Óvodás számháború a keddi tüntetés kapcsán: ki kellene már lépni ebből a kóros szerénységből

2006-ban hányan is voltak az utcán?

A számháborúsdi a létező legnagyobb ostobaság, amelybe egy tüntetést rendező szervezet bármikor is belemehet. Nyilván emlékszik mindenki, mekkora hülyét csinált magából Rákay Fülöp hoppmester 2002-ben, mikor kétmillió résztvevőt delirált a Kossuth téri Fidesz-gyűlésre. Ezt a logikát csakis a rettegés, vagy beteges megfelelni akarás tartja életben: „mi többen vagyunk (voltunk), mint ti…” Ezen oly módon túllépni, hogy „pontosan” közöljük a résztvevők számát, képtelenség. Nincs autentikus forrás: akár egy néhány száz fős tömeg is dinamikus, mozgásban van, amúgy pedig sokkal fontosabb, hogy belülről a résztvevők milyennek érzik az atmoszférát, a hangulatot.

A végtelenségig sorolhatnánk a példákat: Kaposváron 2006-ban a 24.hu tudósítása szerint háromszázan tüntettek az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után a Gyurcsány-kormány ellen, úgy, hogy a Szita-féle fideszes városvezetés apait-anyait beleadott a szervezésbe. Háromszázan, mikor a fél ország kint volt az utcákon. Akkor most mire is olyan büszke a médiájuk? Csak nem az államilag irányított, külföldiekkel felpumpált, milliárdokból finanszírozott Békemenetre? Nem volt hideg, nem volt karácsony, nem volt vizsgaidőszak, az egész puccskísérletet a Fidesz szája íze szerint időzítették.

(Ceterum censeo: idén áprilisban a parlamenti választáson a kaposvári kerületben leadott összes ellenzéki jelöltre adott szavazat összeadva 24.155 darab, azaz 54.22% – közel 11%-kal haladta meg a Gelencsér Attilára adott voksokét.)

 

A 24.hu tudósítása a 2006 szeptemberi kaposvári megmozdulásokról. A Fidesz sem vitt 300-nál több embert az utcára, mikor az egész ország tüntetett, pedig itt Szita Károly és a város is a demonstrálók mögött állt.

 

Habár ez a keddi, jó hangulatú, lendületes esemény egyetlen elemében sem szorul sem mentegetésre,

sem magyarázatra, megjegyeznénk: még egy árva Facebook-hirdetés erejéig sem toboroztak. Támogatták ugyan a parlamenti pártok a rendezvényt, de az ilyenkor szokásos szervezőmunka helyett csupán egy-egy közleménnyel. És tegyük hozzá, mások, más városokban nem voltak ilyen szerények, hogy magukat is alábecsüljék: például a legutolsó, siófoki rendezvény esetében is érzésünk szerint erősen túlzó számok láttak napvilágot. Az egykori somogyis Fónai Imre – sajátos módon – a Szabad Pécsben közölt tudósításában „3-400 fősre becsülhető tömegről” beszél, ám a cikkhez mellékelt fotón alig több, mint harmincan látszanak.

Mások, Pécs, Szombathely és Eger esetében szintén eltérő számok láttak napvilágot: Pécsen ötszáztól ezerig, Szombathelyen nyolcszáztól kétezerig terjedtek a becslések, Eger esetében is ezerig kúszott fel végül a szám,

 

A nem kormánypárti országos televíziók keddről a legtöbb és leglátványosabb vágóképet Kaposvárról prezentálták.

 

ennek ellenére az ATV és az RTL Klub másnapi híradói a legtöbb vágóképet Kaposvárról adták.

A témának némi pikantériát még az is adott, hogy az egyik szónok, a Momentum országos szóvivője, a pécsi illetőségű Nemes Balázs beszédében azon ironizált, hogy „ha már Kaposváron is tüntetnek, akkor valószínűleg nagy a baj, lángokban állhat az ország”. Ezt néhány résztvevő nem tartotta annyira viccesnek: volt, aki meg is fogalmazta, hogy azért Pécsen sem látszott az a qrva nagy „gigatüntetés”, legfeljebb a lakosságszám arányában voltak többen.

Ezek – s persze a fáklyák – fényében Kaposvárnak egy percig sem kell restellnie magát. Jó volt látni a tömeget, érezni, hogy minden jelenlévő sikeresnek érezte a rendezvényt, s csalódottan csupán a cselédsajtó hivatásos hazudozói távoztak.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!