett. Leszerepeltek ugyan, de sikerült nekik gyorsan új frakcióvezetőt választani Jakab Péter személyében, aki ráadásul zsidó is: hoppá, vigyáztam! Logikai halálforgás a kupolában!

A vérgagyi, ijesztően primitív pártpropaganda, mint „független újságírás”, ollé.

A kpsvr impresszuma. Hogy kicsoda a rejtélyes Paizs Lajos, azt nem sikerült kiderítenünk, ugyanis nem szerepelnek az NMHH nyilvántartásában. Mikor ezt a 74nullanulla esetében szóvá tettük, ők gyorsan beregisztrálták magukat.

És persze nem különb az a cikk sem, amit Varga Horváth Ákosról kanyarított: itt már gondosan elhallgatják, hogy Varga Jobbik-funkcionárius, csupán korábbi igazgatói pozícióit tartják említésre érdemesnek.

Hogy mindeme, kamaszlányok nedves álmaira emlékeztetően érzelgős, hamis, állításoknak álcázott frázisokat honnan is veszi a szerző, az rejtve marad az olvasók elől: higgyük csak el, mert nem akárki mondja. Ebből fogják médiaszakon tanítani az érvelő szöveg műfaját.

Az egyszerre kezdetleges és kínos próbálkozások mellett azonban

ijesztő, alattomos szándékok is felsejlenek, amelyek igencsak megkérdőjelezik a Horváth Ákos polgármester-jelölt első fellépésekor mondottakat. Ő ugyanis a sajtószabadsággal kezdte: ha rajta múlik, az minden mennyiségben fellelhető lesz Kaposváron: úgy kell majd összesöpörni az utcán.

Ám az összefogás kampánylapjában, a kpsvr-en egy-egy cikk mintha olykor politikai érdekek által volna irányítva: ilyen pl. a Pintér Attilával készült interjú, melyben szabályosan felelősségre vonja a kérdező a képviselőt, hogy miért

teljesített ilyen gyengén az ellenzék az elmúlt öt évben.

Nem ám Felder Frigyest (LMP) – ugyan, dehogy! – nem Miháldinecz Gábort, és nem is Kiss Tamást (Jobbik) hívták tetemre, szó sincs róla: Pintér Attilát, aki egyértelműen a legaktívabb és szakmailag a leginkább kompetens ellenzéki tagja volt a képviselőtestületnek. Aztán kis idő múltával kiderült, hogy a kezdetben kötött, egyhangú megállapodás, mely szerint Pintér lesz a polgármester-jelölt, hirtelen, kommunista pártállami machinációkra emlékeztető módon érvényét vesztette, s a semmiből, vagy, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből, kipattant Horváth Ákos.

Aki a két eset közt összefüggést sejt, az valószínűleg élt a kettővel ezelőtti – átkos – rendszerben.

De szóvá kell tennünk azt a kirohanást is, amelyben a Mindenki Magyarországa Mozgalom belső vitáiról számolnak be kaján örömmel, diszkréten elhallgatva azt a tényt, hogy néhány héttel korábban Fejes István, a Kaposváriakért Egyesület elnöke még lógó nyelvvel rohangált az MMM országos találkozóján Márki-Zay Péter után, hogy Kiss Tamás és Molnár Péter csinálhasson kettejükről egy közös fotót.

Ebben a cikkben szerepel a következő mondat, melyet valószínűleg a kaposvári közelmúlt

legszégyenletesebb média-megnyilvánulásai közt tartanak majd számon: „Kíváncsian várjuk, hogy ki meri megbontani ezt az egységet, és kinek a lelkén fog száradni, ha a Fidesz és Szita Károly ismét elfoglalja Kaposvárt.”

Verbális agresszió: fenyegetés, kirekesztés, megbélyegzés. Ez volna a Horváth Ákos-féle sajtószabadság? Az egyik horda helyett egy másik? Kaposvár Most helyett kpsvr? Köszönjük, részünkről nem, és vállaljuk, ha a lelkünkön szárad: nekünk legalább van olyan.

H. I.

Utóirat: fontosnak tartottuk, hogy e kereshetetlen és egyáltalán nem olvasóbarát lapnak a legelborzasztóbb darabjait legalább összegyűjtsük: hátha egyszer meg akarja még írni valaki ennek a korszaknak a történetét. Valószínű, hogy nem mi leszünk azok.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!