Szita Károly éppen attól a területtől vonta meg a támogatást, ahol a legnagyobb szükség lenne rá

Országosan is bajban az otthonápolási szolgálat

A szokásosnál élénkebb vita kerekedett a legutóbbi, április 28-i kaposvári közgyűlésben amiatt, hogy egyik, az idei költségvetést módosító előterjesztési pont szerint július 31-től megszűnik a Kaposvári Szociális Központ ápolási szolgálata, s ezentúl az otthoni ápolásra szoruló kaposváriak ellátását a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő megbízása alapján erre szakosodott magáncégek, ill. egyesületek végzik – nekik passzolta át, miután ez csupán „önként vállalt” önkormányzati feladat, nem kötelező. Habár Szita Károly polgármester közgyűlési kinyilatkoztatása szerint „jó kezekben lesz az ellátás”, ám a napokban az országos sajtóban több cikk is megjelent arról, hogy ezek a szervezetek is súlyosan alulfinanszírozottak, így várhatóan még tovább fog romlani az ellátás színvonala ezen a téren (is).

A Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület (MOHE) honlapján elérhető

szolgáltatás-keresőben még úgy látszik, hogy a Kaposvári Szociális Központ szolgáltat az otthonápolási szakterületen, s egyúttal az is, hogy Kaposváron kívül még 18 környező községben. Lehet, hogy ez volt a baj, tőlük sajnálta Szita Károly a pénzt? Nem ez lenne az első eset. A városvezetés szereti felemlegetni, hogy a megyeszékhelynek „több, mint százezer ember ellátásáról kell gondoskodni”, arról viszont már kevesebb szó esik, hogy a vonzáskörzet bejáró, itt dolgozó, tanuló lakossága milyen sokrétűen járul hozzá a város egészségügyi, oktatási, kereskedelmi, közlekedési, gazdasági infrastruktúrájának fenntartásához. Munkával, adóval, fogyasztással, stb.

Nélkülük megnézhetné magát Kaposvár.

Szita Károly szerint tehát „jó kezekben lesz az ellátás”. Ezt a szokásosan fellengzős, magabiztos állítást igencsak megingatja az a két írás, amelyek nemrégiben jelentek meg a Magyar Narancs és a HVG online kiadásaiban. A hvg.hu cikkéből kiderül, hogy jelenleg mindkét ellátási forma, a krónikus betegek otthoni ápolása és az életvégi ápolás, a hospice:

„olyan szintű finanszírozási problémákkal küzd, hogy félő, egyes településeken meg is szűnik, ami több tízezer beteget érinthet … és a finanszírozásuk 2017 óta változatlan. Az ellátás a mai napig vizitdíj alapú, ez az otthoni szakápolás esetében 3000-3700, otthoni hospice esetén 4400 forint … a szolgáltatóknak ebből a pénzből kell kigazdálkodniuk a teljes működési költséget, a kiszállási díjat és a munkatársak bérét is”.

Szó sincs tehát arról, hogy a Kaposváron elérhető szolgáltatások

ne sínylenék meg azt a mínusz 18 millió forintot, amelyet most a szőrös szívű városvezetés befagyasztott. Elég csupán arra gondolni, hogy Szita Károly személyes tanácsadói körének javadalmazása jóval többe, összesen 26 millió forintjába kerül évente az önkormányzatnak. Huszonhat millió csupán azért, hogy néhány levitézlett csókosnak legyen némi zsebpénze. Persze sokkal könnyebb spórolni az ágyból felkelni sem tudó krónikus betegeken, a hónapokig várólistán lévő,

gyógytornára szoruló lábadozókon, mint Szita Károly liblingjein.

Amennyire tudjuk, polgármesteri megbízottakat tartani sem kötelező önkormányzati feladat. De említhetnénk e tárgyban az elpotyázott Dési Huber utcai telket is, amelynél a reális és a ténylegesen befolyó ár különbözetéből minimum öt évig lehetett volna támogatni az ellátást.

A Kaposvári Szociális Központ júliusi kilépésével a MOHE adatbázisa szerint két szervezet marad az otthoni ápolási területen, az egyik a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete, amely Kaposváron és 35 környező községben szolgáltat, valamint a Newitt Cindy Kft., amelynek csak Kaposvár a működési területe.

Zárójelben: bár a hospice, tehát az életvégi ellátás nem tartozik szorosan a témánkhoz, miután ez nem szerepelt a kaposvári szolgáltató feladatai közt, bennünket meglepett, hogy Kaposváron csupán otthoni hospice ellátás érhető el, melyet szintén a Newitt Cindy Kft. végez, intézményi formában legközelebb a nagyatádi kórházban van ilyen.

Természetesen nem állítjuk, hogy a két, továbbra is szolgáltató szervezet

ne tenne meg mindent a betegek ellátásáért, de nem látjuk, hogy mitől lennének ők könnyebb helyzetben, mint az ország többi részén. Talán nem ártana elgondolkodni azon, hogy az itt megspórolt pénzzel az ő támogatásukon keresztül lehetne segíteni a rászorulókat.

H. I.


Ezt olvasta már?

Százmillióval kevesebb lett, maradhat? Valaki nagyon jól járt a Dési Huber utcai telekeladásnál…